Την Παρασκευή 9 Μαρτίου στις 21:00 θα πραγματοποιηθεί προβολή της ταινίας «Η Μάνα» με συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον Πέτρο Μπούρα στον ιστορικό κινηματογράφο τέχνης «Αλκυονίς New Star Art Cinema». Ο συνθέτης και πιανίστας Πέτρος Μπούρας συνοδεύει στο πιάνο το αριστούργημα του Βσέβολοντ Πουντόβκιν βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μαξίμ Γκόργκι. Στο οπλοστάσιο του συνθέτη, πέρα από την δεινή αυτοσχεδιαστική του ικανότητα, βρίσκονται και συνθέσεις των Φρέντερικ Σοπέν και Φέλιξ Μέντελσον

«Η Μάνα»: Μία από τις 12 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών!

Το πασίγνωστο πολιτικοκοινωνικό λογοτεχνικό έργο του Γκόρκι, που τον καθιέρωσε σαν μεγάλο κλασικό σύγχρονο Ρώσο συγγραφέα. Ένα ρωμαλέο δίδαγμα θάρρους και αυτοθυσίας. Θάρρους στους αγώνες των εργαζομένων εναντίον της αδικίας και της εκμετάλλευσης, εναντίον της αυθαιρεσίας και της κοινωνικής αθλιότητας. Συνειδητής αυτοθυσίας για τα ιδανικά της πανανθρώπινης δικαιοσύνης και ελευθερίας.

Στιγμιότυπο «Η Μάνα»
Στιγμιότυπο από την ταινία «Η Μάνα» του Βσέβολοντ Πουντόβκιν.

Στο μυθιστόρημα «Η Μάνα» που γράφτηκε το 1906, ο κορυφαίος σοβιετικός συγγραφέας Μαξίμ Γκόρκι απεικονίζει για πρώτη φορά στη λογοτεχνία την πάλη του επαναστατικού προλεταριάτου για το σοσιαλισμό, κάτω από την καθοδήγηση του κόμματος της εργατικής τάξης, και τη γέννηση του νέου ανθρώπου μέσα σ’ αυτόν τον αγώνα. Η ιστορία λαμβάνει χώρα στις αρχές του 20ου αιώνα στη Ρωσία. Οι εντάσεις μεταξύ του κράτους και των επαναστατών κλιμακώνονται. Ο χαρακτήρας της μάνας γίνεται το ανυποψίαστο εργαλείο για τη σύλληψη του επαναστάτη γιου της. Με αυτό τον τρόπο γίνεται μέλος του εργατικούς κινήματος, έχοντας ως στόχο την απόδραση του.

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης έγραψε στην εφημερίδα «Το Βήμα»: «Στη Μάνα, ταινία που βασίζεται βασικά στο μοντάζ, ο Πουντόβκιν είναι σαφέστατος στην περιγραφή της «ταξικής συνειδητοποίησης» της μάνας ενός εργάτη, η οποία από την αθέλητη προδοσία περνάει στην αυθόρμητη στράτευση και από κει στον ένδοξο θάνατο. Το 1958, σ’ ένα συνέδριο της Διεθνούς Ενώσεως Κριτικών Κινηματογράφου στις Βρυξέλλες, «Η Μάνα» συμπεριλήφθηκε ανάμεσα στις 12 σημαντικότερες ταινίες από δημιουργίας κινηματογράφου. Πράγμα απολύτως δίκαιο, αφού μ’ αυτήν ακριβώς την ταινία, για πρώτη φορά, το μοντάζ μπαίνει στην υπηρεσία της αφηγηματικής σαφήνειας: «Η Μάνα» γίνεται το μοντέλο για έναν σωστό, κατανοητό και αποτελεσματικό τρόπο αφήγησης, και το δίδαγμα αυτό θα το αφομοιώσει πλήρως το Χόλιγουντ στις μεγάλες του στιγμές.»

Σκηνοθέτης: Βσέβολοντ Πουντόβκιν
Σενάριο: Νάταν Ζάρκι (βασισμένο στο μυθιστόρημα του Μαξίμ Γκόρκι)
Ηθοποιοί: Αλεξάντρ Τσιστιάκοφ, Βέρα Μπαρανόφκαγια, Νικολάι Μπατάλοφ, Άννα Ζέμτσοβα
Διάρκεια: 89’

Λίγα λόγια για τον πιανίστα Πέτρο Μπούρα

Γεννήθηκε στην Αθήνα και η ζωή του είναι συνδεδεμένη με το πιάνο από την ηλικία των 7. Στα 15 του είχε την μοναδική τιμή να παίξει πλάι στον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του το 2006, παρακολούθησε για ένα διάστημα μαθήματα πλάι σε κάποιους από τους σπουδαιότερους σολίστες. Ο Ιούλιος του 2006 και η Διεθνής Θερινή Μουσική Ακαδημία της Αλσατίας αποτέλεσαν την αφετηρία του μουσικού του ταξιδιού στον κόσμο, που τον οδήγησε στον δικό του προσωπικό ήχο.

Έχει πραγματοποιήσει σειρά εμφανίσεων, όπως σύμπραξη με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ως σολίστ, σειρά ατομικών ρεσιτάλ και ρεσιτάλ μουσικής δωματίου σε ΗΠΑ, Ελβετία, Αγγλία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Πολωνία. Τον Ιούλιο του 2016 γίνεται ο πρώτος Έλληνας πιανίστας, ο οποίος εμφανίστηκε στο Gulangyu, το «Νησί του Πιάνου» της Κίνας, δίνοντας 4 συναυλίες με διαφορετικά προγράμματα.

Πέτρος Μπούρας
Ο συνθέτης και πιανίστας Πέτρος Μπούρας θα συνοδεύσει στο πιάνο την προβολή της ταινίας «Η Μάνα».

Το 2014 γνωρίζει στις Βρυξέλλες την διεθνούς φήμης Mezzo Soprano Αλεξάνδρα Γκράβας, την οποία έκτοτε συνοδεύει. Υπήρξε μέλος των OTICONS Orchestra και Ensemble, που ειδικεύονταν στην Κινηματογραφική Μουσική και έχει συνεργαστεί με μουσικούς, όπως ο μαέστρος Dirk Brosse και ο συνθέτης Shigeru Umebayashi. Επιπλέον, από το 2015 συνεργάζεται με την διάσημη Αμερικανίδα Tango φλαουτίστρια Jessica Quiñones, με την οποία έχουν πραγματοποιήσει σειρά εμφανίσεων στο εξωτερικό.

Τον περασμένο Οκτώβριο συμμετείχε σε μεγάλη διεθνή παραγωγή του Ελβετού σκηνοθέτη Marcel Schwald, η οποία ανέβηκε σε Βασιλεία και Βέρνη. Τέλος, έχει εργαστεί στην Εθνική Λυρική Σκηνή ως συνοδός του Μπαλέτου. Είναι κάτοχος Πτυχίου Ειδικού Αρμονίας και Αντίστιξης, ενώ εργάζεται ως καθηγητής πιάνου και μουσικής δωματίου.

Πληροφορίες

  • Αλκυονίς New Star Art Cinema: Ιουλιανού 42, Πλατεία Βικτωρίας (τηλέφωνο: 210 8220008)
  • Ημερομηνία: Παρασκευή 9 Μαρτίου στις 21:00
  • Είσοδος: 7 ευρώ γενική, 5 ευρώ για φοιτητές και ανέργους
  • Imdb
Δείτε περισσότερα κινηματογραφικά νέα εδώ
Προηγούμενο άρθροΟι String Demons στη σκηνή του Half Note στις 8 και 15 Μαρτίου!
Επόμενο άρθροΔιάλεξη του καθηγητή J. Saslow | στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη