Το «Πόλις» υποδέχεται τον Δημήτρη Χριστοφορίδη, την Χρύσα Κατσαρίνη και τον Blink Mike σ’ ένα μοναδικό stand-up comedy night. Το κωμικό αυτό τρίδυμο θα συναντηθεί στις 15 Ιανουαρίου 2017 σε μια ξεκαρδιστική βραδιά με ευφυές υπόβαθρο! Ο χώρος «Πόλις» στο Ηράκλειο που θα φιλοξενήσει αυτή την κωμική παράσταση, είναι ένα Επιμορφωτικό Πολιτιστικό Κέντρο Δια Βίου Μάθησης, Κινητικής Έκφρασης & Επικοινωνίας. Ένας χώρος που φιλοξενεί πολιτιστικά δρώμενα που μας αφορούν: δρώμενα με περιεχόμενο. Οι τρεις εξαιρετικοί κωμικοί, μέλη της νέας γενιάς του ελληνικού stand-up, εγκαινιάζουν τις «Κυριακές Πολιτισμού» του «Πόλις».

Η εν λόγω βραδιά πραγματοποιείται για δύο πολύ σημαντικούς σκοπούς με πολιτιστικό ύφος. Πρώτα απ’ όλα εγκαινιάζει μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων στο «Πόλις». Πέραν του stand-up θα περιλαμβάνουν σε σταθερή και επαναλαμβανόμενη βάση μουσικά lives, θεατρικές παραστάσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις και πολλά άλλα. Στόχος είναι η δημιουργία ενός βήματος πολιτισμού στα βόρεια προάστια, όπου καταξιωμένοι αλλά και νέοι καλλιτέχνες θα παρουσιάζουν το έργο τους με γνώμονα την ποιότητα και την αισθητική. Παράλληλα, η βραδιά έχει και φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Είναι αφιερωμένη στην ενίσχυση και τον εμπλουτισμό της συλλογής της Βιβλιοθήκης των Φυλακών Ανηλίκων Αυλώνας και όποιος επιθυμεί μπορεί να συμβάλλει σ’ αυτή την προσπάθεια. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν και προαιρετικά, οι θεατές μπορούν να φέρουν μαζί τους κι από ένα βιβλίο της επιλογής τους, το οποίο ακολούθως θα διατεθεί για τον εν λόγω σκοπό.

Οι υπεύθυνοι του πολιτιστικού και θεατρικού τμήματος του «Πόλις», Μελαχρινός Βελέντζας και Αντιγόνη Σταυροπούλου αντίστοιχα, μίλησαν με τους δύο κωμικούς, την Χρύσα Κατσαρίνη και τον Blink Mike, σε μία αποκλειστική συνέντευξη για το Artic.gr, σχετικά με την εν λόγω βραδιά, το stand-up εν γένει και την έννοια του κωμικού σήμερα. Με ορμητικό ρυθμό και εξαιρετική διάθεση υπόσχονται μία βραδιά άφθονου γέλιου.

Μελαχρινός Βελέντζας (υπεύθυνος πολιτιστικού τμήματος Πόλις) – Αντιγόνη Σταυροπούλου ( υπεύθυνη θεατρικού τμήματος Πόλις)

 

Αντιγόνη: – Πώς αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος το stand-up; Ποιες οι διαφορές σε σχέση με παλαιότερα;

Χρύσα Κατσαρίνη: – Η τεράστια διαφορά έχει να κάνει με τα μαγαζιά και τους χώρους που παίζεται το stand-up. Ξεκίνησα το 2012 από Θεσσαλονίκη. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μία φορά που είχα πάει μόνη μου σε ένα μαγαζί για να να παίξω. Και όταν η κουβέντα έφτασε στο οικονομικό ο ιδιοκτήτης του χώρου μου είπε: «καλό θα ήταν να φέρεις έναν άντρα συνάδελφό σου να τα κανονίσουμε αυτά.» Γι’ αυτό και σήμερα, όπως βλέπετε έχω έρθει με έναν άντρα μαζί.  (γέλια)

Blink Mike: – Για έναν χώρο σήμερα, το stand-up είναι cost-effective που λένε και στο χωριό μου. Δεν έχεις ούτε μεγάλη παραγωγή, ούτε πρόβες κλπ Το μόνο που πρέπει να κάνει ένας χώρος είναι να φροντίσει ο κωμικός να φαίνεται και να έχει ένα μικρόφωνο. Σιγά-σιγά οι χώροι αυτό το έχουν αντιληφθεί. Πιο παλιά, χτυπούσαμε πόρτες να παίξουμε. Τώρα πλέον έρχονται εκείνοι σ’ εμάς.

Χρύσα Κατσαρίνη
Η Χρύσα Κατσαρίνη μιλά για το Stand-Up Comedy Night στο «Πόλις»

Μελαχρινός: – Αν δε λεγόταν stand-up, πώς θα λεγόταν;

Χρύσα Κατσαρίνη: – Φασάρα. (γέλια)

Blink Mike: – Κοίτα, εμείς το πήραμε έτοιμο από το εξωτερικό. Δεν ξέρω. Φαντάσου να ήταν σε ελληνική μετάφραση κάτι τύπου όπως το ‘Blues Brothers – Οι Ατσίδες’ (γέλια)

Χρύσα Κατσαρίνη: – Ή θα μπορούσε να είναι «Αστείοι στα όρθια». (γέλια) Ο τρόπος σκέψης στην ερώτησή σου είναι αυτό που κάνουμε εμείς: δηλαδή το να παίρνεις κάτι που είναι πάρα πολύ δεδομένο, πχ ‘έτσι φτιάχνω τον καφέ μου’ και κάθεσαι και εξετάζεις γιατί φτιάχνεις έτσι τον καφέ σου. Μπαίνεις στη διαδικασία να αμφισβητείς τα πάντα για να βγάλεις το αστείο.

Αντιγόνη: – Ποιο είναι το κύριο χαρακτηριστικό μιας stand-up παράστασης; Τι διαφορά έχει από μία κωμωδία που κάποιος παρακολουθεί στο θέατρο;

Χρύσα Κατσαρίνη: – Το stand-up είναι η πιο συμπυκνωμένη μορφή κωμωδίας. Είναι δύσκολο σε μια θεατρική παράσταση ο κόσμος να γελάσει μέσα σε ένα λεπτό τόσες πολλές φορές. Επίσης, σπας τον τέταρτο τοίχο, που σημαίνει ότι μιλάς απευθείας στο κοινό και το κοινό το ξέρει. Σε μια θεατρική παράσταση μπορείς να κλείσεις το μάτι στο θεατή με διάφορα τρικ, αλλά στο stand-up είναι ξεκάθαρο: ήρθα εδώ για να μιλήσω σε εσάς. Είναι κάτι ζωντανό, που σημαίνει ότι αν μιλήσεις μπορεί να σου απαντήσω. Οπότε, καλώ είναι να μη μιλήσεις. Αλλά αν αποφασίσεις να το κάνεις, κάτι πρέπει να κάνω κι εγώ. (γέλια)

Blink Mike: – Και αυτό έρχεται χωρίς να γελοιοποιείς τον εαυτό σου. Μέσα από το κείμενό σου, μέσα από τη σχέση σου με το κοινό όλοι μαζί κυνηγάμε το γέλιο. Με τρόπο πολλές φορές εμμονικό.

(χτυπάει το κινητό)

Μελαχρινός: – Ας χρησιμοποιήσουμε το παράδειγμα αυτό. Κινητό και θεατρική παράσταση.

Χρύσα Κατσαρίνη: – Συμβαίνει στις παραστάσεις. Εμείς πάντα στην αρχή λέμε ‘σας παρακαλώ πολύ απενεργοποιήστε τα κινητά σας ή βάλτε στο αθόρυβο. Φυσικά, ο κόσμος δεν το κάνει. Και μου αρέσει τόσο πολύ όταν το λέω αυτό που με κοιτάνε στα μάτια σε φάση ‘μπορεί και να το κάνω. Θα δείξει. Δεν ξέρω.’. Και τους λέω να το κάνουν, γιατί αν δεν το κάνουν και χτυπήσει το τηλέφωνο θα το σηκώσω εγώ μιλώντας στο μικρόφωνο και ποτέ δεν ξέρεις πού μπορεί να βγει αυτό. Σοβαρά μιλώντας, είναι μία θεατρική παράσταση και είναι ένδειξη σε έναν άνθρωπο ο οποίος βρίσκεται πάνω στη σκηνή και έχει έναν ειρμό σκέψης, ο οποίος διακόπτεται από το κινητό.

Blink Mike: – Συντονίζεται πάντως ο κόσμος μαζί μας. Στην αρχή υπάρχει μία ανησυχία, ωστόσο όταν έρχονται τα πρώτα γέλια όλα πάνε μια χαρά.

Μελαχρινός: – Χρύσα, το γεγονός ότι είσαι ηθοποιός σε έχει βοηθήσει στο stand-up;

Χρύσα Κατσαρίνη: – Είναι τελείως διαφορετικά πράγματα. Με βοήθησε ίσως το γεγονός ότι είχα συνηθίσει να πατάω πάνω στη σκηνή. Αλλά δεν έχει καμία σχέση. Ίσως είναι και αντικρουόμενα. Νομίζω πως οι ηθοποιοί, θα με υποστηρίξει και ο Blink σε αυτό, δεν είναι καλοί στο stand-up. Είναι ελάχιστοι οι ηθοποιοί που κάνουν stand-up και είναι καλοί σε αυτό. Γιατί συνήθως σαν ηθοποιός έχεις την τάση να υπερβάλλεις πάνω στη σκηνή. Ενώ το stand-up θέλει ακριβώς το αντίθετο. Θέλει να είσαι πολύ φυσικός.

Blink Mike: – Έχω μία μπάντα από μικρό παιδί και αυτό με βοήθησε να μπορώ να βγαίνω στη σκηνή και να επικοινωνώ με τον κόσμο. Μέσα από τα live μας προσπαθούσαμε να περνάμε καλά, να κάνουμε χαβαλέ και κάποιος φίλος μου είπε: ‘ρε φίλε αφού το ‘χεις, γιατί δεν κάνεις αυτό που λέγεται stand-up comedy;’ Έτσι ξεκίνησα να παρακολουθώ τι γινόταν από παραστάσεις στην Αθήνα. Να πω ότι είμαι πολύ χαρούμενος γιατί 15 Ιανουαρίου που έχουμε την παράστασή μας εδώ στο Πόλις κλείνω 4 χρόνια παρουσίας στο stand-up.

Αντιγόνη: – Είναι «αυτοβιογραφικό» το stand-up;

Χρύσα Κατσαρίνη: – Εξαρτάται από τον κωμικό. Υπάρχουν κωμικοί που είναι one-nighters, που οι ατάκες τους ουσιαστικά είναι μία πρόταση κι εκεί είναι όλο το αστείο. Και υπάρχουν και κωμικοί που λένε ιστορίες, πιο πολύ storytellers. Υπάρχουν κωμικοί που αυτοσαρκάζονται. Προσωπικά, χρησιμοποιώ πολλά αυτοσαρκαστικά αστεία. Άλλοι όχι τόσο πολύ. Κι ο Blink έχει πολλά κείμενα όπου αυτοσαρκάζεται.

Blink Mike: – Όσο πιο κοντά είναι τα αστεία στον εαυτό σου τόσο πιο πολύ αυτό περνάει προς το κοινό.

Χρύσα Κατσαρίνη: – Ό,τι αστείο έχω γράψει που δεν είναι κοντά σε εμένα έχει αποτύχει. Όσες ιστορίες είναι πραγματικές, ιστορίες που της έχω βιώσει, τότε αυτά τα κείμενα είναι πολύ πιο δυνατά και πιο αγνά κείμενα.

Blink Mike
Ο Blink Mike για την βραδιά stand-up comedy στις 15 Ιανουαρίου 2017 στον χώρο «Πόλις»

Αντιγόνη: – Εσας τι σας κάνει να γελάτε πολύ;

Blink Mike: – Κάποτε ήμασταν στο αμάξι με τον Δημήτρη (Χριστοφορίδη) και τη Χρύσα. Κάποιος πέταξε ένα καταπληκτικό αστείο και η αντίδραση των τεσσάρων κωμικών ήταν: ‘μμ..πολύ καλό αστείο..εδώ ίσως άμα αλλάξουμε αυτό..’  Κανείς δε γέλασε. Αντί να γελάσουμε, αρχίσαμε να το επεξεργαζόμαστε. Αυτό είναι κάτι που εγώ έχω αρχίσει να το θεωρώ πολύ αστείο. Από τότε που ξεκίνησα την κωμωδία, σταμάτησα να γελάω. (γέλια)

Χρύσα Κατσαρίνη: – Εγώ πάλι όχι. (γέλια) Θεωρώ ότι το γέλιο προκύπτει από πάρα πολλά πράγματα. Δεν είμαι της άποψης ότι πρέπει να είναι πάρα πολύ εξειδικευμένη κωμωδία. Θεωρώ ότι είναι αστείο να δω κάποιον να πέφτει πατώντας μια μπανανόφλουδα. Ή μπορεί να είναι αστείο και κάτι το οποίο είναι σοβαρό.

Μελαχρινός: – Tο κωμικό πολύ κοντά στο τραγικό.

Χρύσα Κατσαρίνη: – Σίγουρα. Και πολύ έντονα δραματικά στοιχεία είναι ακόμη περισσότερο αστεία. Σκέψου το κοινό σαν ένα ελατήριο: όσο τους πιέζεις και τους λες κάτι τραγικό και δραματικό μετά το comic release είναι πολύ πιο έντονο. Το γέλιο βγαίνει πιο δυνατό άμα τους πιέσεις σε κάτι στενάχωρο. Όταν μιλάς για θάνατο, για τον αλκοολικό πατέρα, για κάτι πολύ έντονο μετά η ένταση του γέλιου είναι πολύ μεγάλη.

Μελαχρινός: – Υπάρχει κάποιο θέμα το οποίο δεν έχετε ‘ακουμπήσει’ ακόμα στις παραστάσεις σας;

Blink Mike: – Πρώτη συμβουλή που μου δώσανε όταν ξεκινούσα ήταν «μακριά μικρέ Blink από μάνα και θρησκεία».

Χρύσα Κατσαρίνη: – Πατρίς-θρησκεία-οικογένεια. Αυτά τα τρία τα χρησιμοποιώ συνέχεια. Δεν τα ξευτιλίζω όμως. Π.χ. τη μητέρα μου τη χρησιμοποιώ συνέχεια. Επίσης, σε σχέση με τη θρησκεία αναφέρομαι σε κάποια πράγματα που θεωρώ παράλογα, χωρίς να προσβάλλω κάποιον ο οποίος πιστεύει. Θεωρώ ότι κάθε κωμικός κινείται με βάση τις ηθικές του αξίες. Από την άλλη, δε θεωρώ πως πρέπει να περιοριστεί κανείς. Είναι πολύ σημαντική η ελευθερία του λόγου.

Blink Mike: – Πολλές φορές εξαρτάται και από το κοινό. Πχ  το ελληνικό κοινό δεν είναι ακόμα πολύ ανοικτό με τη θρησκεία του ή με την οικογένειά του. Πχ έχω βρεθεί σε stand-up κωμικού ο οποίος ξεκίνησε λέγοντας: ‘Ξέρετε κάτι; Δεν αγαπάω τη μάνα μου.’ Και το είπε χωρίς να ακολουθήσει κάποιο αστείο. Αυτό με έκανε κι εμένα, που βρισκόμουν εκεί ως θεατής, να αισθανθώ κάπως. Μου έχει μείνει αυτό ακόμα και σήμερα που είμαι πολύ ανοικτός με αυτά.  (γέλια)

Χρύσα Κατσαρίνη: – Είναι σημαντικό αυτό που είπε και ο Blink πριν. Να διαβάζεις το κοινό. Δηλαδή να δεις μέχρι που αντέχει. Έχω πχ κείμενα για την οικογένεια που ακόμα η ελληνική οικογένεια δεν είναι έτοιμη να αποδεχτεί. Αν το κοινό εκεί είναι χαλαρό τότε συνεχίζω. Να πούμε όμως πως δεν προσβάλλουμε το κοινό, διότι υπάρχει ένας τέτοιος σχετικός μύθος. Προσπαθούμε να τους κάνουμε να περάσουνε καλά.

Blink Mike: – Στα πρώτα χρόνια έβλεπες σε μαγαζί τα πρώτα τραπέζια άδεια. Πλέον έχει αλλάξει αυτό. Τα πρώτα τραπέζια είναι και αυτά που ‘μπαίνουν’ περισσότερο στην παράσταση, διότι βρίσκονται και πιο κοντά στον κωμικό.

Πληροφορίες Stand-up Comedy Night με τους Χρύσα Κατσαρίνη, Blink Mike, Δημήτρη Χριστοφορίδη

  • Comedians: Δημήτρης Χριστοφορίδης, Χρύσα Κατσαρίνη, Blink Mike
  • Τοποθεσία: «Πόλις – Κέντρο Πολιτισμού & Εκπαίδευσης»
  • Διεύθυνση: Μαρίνου Αντύπα 62-66 & Φιλοθέης 69Β, 141 21 Ηράκλειο Αττικής (πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ «Ηράκλειο»)
  • Τηλέφωνα: 210 8000009, 210 2770181
  • Ημέρα και Ώρα: Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017, 20:30
  • Είσοδος: 5 ευρώ (απαραίτητη η κράτηση θέσης στο 210 8000009)
  • Online δήλωση συμμετοχής στον σύνδεσμο
  • Email | Site Πόλις | Facebook page
Προηγούμενο άρθροΜια στάση πριν του Βασίλη Ρίσβα στον Πολυχώρο Αθηναΐς
Επόμενο άρθροΗ Καμεράτα – Ορχήστρα Φίλων Μουσικής στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά