Τα Χριστούγεννα είναι μια από τις πιο ξεχωριστές περιόδους του έτους. Τα γιορτινά φώτα στους δρόμους ανάβουν, τα έλατα στολίζονται, τα σπίτια διακοσμούνται αναλόγως. Και όταν το κρύο αρχίζει να γίνεται πιο τσουχτερό ή όταν οι βόλτες στα καταστήματα έχουν λάβει τέλος, τι καλύτερο από το να παρακολουθήσεις μαζί με τους αγαπημένους σου ταινίες που αναφέρονται στα Χριστούγεννα και στο Νέο Έτος. Πέρα από τις πιο πρόσφατες ταινίες, υπάρχουν αρκετές που γυρίστηκαν πριν την δεκαετία του 1960 και συγκαταλέγονται πλέον στις κλασικές και αγαπημένες.

Holiday Inn” (Μουσική Παρέλαση, 1942)

Η ταινία με πρωταγωνιστές τους Μπινγκ Κρόσμπι, Φρεντ Αστέρ, Μάρτζορι Ρέινολντς και Βιρτζίνια Ντέιλ προβλήθηκε στην Αμερική την εποχή που στο υπόλοιπο κόσμο μαινόταν ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι δεν κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους τη γιορτινή περίοδο, αλλά τον Αύγουστο του 1942.

Η υπόθεση αφορά δύο άντρες, έναν τραγουδιστή (Κρόσμπι) και ένα χορευτή (Αστέρ) που κάνουν μαζί μια παράσταση. Φτάνει μια στιγμή που ο χορευτής θα θελήσει να αποσυρθεί από τη νυχτερινή ζωή και να ανοίξει ένα πανδοχείο το οποίο θα λειτουργεί μόνο την περίοδο των δεκαπέντε εορτών του έτους, ανάμεσα στις οποίες είναι φυσικά τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά.

Η μουσική και τα δώδεκα τραγούδια της ταινίας (ανάμεσα στα οποία και το πασίγνωστο White Christmas”) γράφτηκαν από τον μουσικοσυνθέτη Ίρβινγκ Μπέρλιν. Το τραγούδι “White Christmas” βραβεύτηκε με το Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού το 1943. Στην ταινία το τραγούδι ακούγεται ερμηνευμένο από τον Κρόσμπι. Ο τραγουδιστής είχε παρουσιάσει για πρώτη φορά το “White Christmas” στην ραδιοφωνική του εκπομπή στο NBC τα Χριστούγεννα του 1941.

Τα εξωτερικά γυρίσματα της ταινίας έγιναν στο πανδοχείο Village Inn Lodge στην περιοχή Μόντε Ρίο της Καλιφόρνια. Το συγκεκριμένο πανδοχείο μετονομάστηκε σε Holiday Inn επειδή συνδέθηκε με την ταινία και κάπως έτσι δημιουργήθηκε η μεγάλη ομώνυμη αλυσίδα ξενοδοχείων.

Holiday Inn Χριστούγεννα
Χριστούγεννα με χορό και τραγούδι υπόσχονται οι κινηματογραφικοί αστέρες της ταινίας “Holiday Inn”
“It’s a wonderful life” (Μια υπέροχη ζωή, 1947)

Ίσως η πιο αγαπημένη ταινία για τα Χριστούγεννα με πρωταγωνιστές τους Τζέιμς Στιούαρτ και Ντόνα Ριντ και σκηνοθέτη τον Φρανκ Κάπρα. Ο Στιούαρτ είναι ο Τζορτζ Μπέιλι, ένας άντρας που δεν έχει φύγει ποτέ από την μικρή πόλη στην οποία μένει γιατί συνεχώς βοηθά του κατοίκους που έχουν ανάγκη. Όταν διαπιστώνει ότι πρόκειται να θεωρηθεί υπεύθυνος για την έλλειψη ενός χρηματικού ποσού αποφασίζει να αυτοκτονήσει. Είναι παραμονή Χριστουγέννων. Τότε, έρχεται στην γη ένας άγγελος, ο Κλάρενς, για να τον βοηθήσει και του δείχνει πως θα ήταν η ζωή των αγαπημένων του ανθρώπων αν δεν είχε γεννηθεί.

Βασισμένο στην ιστορία του 1928 The Greatest Gift του Φίλιπ Βαν Ντόρεν Στερν, το φιλμ αποτελεί την επαναφορά του Στιούαρτ στον κινηματογράφο μετά από τα τέσσερα χρόνια που πέρασε πολεμώντας στο μέτωπο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αν και γυρίστηκε το καλοκαίρι του 1946, σε συνθήκες καύσωνα, διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες σκηνές χιονοθύελλας. Ήταν υποψήφια για πέντε Όσκαρ: καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, Α’ Ανδρικού Ρόλου, μοντάζ και ήχου.

Στην εποχή της ήταν επιτυχημένη εισπρακτικά αλλά όχι καλλιτεχνικά καθώς ο κόσμος μετά τον πόλεμο είχε ανάγκη τις πιο ελαφρές ταινίες που συνήθιζε να κάνει ο Κάπρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το φιλμ θεωρήθηκε από το FBI ως ταινία που προωθούσε τον κομμουνισμό καθώς αναφερόταν περισσότερο στην αξία των ανθρώπων παρά σε αυτή των καταναλωτικών αγαθών.

"It's a wonderful life" Χριστούγεννα
Τα Χριστούγεννα είναι πάντα πιο όμορφα όταν τα περνάς με αγαπημένους ανθρώπους
“Miracle on the 34th Street” (To Θαύμα της 34ης οδού, 1947)

Ο Κρις Κριγκλ είναι ένας αξιαγάπητος γέρος ο οποίος παίρνει την θέση του Άγιου Βασίλη σε μια παρέλαση που διοργανώνει ένα πολυκατάστημα, καθώς ο άντρας που τον υποδυόταν βρίσκεται να είναι μεθυσμένος. Πείθει τόσο στον «ρόλο» του που προσλαμβάνεται να γίνει ο Άγιος Βασίλης του καταστήματος για την περίοδο των εορτών. Κατά τη διάρκεια της «θητείας» του, προσπαθεί να πείσει ένα κοριτσάκι να μην χάσει την πίστη του στα παραμύθια και να αποφύγει να τον κλείσουν στο ψυχιατρείο καθώς λέει σε όλους ότι είναι ο πραγματικός Άγιος Βασίλης.

Το φιλμ με πρωταγωνιστές τους Μορίν Ο’ Χάρα, Έντμουντ Γκουέν και την εννιάχρονη Νάταλι Γουντ (ήταν μόλις η δεύτερη ταινία στην οποία έπαιξε) αποτελεί διασκευή του μυθιστορήματος του Βάλενταιν Ντέιβις και βραβεύτηκε το 1948 με τρία Όσκαρ: Β’ Ανδρικού Ρόλου για τον Γκουέν (υποδύεται τον Άγιο Βασίλη), διασκευασμένου σεναρίου και πρωτότυπης ιστορίας, ενώ ήταν υποψήφιο και για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Αν και η ταινία προβάλλεται πλέον στην Αμερική την περίοδο των γιορτών,  οι παραγωγοί της θέλησαν να την προωθήσουν με έναν απροσδόκητο τρόπο: αποκρύπτοντας την υπόθεση που “μύριζε” «Χριστούγεννα» και βγάζοντας την στις αίθουσες τον Μάιο μιας και πίστευαν ότι το κοινό πηγαίνει περισσότερο στον κινηματογράφο τους καλοκαιρινούς μήνες. Στην ταινία παρουσιάζεται η πραγματική παρέλαση για τη γιορτή των Ευχαριστιών του καταστήματος Macy’s και τον Άγιο Βασίλη υποδύεται φυσικά ο Έντμουντ Γκουέν. Το 1994 η ταινία έγινε ριμέικ και τον ρόλο του Κρις Κρινγκλ υποδύθηκε ο Ρίτσαρν Ατένμπορο.

miracle-on-34th-street Χριστούγεννα
Χριστούγεννα σημαίνει πίστη στα θαύματα
White Christmas” (Λευκά Χριστούγεννα, 1954)

Το μιούζικαλ της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ αφηγείται την ιστορία δύο ανδρών που πολέμησαν μαζί στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά αποφάσισαν να συνεργαστούν καλλιτεχνικά. Στην πορεία οι δύο άνδρες συνεργάζονται με ένα γυναικείο ντουέτο και πηγαίνουν στο Βερμόντ για να περάσουν τα λευκά Χριστούγεννα που προμηνύει ο τίτλος. Πρωταγωνιστούν οι Μπινγκ Κρόσμπι, Ρόζμαρι Κλούνει, Ντάνι Κέιγ και Βέρα Έλλεν. Στην ταινία ακούγεται ένα πλήθος τραγουδιών ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει (ξανά) το “White Christmas”. Το τραγούδι ακούγεται δύο φορές κατά τη διάρκεια της ταινίας: στην αρχή το τραγουδά ο Κρόσμπι σε ένα  στρατόπεδο καθώς είναι παραμονές Χριστουγέννων και στο τέλος, πάλι τη νύχτα που πλησιάζουν Χριστούγεννα, το ερμηνεύουν οι τέσσερις πρωταγωνιστές.

Το συγκεκριμένο τραγούδι έχει την δική του ιστορία. Συνδέθηκε με την ελπίδα καθώς ηχογραφήθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και όπως αναφέρθηκε παραπάνω ακούγεται σε διαφορετική εκδοχή στην ταινία “Holiday Inn”. Στο “Holiday Inn” δίπλα στο Κρόσμπι εμφανίζεται ο Φρεντ Αστέρ και υπήρχε το ενδεχόμενο να εμφανιστεί και σε αυτή την ταινία. Ο Αστέρ αποχώρησε και το ίδιο έκανε και ο Κρόσμπι καθώς τότε είχε φύγει από τη ζωή η γυναίκα του. Τελικά, όμως, επανήλθε στο καστ. Στην ταινία εμφανίζεται ο νεαρός τότε Τζορτζ Τσακίρης (του “West Side Story”) ως χορευτής. Τα εντυπωσιακά κοστούμια επιμελήθηκε η Έντιθ Χεντ, η οποία στο σύνολο της καριέρας της κέρδισε οκτώ βραβεία Όσκαρ και ήταν ενδυματολόγος σε ταινίες όπως οι “All about Eve” (1951), “To Catch a Thief” (1956), “The Ten Commandements” (1957), “The Sting” (1974). Το μιούζικαλ και όλα τα τραγούδια που ακούγονται σε αυτό μεταφέρθηκαν σε θεατρική σκηνή το 2004 ενώ το 2008 η παράσταση παίχτηκε στο Μπρόντγουει για λίγους μήνες.

Απολαύστε εδώ το εντυπωσιακό “White Christmas”…

Δείτε επίσης…

Ill be seeing you” (1944): Η Μέρι Μάρσαλ (Τζίντζερ Ρότζερς), μια γυναίκα που έχει πάρει άδεια από τη φυλακή για να περάσει τις γιορτές με τους συγγενείς της συναντά τον Ζάκαρι Μόργκαν (Τζόσεφ Κότεν), ένα λοχία που έχει πάρει άδεια από το στρατό στην προσπάθεια του να αντιμετωπίσει το μετα-τραυματικό στρες του πολέμου  και τον καλεί να περάσουν μαζί τα Χριστούγεννα. Συμμετέχει η Σίρλει Τεμπλ. Η ταινία πήρε τον τίτλο της από το ομώνυμο τραγούδι, το οποίο ηχογραφήθηκε το 1938. Στην ταινία ακούγεται ερμηνευμένο από τον Μπινγκ Κρόσμπι ενώ το έχει τραγουδήσει και η Μπίλι Χάλιντει.

The Bishops Wife” («Ένας άγγελος στη γη», 1947): Ο Κάρι Γκραντ υποδύεται τον άγγελο Ντάντλει που έρχεται στην ζωή του επισκόπου Χένρι Μπράουχαμ (Ντέιβιντ Νίβεν) για να τον βοηθήσει να βρει τον εαυτό του. Στην πορεία, η σύζυγος του επισκόπου (την υποδύεται η Λορέτα Γιανγκ) ερωτεύεται τον γοητευτικό άγγελο. Το φιλμ είναι βασισμένο σε μυθιστόρημα του 1928 του Ρόμπερτ Νέιθαν. Ήταν υποψήφιο για τέσσερα Όσκαρ (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, μοντάζ και πρωτότυπης μουσικής) και κέρδισε το βραβείο καλύτερου ήχου. Το 1996, στο ριμέικ της ταινίας με τίτλο “The Preacher’s Wife” πρωταγωνίστησαν η Γουίτνει Χιούστον και ο Ντένζελ Ουάσινγκτον.

Christmas in Connecticut” (1952): Η Μπάρμπαρα Στάνγουικ γράφει για φαγητό σε ένα περιοδικό παρουσιάζοντας μια ψεύτικη οικογενειακή ζωή σε μια φάρμα στο Κονέκτικατ. Στη πορεία, όμως, για να μην χάσει την δουλειά της θα αναγκαστεί να διοργανώσει ένα δείπνο για τα Χριστούγεννα στο αφεντικό της και σε έναν ήρωα πολέμου.

Were no angels” (1954): Κωμωδία με τους Χάμφρει Μπόγκαρτ, Άλντο Ρέι και Πίτερ Ουστίνοβ. Μετά την απόδραση τους από τη φυλακή, τρεις κακοποιοί αλλάζουν χαρακτήρα χάρη στο χριστουγεννιάτικο πνεύμα και αρχίζουν να αποφεύγουν τις παρανομίες.

Και για το τέλος, ένα «δώρο» από πολύ παλιά….

Scrooge, or, Marleys Ghost” (1901)

Το φιλμ του 1901 αποτελεί την πρώτη καταγεγραμμένη κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος  A Christmas Carol” του Καρόλου Ντίκενς στην μεγάλη οθόνη. Η συνολική διάρκεια του φιλμ ήταν 6 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα. Από αυτά, διασώζονται μόνο 3 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα, τα οποία φυλάσσονται στο Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (BFI). Οι δημιουργοί της ταινίας θεώρησαν ότι το κοινό θα γνώριζε ήδη την ιστορία του τσιγκούνη Εμπενίζερ Σκρουτζ και αυτό θα τους επέτρεπε να χρησιμοποιήσουν λιγότερες κάρτες τίτλων. Επίσης, οι δημιουργοί στηρίχτηκαν περισσότερο στο θεατρικό έργο “Scrooge” που είχε ανέβει στην σκηνή την ίδια χρονιά. Σε αντίθεση με μεταγενέστερες μεταφορές του μυθιστορήματος, ο Σκρουτζ δέχεται εδώ την επίσκεψη μόνο του φαντάσματος του Μάρλει που τον μεταφέρει στα Χριστούγεννα του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος για να του δείξει τα λάθη του.

Η προσπάθεια να μεταφερθεί το βιβλίο των ογδόντα σελίδων σε λίγα λεπτά φιλμ ήταν πολύ φιλόδοξη για την εποχή. Ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση προκαλούν τα εφέ που χρησιμοποιήθηκαν για να παρουσιαστεί το φάντασμα τα οποία «χρεώνονται» στον παραγωγό Ρόμπερτ Πολ, ο οποίος ήταν πρωτοπόρος του κινηματογράφου και στον σκηνοθέτη Γουόλτερ Μπουθ, ο οποίος ήταν μάγος. Πολύ καλή δουλειά έχει γίνει και στην φωτογραφία, αλλά και στις κινηματογραφικές τεχνικές (dissolve). Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο τα σκηνικά όσο και οι ερμηνείες των ηθοποιών διακρίνονται από μια θεατρικότητα, η οποία ήταν εμφανής σε πολλές κινηματογραφικές απόπειρες της ίδιας περιόδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το συγκεκριμένο φιλμ είχε παρακολουθήσει και ο βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας Εδουάρδος ο Ζ’ μαζί με την σύζυγό του βασίλισσα Αλεξάνδρα τον Δεκέμβριο του 1901.

Εκκινώντας από το 1901, η ιστορία του Σκρουτζ θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για ακόμα περισσότερες ταινίες τα επόμενα χρόνια. Ανάμεσα σε αυτές, ξεχώρισε το “A Christmas Carol” του 1951 με τον Άλαστερ Σιμ στον ρόλο του Σκρουτζ. Μάλιστα, ο Σιμ έπαιξε ξανά τον τσιγκούνη γέρο είκοσι χρόνια αργότερα σε ριμέικ της ταινίας.

Παρακολουθήστε εδώ το φιλμ του 1901….

Σας ευχόμαστε να περάσετε τα πιο όμορφα Χριστούγεννα!!

 

The Top 100 Christmas movies of all-time from IMDB

 

Προηγούμενο άρθροΗ Ωραία του Πέραν: Κριτική της παράστασης
Επόμενο άρθροO Ηλίθιος (Durak) – Κριτική της ταινίας του Yuriy Bykov