Κόλχαας ονομάζεται η νουβέλα του Κλάιστ που για έβδομη χρονιά ο Νίκος Αλεξίου δραματοποιεί σαν καθηλωτικός  «παραμυθάς» υπηρετώντας  ένα γνήσιο θέατρο αφήγησης. Καθισμένοι κι εμείς μαζί του κάναμε καλπάζοντας, ένα συγκλονιστικό ταξίδι στο Βραδεμβούργο του 16ου αιώνα και τη γερμανική επαρχία, αναζητώντας το δίκαιο για τον άνθρωπο και τη δικαιοσύνη για την Πολιτεία.

Ποιος ήταν ο Μίχαελ Κόλχαας, του Χάινριχ Φον Κλάιστ

Ο αξιοπρεπής και έντιμος έμπορος αλόγων Μίχαελ Κόλχαας, ζούσε στις όχθες του ποταμού Χάβελ. Η κάποτε ειρηνική  ζωή του διαταράχτηκε βίαια όταν ο άρχοντας Βέντσελ φον Τρόνκα του άσκησε άδικα και σκληρά την εξουσία του. Οι συνέπειες αυτής της αδικίας ακολούθησαν τον Κόλχαας και λειτουργώντας συσσωρευτικά μεγέθυναν στη φιλήσυχη συνείδηση του τον πόθο για εκδίκηση. Κάτι σκοτεινό γεννήθηκε μέσα του και ο ίδιος μεταλλάχθηκε στον τρομερότερο ληστή που με φωτιά και σίδερο όργωσε τη γη της Γερμανίας. Η αναζήτηση της δικαιοσύνης τον οδήγησε στο ικρίωμα και η ώρα της δικαίωσης ταυτίστηκε με την ώρα που άφησε το τελευταίο ανθρώπινο χνάρι του στον κόσμο.

Ο δίκαιος Κόλχαας επέλεξε να συγκρουστεί κατά μέτωπο με την κρατική εξουσία, την αμφισβήτησε και κατέληξε να συνθλιβεί από αυτή. Ακέραιος και πιστός στη συνείδηση του, πραγματιστής και κυρίαρχος της σκέψης του, δείχνει ωστόσο να περιβάλλεται από ένα μεταφυσικό νέφος, έκδηλο τόσο μέσω της σχέσης του με τα φυσικά φαινόμενα και τα στοιχεία του περιβάλλοντος όσο και μέσω της παρουσίας μιας γριάς μάγισσας που αιφνιδιαστικά παρεμβαίνει και μοιάζει να ορίζει την τελική έκβαση.

"Κόλχαας" από το Νίκο Αλεξίου.
Ο δίκαιος Κόλχαας (Νίκος Αλεξίου) επέλεξε να συγκρουστεί κατά μέτωπο με την κρατική εξουσία, την αμφισβήτησε και κατέληξε να συνθλιβεί από αυτή.
Για τον «Κόλχαας» του Νίκου Αλεξίου

Η θεατρική διασκευή της νουβέλας Κόλχαας έγινε αρχικά από τους Marco Baliani και Remo Rostagno. Αυτό το κείμενο μετέφρασε ο Νίκος Αλεξίου και επεξεργάστηκε δραματολογικά. Η διασκευή, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι απαλλαγμένη από αναφορές σε συγκεκριμένα ιστορικά πρόσωπα και αναδεικνύει περισσότερο τις καλολογικές αρετές της νουβέλας, ώστε να προσεγγίσει την ένταση και τις συναισθηματικές διαβαθμίσεις της «μεσογειακής» κουλτούρας.

Η δραματοποίηση ενός λογοτεχνικού κειμένου μέσω του θεάτρου αφήγησης θα μπορούσε να είναι η πιθανότερη επιλογή για κάθε σκηνοθέτη. Η δραματική ανάγνωση του όμως θα μπορούσε επίσης να γίνει επίπεδα και άνευρα, θαμπώνοντας το σημασιολογικό του βάθος. Κλειδί για την επιτυχία στην παράσταση του Αλεξίου ήταν αρχικά ο ρυθμός που μετέδιδε σε ένταση κλιμακούμενη, ανεπιτήδευτη και πιστά ακόλουθη των μεταβάσεων του ήρωα και της ιστορίας. Επιπλέον, η ίδια η δεινότητα του ως πραγματικός παραμυθάς που τον έκανε τελικά να μας συγκλονίσει με την αλήθεια και την εκφραστικότητα του, τόσο κινησιολογικά όσο και υποκριτικά.

Δεν είναι απλό να πεις μια ιστορία σαν αυτή του Κόλχαας, καθήμενος, με μάτια μισόκλειστα ανά διαστήματα, λίγους προβολείς και ήχους από το βάθος. Ο Αλεξίου δημιούργησε μια παράσταση κυριολεκτικά πλασμένη ανάμεσα στα χέρια, τα πόδια και την ανάσα του. Ασθμαίνοντας ο ίδιος, εναλλάσσοντας τα είδη του λόγου, τις ταχύτητες στη ροή και στις μικρές και μεγάλες κινήσεις του, έπραξε σε εβδομήντα λεπτά όσα ο Μίχαελ Κόλχαας στη διάρκεια της ζωής του.

«Τι είναι αυτό το κόκκινο που λερώνει τον κόσμο;»

Ο κύκλος του κόσμου είναι ο κύκλος της καρδιάς του Κόλχαας. Για να βρει το δίκιο του ταυτίζεται με την αναζήτηση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Όσο αποκαλύπτεται η ανισότητα ανάμεσα στον ανθρώπινο, ηθικό νόμο και το νόμο του κράτους, το κενό στην ψυχή του μεγαλώνει. Τιμωρεί με φωτιά και σίδερο μέχρι που αγγίζει το όριο της αντοχής στην άκρη της συνείδησης του και αναμετρούμενος με τον δίκαιό του εαυτό, αναρωτιέται: «τι είναι αυτό το κόκκινο που λερώνει τον κόσμο;». Η δύναμη της γοητείας που του άσκησε η εξουσία, φάνηκε μόνο για λίγο να κερδίζει. Ο ήρωας αποκηρύσσει την τυφλή βία και μετανοεί. Για τον Κόλχαας, η ανασύνθεση της τάξης του κόσμου θα έρθει με τίμημα την ίδια του τη ζωή.

Ο Κόλχαας είναι μια παράσταση που απλά και καθαρά διδάσκει για τη μεγάλη επιλογή της ανθρώπινης ψυχής ανάμεσα στην αξιοπρέπεια και την επιβίωση.

Συντελεστές παράστασης Κόλχαας

  • Μετάφραση, δραματουργική προσαρμογή, σκηνοθεσία, ερμηνεία: Νίκος Αλεξίου.
  • Μουσική: Χρήστος Ξενάκης.
  • Χειρισμός ήχου και φωτισμών: Γιάννης Ζέρβας
Πληροφορίες παράστασης Κόλχαας

  • Τοποθεσία: Studio Μαυρομιχάλη
  • Διεύθυνση: Μαυρομιχάλη 134
  • Πληροφορίες-κρατήσεις: 2106453330
  • Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Τρίτη στις  21:00
  • Διάρκεια: 70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
  • Τιμές Εισιτηρίων: Από 5 έως 10 ευρώ
  • Site

–Βία: Καθόλου

–Γυμνό: Καθόλου

 

 

Διαβάστε περισσότερες Θεατρικές κριτικές εδώ

 

Προηγούμενο άρθροΗ Γυναίκα με τα Μαύρα στο θέατρο Κάτια Δανδουλάκη
Επόμενο άρθροΔεν μπορώ να μείνω μόνη μου της Δ. Παπαδοπούλου στο Θέατρο Γκλόρια
Μαρία Στέλλα Μπινίκου
Απόφοιτη Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων (κατεύθυνση Ψυχολογίας) και Θεατρικών Σπουδών, της Σχολής Καλών Τεχνών, στο Ναύπλιο. Φοιτήτρια στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Σύγχρονες Δημοσιογραφικές Σπουδές», του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.