Από τις εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορεί, μεταφρασμένο στα ελληνικά, το βιβλίο «Κρασί. Ένα ταξίδι γευσιγνωσίας» της Μάρνι Ολντ. Είναι ένας σύντομος αλλά περιεκτικός οδηγός για την παραγωγή του κρασιού, τις γεύσεις, και τα αρώματα του.

Απευθύνεται σε αρχάριους αλλά και πιο προχωρημένους. Το βιβλίο είναι γραμμένο σε πολύ απλή γλώσσα, υπάρχουν ορισμοί και επεξηγήσεις σχεδόν για κάθε τι που συναντά κανείς στην διαδικασία της οινοποσίας. Ξεκινώντας από τον τρόπο παραγωγής του κρασιού και το πώς επηρεάζει τη γεύση και το χρώμα, η Μάρνι Ολντ μιλάει για τα διαφορετικά εδάφη και κλίματα ανά τον κόσμο και τις ιδιότητες του κρασιού που παράγουν. Απλά και απόλυτα κατανοητά το βιβλίο «Κρασί. Ένα ταξίδι γευσιγνωσίας» παρουσιάζει ποικιλίες σταφυλιών και τις χώρες στις οποίες ευδοκιμούν. Αναφέρει, επίσης, και τα επίπεδα ποιότητας που συνδέονται με τις μεθόδους παραγωγής.

Θέματα που καλύπτει το βιβλίο «Κρασί. Ένα ταξίδι γευσιγνωσίας»

Το κρασί είναι ένα ποτό που δεν παράγεται εύκολα και το καλό κρασί χρειάζεται τις κατάλληλες συνθήκες για να γίνει. Μέσα από περιγραφές και παρομοιώσεις νιώθουμε τις διαφορετικές γεύσεις των κόκκινων, ροζέ και λευκών κρασιών. Μαθαίνουμε για τις διαφορές των ποικιλιών και των χρωμάτων, για τα επίπεδα ωρίμανσης, για το πόσο σημαντική είναι τελικά η μακροχρόνια ωρίμανση και παλαίωση. Βλέπουμε πώς όλα αυτά επηρεάζουν την τελική γεύση του κρασιού, αλλά και το άρωμα που είναι για πολλούς ο σημαντικότερος παράγοντας της οινοποσίας. Η κάθε χώρα και περιοχή καλλιεργεί τα δικά της – μοναδικά, πολλές φορές – είδη αμπελιού και το κάθε είδος παράγει ένα διαφορετικό κρασί. Το έδαφος, η ποιότητα του σταφυλιού, η παράδοση του τόπου και το πώς αντιμετωπίζει κάθε παραγωγός τη διαδικασία επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα.

Με δεδομένη την υποκειμενικότητα της γεύσης το βιβλίο είναι μία εισαγωγή στον κόσμο του κρασιού προτείνοντας διάφορες γεύσεις και αρώματα. Το «Κρασί. Ένα ταξίδι γευσιγνωσίας» παρουσιάσει, επίσης, και αναλύει τις ετικέτες που φέρουν οι φιάλες κρασιού. Ξεκινά από το ύφος που συχνά χαρακτηρίζει περιοχές με παράδοση στην οινοπαραγωγή και συνεχίζει επεξηγώντας τα στοιχεία που βρίσκουμε στις ετικέτες αυτές. Μέσα από αυτή τη διαδικασία η επιλογή κρασιού από το ράφι απλοποιείται. Ο αναγνώστης μαθαίνει να διαβάζει τις πληροφορίες για να είναι πιο πιθανό να βρει το κρασί που ψάχνει.

Ανάμεσα στα κεφάλαια υπάρχουν ενότητες με ενδεικτικά κρασιά από κάθε ποικιλία για δοκιμή στο σπίτι. Περιγράφονται οι σημαντικότερες ποικιλίες σταφυλιού που χρησιμοποιούνται στην οινοποιία στην Ευρώπη και την Αμερική, πώς συνδυάζονται μεταξύ τους και τι αρώματα δίνουν. Αποφύγει να υποδείξει συγκεκριμένες γεύσεις σαν «σωστές» προτρέποντας την αναγνώστη να δοκιμάσει και να βρει αυτό που του ταιριάζει στο προσωπικό του γούστο.

Σε άλλο κεφάλαιο θα βρούμε συμβουλές σχετικά με την αποθήκευση του κρασιού στο σπίτι αλλά και το σερβίρισμα ανάλογα πάντα με το είδος. Επιπλέον, το βιβλίο προτείνει συνδυασμούς κρασιών και φαγητών, με έναν απλό οδηγό γεύσεων και υλικών. Εξηγείται επίσης πώς το φαγητό μπορεί να επηρεάσει την γεύση του κρασιού και το αντίστροφο, έτσι ώστε το ποτό να συνοδεύει με τον καλύτερο τρόπο ένα γεύμα.

Κρασί. Ένα ταξίδι γευσιγνωσίας, Μάρνι Ολντ
«Κρασί. Ένα ταξίδι γευσιγνωσίας», η συγγραφέας του βιβλίου, Μάρνι Ολντ
Η συγγραφέας του βιβλίου, Μάρνι Ολντ

Η Μάρνι Ολντ είναι σομελιέ, συγγραφέας βιβλίων γύρω από το κρασί και γνωστή για την απλή και επεξηγηματική γραφή της. Είναι πρώην διευθύντρια του τμήματος οινολογίας της σχολής του Μανχάταν French Culinary Institute, υπήρξε πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της Αμερικάνικης Ένωσης Σομελιέ. Είναι τακτική ομιλήτρια στο ετήσιο Food and Wine Classic του Άσπεν. Έχει, επίσης μία χιουμοριστική στήλη σχετικά με το κρασί στην εφημερίδα Philadelphia Daily News. Άλλα της βιβλία είναι το ebook “Wine Simplified” και το “Wine Secrets”. Έχει συνυπογράψει, επίσης το “He Said Beer, She Said Wine” με τον ιδρυτή της ζυθοποιίας Dogfish Head, Sam Calagione.

οινολογία, οινοποσία, εκδόσεις Ψυχογιός, τέχνη του κρασιού, οίνος, βιβλίο οινοποσίας

Πληροφορίες για το «Κρασί, ένα ταξίδι γευσιγνωσίας»
Προηγούμενο άρθρο«Χορογραφώντας το Χώρο»: Σχεδιασμός κτηρίου βασισμένος στο χορό
Επόμενο άρθροΞενάγηση στο Αττικό Μετρό: Υπόγειο Πέρασμα στην Αρχαιότητα