Κυκλοφορεί: Κουν κατά Πόππερ – Steve Fuller

Κυκλοφορεί: Κουν κατά Πόππερ – Steve Fuller

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια  το βιβλίο «Κουν κατά Πόππερ. Ο αγώνας για την ψυχή της επιστήμης» του Steve Fuller σε μετάφραση της Ανδρομάχης Σπανού και σε επιμέλεια του Γιώργου Φουρτούνη.

Ήταν άραγε καλό ή κακό ότι ο «μεταμοντερνισμός» του Κουν θριάμβευσε πάνω στο «θετικισμό» του Πόππερ;

Μια προκλητική ματιά σε μια αναμέτρηση-ορόσημο για την ιστορία της επιστήμης.

Λίγα λόγια για το βιβλίο του S. Fuller

Το 1965 ο Τόμας Κουν και ο Καρλ Πόππερ συναντήθηκαν στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου σε μια από τις πιο βαρυσήμαντες (όπως έμελλε να φανεί) φιλοσοφικές διαμάχες του 20ού αιώνα. Το διακύβευμα ήταν ούτε λίγο ούτε πολύ η ψυχή της επιστήμης και κανένας κλάδος δεν έμεινε άθικτος από τις συνέπειες της αναμέτρησης.

Σήμερα, το κορυφαίο βιβλίο του Κουν, Η δομή των επιστημονικών επαναστάσεων, παραμένει ένα από τα πιο πολυσυζητημένα και ευπώλητα ακαδημαϊκά έργα των προηγούμενων δεκαετιών. Αντίθετα, το σπερματικό έργο του Πόππερ, Η λογική της επιστημονικής ανακάλυψης, έχει περιέλθει σε σχετική αφάνεια.

Ο Στηβ Φούλερ υποστηρίζει ότι όχι μόνο αυτή η νίκη είχε αμφιλεγόμενες συνέπειες, αλλά και οι δύο στοχαστές παρανοήθηκαν στην πορεία.  Μεταξύ άλλων, η διαμάχη εγείρει ένα ζωτικό ερώτημα: μπορεί η επιστήμη να αποτελεί μια ανεξάρτητη, προοδευτική δύναμη μέσα στην κοινωνία ή μήπως είναι προορισμένη να λειτουργεί  ως το τεχνικό σκέλος του στρατιωτικού-βιομηχανικού συμπλέγματος;

koun-kata-popper
Το εξώφυλλο του βιβλίου «Κουν κατά Πόππερ»
Κριτικές για το βιβλίο του S. Fuller

«Προκλητικό και ευφυές . . . μια ιστορικά τεκμηριωμένη πολεμική που θέτει σοβαρά ερωτήματα στις αφηγήσεις του τύπου “καλός” εναντίον “κακού” οι οποίες είναι πιθανόν να διαμορφώσουν τη μνήμη των σύγχρονων κοινωνιολόγων σχετικά με τους δύο αυτούς διάσημους θεωρητικούς της επιστήμης.»

Neil McLaughlin, Canadian Journal of Sociology

 

« . . . σαν να διαβάζει κανείς Ουμπέρτο Έκο έχοντας πάρει αμφεταμίνη.»

Jeff Hughes, University of Manchester

 

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΠΑΛΤΑΣ: «Έτσι όπως αντιλαμβανόμαστε εμείς την κατάσταση, που μπορεί να είναι  λάθος, … η μεγάλη έκρηξη στην υποδοχή της Δομής [των επιστημονικών επαναστάσεων] γίνεται μετά το ’65, πάνω κάτω – όταν κάνατε εκείνη τη συνάντηση στο Λονδίνο…»

 

ΤΟΜΑΣ ΚΟΥΝ: «Δεν μπορώ να πω ότι κάνετε λάθος, αλλά μένω λίγο έκπληκτος. Εγώ δεν θα έλεγα την ιστορία μ’ αυτό τον τρόπο… Δεν θα είχα σκεφτεί ότι υπήρξε κάποια ιδιαίτερη έκρηξη που να σχετίζεται με το ’65.»

Από την τελευταία σημαντική συνέντευξη του Τόμας Κουν

 

«Η διαμάχη ανάμεσα στον Πόππερ και τον Κουν δεν αφορά απλώς ένα τεχνικό πρόβλημα της επιστημολογίας. Άπτεται των θεμελιακών πνευματικών μας αξιών, και οι συνέπειές της δεν περιορίζονται στο χώρο της θεωρητικής φυσικής· απλώνονται, αντίθετα, στο χώρο των υπανάπτυκτων κοινωνικών επιστημών και, επιπλέον, στο χώρο της ηθικής και της πολιτικής φιλοσοφίας.»

Ίμρε Λάκατος, Μεθοδολογία των προγραμμάτων επιστημονικής έρευνας

Ποιος είναι ο Steve Fuller

O Steve Fuller γεννήθηκε το 1959 στις ΗΠΑ. Σπούδασε ιστορία και κοινωνιολογία στο Columbia και ιστορία και φιλοσοφία της επιστήμης στο Cambridge και στο Pittsburgh. Έγινε καθηγητής κοινωνιολογίας και κοινωνικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Durham και σήμερα είναι καθηγητής κοινωνικής επιστημολογίας στο Πανεπιστήμιο του Warwick. Είναι επίσης εταίρος του Κέντρου για την Μελέτη της Διεπιστημονικότητας στο Πανεπιστήμιο του North Texas, εταίρος της Βρετανικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών. Έργα του είναι: Social epistemology (1988), Philosophy of science and its discontents (1989), Philosophy, rhetoric, and the end of knowledge (1993), The governance of science (2000), Thomas Kuhn: a philosophical history for our times (2000), Kuhn versus Popper: the struggle for the soul of science (2003), The intellectual(2005), The new sociological imagination (2006), The knowledge book: key concepts in philosophy, science and culture (2007), Science vs. religion? Intelligent design and the problem of evolution (2007),Dissent over descent: intelligent design’s challenge to Darwinism (2008), The sociology of intellectual life: the career of the mind in and around the academy (2009), The proactionary imperative: a foundation for transhumanism (μαζί με τη Veronika Lipinska, 2014), Knowledge: the philosophical quest in history (2014).

Πληροφορίες για το βιβλίο:

Τίτλος: Κουν κατά Πόππερ- Ο αγώνας για την ψυχή την επιστήμης

Συγγραφέας: Steve Fuller

Εκδόσεις Αλεξάνδρεια

Σελίδες: 224

Έκδοση: 2015

Εκδόσεις Αλεξάνδρεια

 

NO COMMENTS

Σημείωση: Το σχόλιο σας θα αναρτηθεί μετά από έγκριση του διαχειριστή

Leave a Reply