Καλύτερος μουσικός του κόσμου για το 2017 ανακηρύχθηκε ο βιολιστής Λεωνίδας Καβάκος. Η διάκριση ήρθε από τη Δανία μέσω του κορυφαίου μουσικού βραβείου της χώρας, Leonnie Sonning Music Prize.

Το κορυφαίο μουσικό βραβείο της Δανίας

Πρόκειται για ένα σημαντικό βραβείο για τον χώρο της κλασικής μουσικής. Απονέμεται κάθε χρόνο σε έναν συνθέτη, σολίστα, διευθυντή ορχήστρας ή τραγουδιστή που έχει φθάσει σε υψηλή διεθνή αναγνώριση στον τομέα του. Η ιστορία του ξεκινά το 1959, με πρώτο τιμηθέντα τον Ιγκόρ Στραβίνσκι.

Μέχρι σήμερα έχει απονεμηθεί μόνο σε τέσσερις βιολιστές, τους:

  • Γεγούντι Μενουχίν (1972)
  • Τον Ισαάκ Στερν (1982)
  • Γκίντον Κρέμερ (1989) και
  • Αν-Σοφί Μούτερ (2001).

Την ημέρα της απονομής του βραβείου, το οποίο είναι χρηματικό και συνοδεύεται από 80.000 ευρώ, ο Έλληνας σολίστ συνέπραξε με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Δανίας υπό τη διεύθυνση του Φάμπιο Λουίζι. «Ο Λεωνίδα Καβάκος είναι ένας από τους πιο εκφραστικούς βιολιστές που μπορείτε να ακούσετε σήμερα», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Esben Tange. «Ερμηνεύει τα αριστουργήματα για βιολί των Μπαχ και Μότσαρτ για τους κλασικούς του 20ου αιώνα με βαθιά κατανόηση της μουσικής. Η ισχυρή προσωπικότητα, η δεξιοτεχνία του και ο ειλικρινής, άμεσος χαρακτήρας του παιξίματός του τον ξεχωρίζουν ως καλλιτέχνη σπάνιου διαμετρήματος».

Ο Λεωνίδας Καβάκος – βιογραφικά

Ο Λεωνίδας Καβάκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Έμαθε βιολί σε ηλικία 5 ετών, καθώς ο πατέρας του Κωνσταντίνος και ο παππούς του ήταν επίσης βιολιστές, ενώ η μητέρα του πιανίστρια. Αργότερα σπούδασε στο Ελληνικό Ωδείο, όπου είχε δάσκαλο τον Στέλιο Καφαντάρη. Μία υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση του έδωσε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μαθήματα με τον δεξιοτέχνη Τζόζεφ Γκίνγκολντ στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα. Η πρώτη συναυλία στην οποία έπαιξε ο Καβάκος ήταν στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών το 1984. Μέχρι την ηλικία των 21 ετών είχε κερδίσει βραβεία στους περισσότερους σημαντικούς διεθνείς διαγωνισμούς βιολιού.

Το 1987 ο Καβάκος έδωσε συναυλίες σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ. Σήμερα περιοδεύει κάθε χρόνο στη Βόρεια Αμερική συνεργαζόμενος με αρκετές μεγάλες ορχήστρες, όπως τη Συμφωνική Ορχήστρα του Σικάγου και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Μόντρεαλ. Στην Ευρώπη η φήμη του Καβάκου απλώθηκε γρήγορα μετά τη νίκη του στον Διαγωνισμό «Γιαν Σιμπέλιους». Σήμερα παίζει σε μεγάλες αίθουσες συναυλιών σε όλη την ήπειρο, συνεργαζόμενος με τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές ορχήστρες, όπως τη Φιλαρμονική του Βερολίνου, τη Βασιλική Ορχήστρα Concertgebouw της Ολλανδίας και τη Φιλαρμονική της Βιέννης. Πραγματοποίησε ένα ιδαίτερα επιτυχημένο ντεμπούτο στην Ιαπωνία το 1988, με ένα ρεσιτάλ στο Casals Hall του Τόκιο συνοδευόμενο και από άλλες εμφανίσεις. Έχει δώσει συναυλίες με τη Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα του Τόκιο και τη Νέα Φιλαρμονική της Ιαπωνίας. Το 2014 προσκλήθηκε να παίξει στο 42ο Φεστιβάλ Τεχνών του Χονγκ Κονγκ

Το μηνιαίο βρετανικό περιοδικό κλασικής μουσικής εγχόρδων The Strad τον έχει αποκαλέσει «ο βιολιστής των βιολιστών.

Πληροφορίες

  • Μπορείτε να διαβάσετε εδώ ένα αφιέρωμα-συνέντευξη της Καθημερινής προ διετίας στον διακεκριμένο καλλιτέχνη.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροIgnoramus – έκθεση του Helmut Stallaerts στην γκαλερί Bernier/Eliades
Επόμενο άρθροEnter Sandman σε σκηνοθεσία Θέμελη Γλυνάτση στο Θέατρο Skrow