Ο Γιάννης Κότσιρας πραγματοποίησε μια ιδιαίτερη στάση της καλοκαιρινής περιοδείας  στο Βεάκειο θέατρο του Πειραιά την Δευτέρα 3 Ιουλίου. Ο γνωστός καλλιτέχνης, ολοκλήρωσε φέτος μια  επιτυχημένη σειρά χειμερινών εμφανίσεων με τον Γιώργο Νταλάρα και τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα περιοδεύει στην Ελλάδα με συντροφιά την Μιρέλα Πάχου.

 Ο χώρος

Το Βεάκειο θέατρο είναι ένα από τα στολίδια του Πειραιά. Στον λόφο της Καστέλας, με μορφή αρχαίου θεάτρου , φιλοξενεί ως και 2.000 θεατές. Και αν είναι λίγο κουραστικό να φτάσει κανείς ως εκεί, η θέα από το Βεάκειο θέατρο θα τον ανταμείψει . Εκτός του ότι είναι ένας χώρος ιδανικός για πολιτιστικά δρώμενα, η θέα στην σκηνή και ταυτόχρονα στο φωτισμένο λιμάνι του Πειραιά, είναι ικανή να απομακρύνει κάθε δυσάρεστη σκέψη.

Γιάννης Κότσιρας – Η συναυλία

Ο Γιάννης Κότσιρας  είναι ένας καλλιτέχνης με μακρόχρονη πορεία στα ελληνικά μουσικά δρώμενα. Δεν αγγίζει μόνο μία ομάδα ατόμων ή μία γενιά, αλλά μικροί και μεγάλοι συνοδεύουν στιγμές της ζωής τους με τα τραγούδια του. Η Μιρέλα Πάχου είναι μια φρέσκια παρουσία, που ωστόσο έχει ήδη συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα. Η γλυκιά χροιά της φωνής της μπορεί να μαλακώσει κάθε τραγούδι, ενώ σίγουρα αποτελεί μια ικανή συνοδοιπόρο για κάθε καλλιτέχνη.

 

kotsiras veakeio
Ο Γιάννης Κότσιρας στο Βεάκειο Θέατρο. (Φωτογραφίες για το Artic.gr, Μπούκα Κατερίνα)

 

Η συναυλία αυτή ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Τα ροκ στοιχεία ήταν διάσπαρτα καθ όλη την διάρκεια του προγράμματος. Ο Γιάννης Κότσιρας ερμήνευσε παλιά τραγούδια με μια νέα, ροκ δυναμική, παράγοντας ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Αξιοσημείωτη η εκτέλεση του κομματιού «εφάπαξ» σε ρυθμούς ροκ εν ρόλ, όπως το διασκεύασε δηλαδή το συγκρότημα Δραμαμίνη. Ταξιδέψαμε σε νησιά με την «Χάντρα θαλασσιά» και την «Κρουαζιέρα». Ερωτευτήκαμε με το «Να με αγκαλιάζεις» και το «Κάθε φορά». Νοσταλγήσαμε χαμογελώντας με το «Πάλι παιδί» και «Σε θυμάμαι». Ο Γιάννης Κότσιρας δεν στάθηκε όμως στην ερμηνεία μόνο δικών του κομματιών. Λουκιανός Κελαηδόνης, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας αλλά και  Δημήτρης Μητροπάνος, έκαναν την «εμφάνιση» τους στο πρόγραμμα. Η ποικιλία ήταν απολαυστική. Ρομαντικά έντεχνα τραγούδια, έδιναν την θέση τους σε ροκ ρυθμούς με λεπτομέρειες από σόλο κιθάρα. Το πρόγραμμα άλλαζε σε πιο βαρύ με ζεϊμπέκικα όπως το  «‘Ελα και κόψε με στα δύο». Πριν προλάβει το κλίμα να βαρύνει όμως, η αύρα έγινε καλοκαιρινή με το «καλοκαιράκι» του Ν.Πορτοκάλογλου.

kotsiras pachou veakeio
Ο Γιάννης Κότσιρας με την Μιρέλα Πάχου στο Βεάκειο Θέατρο. (Φωτογραφίες για το Artic.gr, Μπούκα Κατερίνα)

Ένα ακόμη αναπάντεχο της βραδιάς ήταν η παρουσία του Μίλτου Πασχαλίδη στην σκηνή. Ο Μίλτος Πασχαλίδης  και ο Γιάννης Κότσιρας πραγματοποίησαν μια αξιόλογη ερμηνεία της «Ρόζας» του Δημήτρη Μητροπάνου. Ενώ έπειτα, στην σκηνή μαζί τους βρέθηκε και η Μιρέλα Πάχου και ο Μίλτος Πασχαλίδης ερμήνευσε το γνωστό τραγούδι «Στα είπα όλα».

 

kotsiras pasxalidis pachou veakeio
Γιάννης Κότσιρας, Μίλτος Πασχαλίδης και Μιρέλα Πάχου επι σκηνής στο Βεάκειο Θέατρο. ( Φωτογραφίες για το Artic.gr, Μπούκα Κατερίνα)

 

Μιρέλα Πάχου

Η Μιρέλα Πάχου ήταν μια πολύ ευχάριστη παρουσία επάνω στην σκηνή. Αφού άνοιξε το πρόγραμμα με την επιτυχία της «Μιρέλα», ερμήνευσε μερικά τραγούδια ακόμη, προσθέτοντας την δική της χαρούμενη νότα. Συνόδευε τον Γιάννη Κότσιρα στο μεγαλύτερο μέρος της συναυλίας, με το ακορντεόν της να συμπληρώνει το σχήμα με νοσταλγικές και καλοκαιρινές πινελιές. Επιπλέον, πραγματοποίησε μια πολύ καλή ερμηνεία των κομματιών «Αερικό» και «Σου μιλώ και κοκκινίζεις» στην μέση του προγράμματος, δίνοντας του μια πιο απαλή νότα. Σε κάθε περίπτωση, η Μιρέλα Πάχου έχει πολλά να προσφέρει στα μουσικά δρώμενα της χώρας.

pachou veakeio
Η Μιρέλα Πάχου στο Βεάκειο Θέατρο στα πλαίσια της περιοδείας της στο πλάι του Γιάννη Κότσιρα. (Φωτογραφίες για το Artic.gr, Μπούκα Κατερίνα)
Επίλογος

Η συναυλία είχε όλα τα στοιχεία που περιμένεις από ένα καλοκαιρινό live. Πέραν της μουσικής ως μουσικά κομμάτια καθαυτά, ήταν αξιοπρόσεκτο το δέσιμο μεταξύ των συντελεστών της συναυλίας, τα πειράγματα μεταξύ των μουσικών και η αρμονική τους συνεργασία. Το κοινό ήταν θερμό και συμμετοχικό, όπως και το παιχνίδι μεταξύ αυτού και των καλλιτεχνών. Ο σεβασμός μεταξύ των καλλιτεχνών και ο θαυμασμός του ενός προς το μουσικό έργο του άλλου, ήταν τουλάχιστον εντυπωσιακός. Η συνεργασία Κότσιρα και Πασχαλίδη στην ερμηνεία της «Ρόζα» ανέδειξε την ισχύ εν τη ενώσει. Καλλιτέχνες με όμορφες φωνές, με κέφι  με ευαισθησία και αισιοδοξία συνάμα. Η συγκίνηση δεν έλειψε, με αναφορές σε καλλιτέχνες όπως ο Δημήτρης Μητροπάνος και Λουκιανός Κελαηδόνης, που έκαναν την μουσική κληρονομιά μας μεγαλύτερη.

kotsiras pasxalidis veakeio
Γιάννης Κότσιρας και Μίλτος Πασχαλίδης ερμηνεύοντας την «Ρόζα», στο Βεάκειο Θέατρο.(φωτογραφίες για το Artic.gr, Μπούκα Κατερίνα)

Λίγοι έχουν τραγουδήσει την συμβατικότητα και τα ανεκπλήρωτα όνειρα με κέφι και συμφιλίωση όπως ο Κότσιρας. «Όλη μου τη ζωή, μια δεύτερη κρυφή, αγέννητη η ζωή μ’ ακολουθούσε. Δεν κοίταζε στα μάτια, δεν ήταν φορτική, δε μίλαγε μα όλα τα ζητούσε…»

 

Πληροφορίες:

Προηγούμενο άρθροΗ Φωτεινή Δάρρα ξεκινά την μουσική της περιοδεία και φέτος το καλοκαίρι σε διάφορα μέρη στην Ελλάδα !
Επόμενο άρθρο«Η δική μας Μαρία» το Σάββατο 8 Ιουλίου 2017 στις 21:00