Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει έως τις 12 Μαρτίου την έκθεση της Κατερίνας Ζαχαροπούλου με τίτλο: Το Κουκλόσπιτο της Petrοnella Oortman. Η έκθεση φιλοξενείται στο Κτήριο της οδού Πειραιώς ήδη από τις 8 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για μια οπτική σπονδυλωτή αφήγηση εμπνευσμένη από  το Κουκλόσπιτο (Dollhouse) της Petronella Oortman που βρίσκεται στο Rijksmuseum του Άμστερνταμ.

Το έργο είναι μια παραγωγή του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης – Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Bey Hamam το 2011 σε επιμέλεια της Συραγώς Τσιάρα. Στην Αθήνα παρουσιάζεται με την υποστήριξη του Outset Greece. Η έκθεση του έργου στο Μουσείο Μπενάκη  είναι μια επανεγκατάσταση, ένας σταθμός του ιστορικού κουκλόσπιτου. Έτσι ολοκληρώνεται ένας κύκλος φανταστικού ταξιδιού: από το Rijksmuseum στο Οθωμανικό μνημείο Bey Hamam και από εκεί στο Μουσείο Μπενάκη.

Παράλληλα με την έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών θα φιλοξενεί, έως τις 24 Φεβρουαρίου, την εγκατάσταση της Κατερίνας Ζαχαροπούλου «Το τραπέζι των αφηγήσεων».

Το Κουκλόσπιτο της Petrοnella Oortman στο Μουσείο Μπενάκη
Το τραπέζι των αφηγήσεων: Παράλληλη έκθεση της Κατερίνας Ζαχαροπούλου με Το Κουκλόσπιτο της Petrοnella Oortman.
Το Κουκλόσπιτο της Petronella Oortman

Η αφήγηση  αποτελείται από 10 βίντεο-προβολές με σκηνές γύρω από την καθημερινή ζωή μιας γυναίκας σε ένα κατασκευασμένο οικιακό περιβάλλον. Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου αντλεί την αναφορά της από το αυθεντικό Κουκλόσπιτο της Petronella Oortman, έργο που κατασκευάστηκε ανάμεσα στο 1686 και 1710. Σκηνοθετεί οικιακά σκηνικά με έπιπλα μινιατούρες, από ένα ετερόκλητο σύνολο προσωπικών ενθυμημάτων, φωτογραφιών και διακοσμητικών αντικειμένων.

Το Κουκλόσπιτο της Petrοnella Oortman στο Μουσείο Μπενάκη
Reading room – Κατερίνα Ζαχαροπούλου από την έκθεση Το Κουκλόσπιτο της Petrοnella Oortman στο Μουσείο Μπενάκη.

Ανάμεσα στην πραγματικότητα και το παραμύθι, το όνειρο και τον εφιάλτη, εκτυλίσσονται μοναχικές δράσεις, ψυχικές και συναισθηματικές διεργασίες, ανάγνωση, βηματισμός, καθάρισμα, αναμονή, αναπόληση, κόψιμο νυχιών, εσωτερικοί βουβοί μονόλογοι. Η γυναίκα που κατοικεί στα έξι δωμάτια του Κουκλόσπιτου διαπραγματεύεται την αυταπάτη και απολαμβάνει τον εγκλεισμό της, σαν να υπηρετεί ένα ιερό καθήκον. Η ζωή μέσα στο Σπίτι, εν τέλει, καθιστά το Κουκλόσπιτο ένα χώρο βασανισμού, αλλά και λύτρωσης. Υπενθυμίζει ότι η ασφάλεια και η θαλπωρή του Σπιτιού καθίστανται ενίοτε έννοιες μακρινές, ειδικά στους καιρούς που ζούμε.

Πληροφορίες για την έκθεση

  • Επιμέλεια έκθεσης: Συραγώ Τσιάρα
  • Κατασκευή δωματίων – Σκηνοθεσία – Σενάριο – Ρόλοι στα δωμάτια: Κατερίνα Ζαχαροπούλου
  • Editing – κάμερα: Θανάσης Ταμβακίδης
  • Χώρος: ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ – ΚΤΗΡΙΟ ΟΔΟΥ ΠΕΡΑΙΩΣ I Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
  • Τηλ. επικοινωνίας: 210-3453111
  • Διάρκεια έκθεσης: 8 Φεβρουαρίου – 12 Μαρτίου 2017
  • Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη, Κυριακή: 10.00-18.00, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-22.00, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: κλειστά
  • Τιμή εισιτηρίου έκθεσης: € 7 I Τιμή μειωμένου εισιτηρίου: €3,5 (επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του μουσείου για τις σχετικές λεπτομέρειες)
  • Facebook | HASHTAG έκθεσης: #OortmanBM
Προηγούμενο άρθροΩ, Θεέ μου! της Ανάτ Γκοβ από τη συμπρωτεύουσα στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη
Επόμενο άρθροART CAPITAL: Η Ελληνική Τέχνη στο Σαλόνι των Ανεξαρτήτων