Ο Κώστας Ηλιάδης, μαέστρος της UYO, μιλάει στο Artic.gr

Ο Κώστας Ηλιάδης, μαέστρος της UYO, μιλάει στο Artic.gr

Κώστας Ηλιάδης
Ο Κώστας Ηλιάδης , μαέστρος της Underground Youth Orchestra, παραθέτει μίαν συνέντευξη στο Artic.gr για την μουσική πορεία της νεανικής ορχήστρας

Ο Κώστας Ηλιάδης , μαέστρος της Underground Youth Orchestra, παραθέτει μία συνέντευξη στο Artic.gr για την μουσική πορεία της νεανικής ορχήστρας. Με αφορμή την εκδήλωση που θα παραθέσει η UYO στο Μουσείο Μπενάκη και τα πέντε χρόνια δημιουργίας της, ο κορυφαίος μαέστρος μίλησε για το ξεκίνημα της ορχήστρας, για τις εμπειρίες και τα ιδεώδη της.

Το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου θα απολαύσουμε από την νεανική ορχήστρα μία ποικιλία μουσικών συνθέσεων από τα έργα των P.I. Tchaikovsky, J. Strauss, L. Bernstein, V. Herbert , N. Vavilof, καθώς και κάλαντα και πρωτοχρονιάτικες μελωδίες. Όσοι παρευρεθείτε εκεί, ευχόμαστε καλή μουσική απόλαυση!

Ο Κώστας Ηλιάδης, μαέστρος της UYO σε μία μοναδική συνέντευξη

Άννα Μαράκη: Ποια ήταν η αφορμή δημιουργίας της Underground Youth Orchestra και τι σκοπό υπηρετεί σαν νεανική ορχήστρα;

Κώστας Ηλιάδης (μαέστρος): Η UYO σχηματίστηκε από ένα σύνολο παιδιών που ήθελαν να βρίσκονται και να παίζουν μουσική μαζί. Οργανώναμε στην αρχή μικρές συναυλίες στον υπόγειο  χώρο μας που αποτελεί μέχρι και σήμερα τον χώρο προβών της ορχήστρας. Σκοπός της ορχήστρας είναι να δίνει την ευκαιρία στα παιδιά που σπουδάζουν μουσική να έρχονται σε επαφή με το ρεπερτόριο της ορχήστρας, αλλά και να μαθαίνουν σε μια ομαδική δουλειά που να έχει ένα επαγγελματικό αποτέλεσμα.

Κώστας Ηλιάδης
H Underground Youth Orchestra

Άννα: Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο ρεπερτόριο που να εκπροσωπείτε ως νεανική ορχήστρα;

Κώστας Ηλιάδης: Μας αρέσει να δοκιμάζουμε διάφορα είδη μουσικής ώστε να δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίζουν και μουσικές που πιθανόν να μην έχουν έρθει σε επαφή. Πέραν του κλασικού ρεπερτορίου,  έχουμε συνεργασίες με γνωστούς επαγγελματίες τραγουδιστές σε προγράμματα με μουσική και τραγούδια από όλο τον κόσμο, κινηματογραφική μουσική, αλλά και πρωτότυπα έργα γραμμένα για την ορχήστρα.

Άννα: Μπορείτε να μας περιγράψετε μία πρόβα που μπορεί να έχετε μέσα στην εβδομάδα; Ποιο είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της που πρέπει να επιτευχθεί για να υπάρξει αρμονία μεταξύ των μελών της;

Κώστας Ηλιάδης: Μπορώ να πω ότι δεν είμαστε η τυπική ορχήστρα όπου οι μουσικοί είναι έτοιμοι κουρδισμένοι στις θέσεις τους και ξεκινάς την πρόβα. Οι εβδομαδιαίες πρόβες ξεκινούν με το απόλυτο χάος… Τα παιδιά έρχονται  με τις έγνοιες και τις εντάσεις της βδομάδας και υπάρχει κάποιος χρόνος προσαρμογής στο μουσικό κείμενο. Αυτό όμως είναι και το ενδιαφέρον κομμάτι. Ο αυθορμητισμός και το δυναμικό στοιχείο που έχει η ορχήστρα βασίζεται πάνω στην επίδραση της μουσικής στην εφηβική ενέργεια.

Άννα : Από τις εμφανίσεις που έχετε πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής υπάρχει κάποια που να σας έχει αποτυπωθεί στην μνήμη και να σας έχει καθορίσει συναισθηματικά;

Κώστας Ηλιάδης: Είναι πολλές οι εμφανίσεις της ορχήστρας που έχουν αφήσει το στίγμα τους στα παιδιά και σε εμάς. Η εμφάνιση μας στην Βουλή, στην έναρξη των χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων, η συνεργασία μας με την Έλλη Πασπαλά και η ηχογράφηση και δημιουργία του videoclip στο τραγούδι I Love Athens, η συμμετοχή μας στα εγκαίνια του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, η συνεργασία μας με τους ηθοποιούς Αλεξάνδρα  Αϊδίνη και Κωνσταντίνο Ασπιώτη και τον συνθέτη Νίκο Χατζηελευθερίου στην Γέρμα του Λόρκα και τέλος η συναυλία που δώσαμε στο Tubingen σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Tubingen. Θα μπορούσα να αναφέρω πολλές ακόμη γιατί κάθε μια μας έχει προσφέρει δυνατές και διαφορετικές συγκινήσεις.

Κώστας Ηλιάδης
Ο μαέστρος της Underground Youth Orchestra, Κώστας Ηλιάδης

Άννα: Σαν ένα μεγάλο μουσικό σχήμα τι είδους μηνύματα θέλετε να μεταδώσετε στο κοινό με τη μουσική σας;

Κώστας Ηλιάδης:  Μέσα στην γενικότερη δυσκολία και κατάθλιψη που επικρατεί γύρω μας η Ορχήστρα αυτή αποτελεί ένα φάρο αισιοδοξίας και ελπίδας για το μέλλον. Δείχνει ότι τα νέα παιδιά μπορούν και συνεργάζονται και δημιουργούν όταν έχουν ένα κοινό στόχο.

Άννα: Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της ορχήστρας Underground Youth Orchestra;

Έχουμε αρκετές συναυλίες μπροστά μας αλλά και συνεργασίες και ταξίδια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Άννα: Τι να αναμένουμε από την εμφάνιση σας στο Μουσείο Μπενάκη;            

Κώστας Ηλιάδης: Θα θέλαμε να μοιραστούμε μουσικές που έχουμε αγαπήσει, μιας και γιορτάζουμε και τα 5 χρόνια καλλιτεχνικής παρουσίας , αλλά και να περάσουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας για την χρονιά που έρχεται.

Πληροφορίες για το μουσικό γεγονός:

  • Ημερομηνία: Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017
  • Χώρος: Μουσείο Μπενάκη
  • Διεύθυνση: Πειραιώς 138 (Κτήριο οδού Πειραιώς)
  • Ώρα έναρξης: 20.30
  • Διάρκεια: 80΄
  • Τιμές εισιτήριων: 10 €, Φοιτητικό – Ανέργων 8€
  • Προπώληση: viva.gr και σε όλα τα φυσικά σημεία πώλησης των συνεργατών της Viva.gr
Διαβάστε περισσότερα μουσικές συνεντεύξεις εδώ

 

NO COMMENTS

Σημείωση: Το σχόλιο σας θα αναρτηθεί μετά από έγκριση του διαχειριστή

Leave a Reply