Το Σάββατο 20 Ιανουαρίου, 12 το μεσημέρι στο Πατάρι των εκδόσεων Gutenberg ο Γιάννης Ανδριανάτος και ο Δημήτρης Δημηρούλης παρουσιάζουν την έκδοση «Κ.Π. Καβάφης – Τα Ποιήματα». Στο τέλος της εκδήλωσης θα κληρωθούν 3 βιβλία.

Κ.Π. Καβάφης – Τα Ποιήματα

Ο Καρυωτάκης σήμερα, πέρα από τα στερεότυπα καταναλωτών λογοτεχνικών κοινοτοπιών και διενέξεις ομοτέχνων του. Τα ποιήματα και τα πεζά, όπως τα πρωτοδημοσίευσε ο ίδιος, οι μεταφράσεις, ο βίος του, οι κριτικές για το έργο του και μια κατατοπιστικότατη εισαγωγή που ξαναθέτει τους όρους ανάγνωσής του.

Τα δημοσιευμένα και αδημοσίευτα ποιήματα του Καβάφη στην πρωτογενή τους μορφή σε μια έκδοση που περιέχει επιπλέον τα ακόλουθα: Εισαγωγή: εκτενής και περιεκτική διαπραγμάτευση με κέντρο τον βίο και το έργο του ποιητή. Χρονολόγιο: λεπτομερής αφήγηση ανά έτος που καλύπτει με αφθονία πληροφοριών το καβαφικό «έργα και ημέραι». Σχόλια: κάθε ποίημα συνοδεύεται από σχολιασμό πραγματολογικό και λεξικολογικό στην ίδια σελίδα ώστε να διευκολύνεται η ανάγνωση.

Παράρτημα: μεταφράσεις, λογοτεχνικά πεζά και σημειώματα για την τέχνη που συνοδεύουν το ποιητικό έργο, έτσι ώστε ο αναγνώστης να σχηματίσει πληρέστερη εικόνα για τον Καβάφη. Βιβλιογραφία: συστηματική εκλογή βιβλιογραφίας που περιλαμβάνει βιβλία, μελέτες, άρθρα, αφιερώματα περιοδικών, μελοποιήσεις και απαγγελίες.

Περιεχόμενα – Ευρετήρια: α) εκτενή περιεχόμενα με ένδειξη του έτους δημοσίευσης ή συγγραφής εκάστου έργου, β) αλφαβητικό ευρετήριο όλων των ποιημάτων, γ) ευρετήριο όλων των κυρίων ονομάτων που απαντώνται στα ποιήματα και στα υπόλοιπα καβαφικά κείμενα, δ) ευρετήριο κυρίων ονομάτων που απαντώνται στην “Εισαγωγή”, στο “Χρονολόγιο”, στην “Ερμηνευτική Δοκιμή” και στα εισαγωγικά σημειώματα του επιμελητή.

Δημήτρης Δημηρούλης

Ο Δημήτρης Δημηρούλης γεννήθηκε το 1952 στην Αγιά Λαρίσης. Είναι καθηγητής ιστορίας και θεωρίας της λογοτεχνίας στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει γράψει εκτενώς για ζητήματα της ελληνικής λογοτεχνίας και κριτικής. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του είναι το βιβλίο του «Ο φοβερός παφλασμός», κριτικό αφήγημα για τα «Τρία κρυφά ποιήματα» του Γ. Σεφέρη (εκδ. Πλέθρον). Η πολύχρονη ενασχόλησή του με τον Σολωμό κατέληξε στη δημοσίευση μιας μελέτης το 2003 («Φάκελος: «Διονύσιος Σολωμός»: η ανατομία ενός εθνικού θρίλερ» και στην έκδοση το 2007 (με εκτενή εισαγωγή και αναλυτικά σχόλια), του ποιητικού και πεζού σολωμικού έργου («Διονύσιος Σολωμός: έργα: ποιήματα και πεζά»).

Πληροφορίες για το βιβλίο:

  • Τίτλος: Ποιήματα και πεζά
  • Συγγραφέας: Κ. Γ. Καρυωτάκης
  • Επιμέλεια: Δημήτρης Δημηρούλης
  • Εκδόσεις: Gutenberg
  • Κυκλοφορία: 2017
  • ISBN: 978-960-01-1882-7
Πληροφορίες για την παρουσίαση:

  • Τοποθεσία: Πατάρι των εκδόσεων Gutenberg
  • Διεύθυνση: Διδότου 37, Αθήνα
  • Ημερομηνία και Ώρα: Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018 στις 12:00
  • facebook
Διαβάστε περισσότερα Λογοτεχνικά Νέα εδώ

 

Προηγούμενο άρθροΠαρουσίαση βιβλίου: «Καλώς άρχειν και άρχεσθαι» του Στέλιου Ράμφου στον Ευριπίδη
Επόμενο άρθροΤα μυστικά της Τεχεράνης: Μια ταινία του Αλί Σουζαντέ