Η Γαλλοϊρανή συγγραφέας του “Persepolis”, ενός από τα πιο διάσημα graphic novels της εποχής μας, Marjane Satrapi φιλοξενείται στην κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στις 30 Νοεμβρίου του 2016, στην μοναδική εκδήλωση «Κουτσομπολεύοντας με τη Marjane Satrapi», στα πλαίσια του Κύκλου «Λέξεις & Σκέψεις» . Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει, να κάνει ερωτήσεις και γενικά να «κουτσομπολέψει» με μια από τις πιο πολύπλευρες καλλιτέχνιδες της εποχής μας. Στη σκηνή μαζί της θα βρίσκεται η δημοσιογράφος Άννα Δαμιανίδη και θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, και στο τέλος θα υπάρχει η δυνατότητα υπογραφής βιβλίων.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Marjane Satrapi σχεδιάζει και γράφει κόμικς, κάνει εικονογραφήσεις, ζωγραφίζει, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αφοσιωθεί και στην σκηνοθεσία. Μεγάλωσε στην Τεχεράνη, ύστερα μετακόμισε στην Βιέννη και τελικά στο Στρασβούργο όπου και σπούδασε Διακοσμητικές Τέχνες. Έγινε διεθνώς γνωστή μετά στην έκδοση του “Persepolis”, ενός αυτοβιογραφικού graphic novel το οποίο αφηγείται στην ζωή μιας έφηβης στο Ιράν του 1970, κατά την διάρκεια της Ισλαμικής Επανάστασης και του πόλεμου με το Ιράκ. Το βιβλίο θα αποσπάσει θριαμβευτικές κριτικές και θα συγκριθεί ακόμη και με το “Maus” του Art Spiegelman. Λίγα χρόνια αργότερα το “Persepolis” θα μεταφερθεί στον κινηματογράφο. Θα κερδίσει, ανάμεσα σε άλλα, το Βραβείο Fipresci στο Φεστιβάλ των Κανών και μια υποψηφιότητα για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων.

Persepolis
Το εξώφυλλο του Persepolis.

Η ίδια έχει γράψει άλλα δύο graphic novels για ενηλίκους. Το πρώτο είναι το “Chicken with Plums” (Κοτόπουλο με Δαμάσκηνα). Αφηγείται τη ιστορία ενός διάσημου Ιρανού μουσικού που παρατάει την ζωή του για την μουσική και την αγάπη. Δικής της δημιουργίας είναι και το “Embroideries” («Κεντήματα»). Σε αυτό μια παρέα γυναικών, που εκπροσωπεί τρεις γενιές, κουτσομπολεύει και να ανταλλάσσει μυστικά για τους άνδρες και το σεξ. Το “Chicken with Plums” έχει επίσης μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη. Τα βιβλία της κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ηλίβατον.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Κύκλου «Λέξεις & Σκέψεις», στο οποίο εντάσσεται και το «Κουτσομπολεύοντας με τη Marjane Satrapi» είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση. Η συζήτηση θα αναμεταδοθεί ζωντανά μέσω του sgt.gr, αλλά το βίντεο δεν θα είναι διαθέσιμο μετά από το τέλος της εκδήλωσης.

Πληροφορίες για το «Κουτσομπολεύοντας με τη Marjane Satrapi»

Ημερομηνία: 30 Νοεμβρίου 2016

Ώρα: 19.00

Χώρος: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Κεντρική Σκηνή

Είσοδος Ελεύθερη

Για περισσότερα νέα της Στέγης, πατήστε εδώ.
Προηγούμενο άρθροΚώστας Τριανταφυλλίδης και Μπάμπης Βελισσάριος, Ρυθμός Stage 26/11
Επόμενο άρθροΑκτινογραφώντας το Σύμπαν: η πρώτη πλανηταριακή συνεργασία