«Κάτω από την ίδια στέγη» του Αναστάση Βιστωνίτη από τις εκδόσεις Κίχλη

«Κάτω από την ίδια στέγη» του Αναστάση Βιστωνίτη από τις εκδόσεις Κίχλη

Η νέα συλλογή δοκιμίων «Κάτω από την ίδια στέγη» του Αναστάση Βιστωνίτη θα κυκλοφορήσει στις 20 Μαρτίου από τις εκδόσεις Κίχλη. Συνδυάζοντας την ταξιδιογραφία, την τεχνική του δοκιμίου, το ερευνητικό ρεπορτάζ και προσωπικές του εμπειρίες, ο Αναστάσης Βιστωνίτης συγκεντρώνει «κάτω από την ίδια στέγη» κείμενα που έχουν γραφτεί με διάφορες αφορμές.

Λίγα λόγια για τη συλλογή δοκιμίων «Κάτω από την ίδια στέγη»

Το βιβλίο αποτελείται από πέντε ενότητες. Η πρώτη (Οι εποχές της στάχτης) αναφέρεται σε σκοτεινές πλευρές του 20ού αιώνα. Στην αποκρυφιστική εκδοχή του ναζισμού, τον σοβιετικό πολιτισμικό ολοκληρωτισμό, τον πόλεμο των ιδεών κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και την τυραννία του χρήματος. Η δεύτερη (Η κατοικία και η εξορία) περιγράφει το υπαρξιακό και το κοινωνικό τραύμα. Παράλληλα, όμως, τη γοητεία που ασκούν η πόλη, η εστία και οι αναμνήσεις.

Στην τρίτη (Τόποι, πόλεις, άνθρωποι) περιγράφονται τα ταξίδια του συγγραφέα σε πόλεις-σταθμούς. Παρίσι, Νέα Υόρκη, Βερολίνο, Βιέννη, Λονδίνο. Αλλά και σε κέντρα του πολιτισμού και της Ιστορίας, όπως Μπουένος Άιρες, Πόλη του Μεξικού, Πεκίνο και Τσυ Φου. Στην τέταρτη ενότητα παρακολουθούμε κάποιες «διαδρομές του καφέ». Δηλαδή τα περάσματα του συγγραφέα από ιστορικά καφενεία της Ευρώπης, καθώς και μια αναδρομή σε αναμνήσεις της παιδικής και εφηβικής του ηλικίας. Στην τελευταία ενότητα, ένας «κόσμος αλλού» αναδύεται από τη σεληνιακή γοητεία, το φως του καλοκαιριού, τα Χριστούγεννα, τη μυθολογία του αυτοκινήτου, τα τοπία της ουτοπίας και την έλευση της άνοιξης.

Κείμενα με πλήθος αναφορές στην Ιστορία, τη μυθολογία και τη λογοτεχνία, όπου η γνώση και η εμπειρία συγχωνεύονται για να εκφράσουν την προσωπική ματιά του συγγραφέα πάνω στον κόσμο και τα πράγματα.

Η διαδρομή του Αναστάση Βιστωνίτη

Αναστάσης Βιστωνίτης γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1952. Παρουσιάστηκε στα Γράμματα το 1970 και από τότε εξέδωσε δέκα ποιητικές συλλογές, πέντε πεζογραφικά βιβλία, τέσσερις τόμους δοκιμίων κι ένα βιβλίο μεταφράσεων του Κινέζου ποιητή της δυναστείας των Τάνγκ, Λι Χό. Έχει δημοσιεύσει  άρθρα, δοκίμια, ταξιδιωτικά κείμενα και κριτικὰ σημειώματα στις εφημερίδες Η Καθημερινή και Η Αυγή. Ακόμη, στα περιοδικὰ Αντί, Η Λέξη, Γράμματα και Τέχνες, Χάρτης, Το Δέντρο, Εντευκτήριο, Νέα Πορεία, Poetix, Πλανόδιον κ.ά. . Είναι συντάκτης στο Βήμα από το 1991.

Αναστάσης Βιστωνίτης
Ο ποιητής, δοκιμιογράφος και μεταφραστής Αναστάσης Βιστωνίτης.

Υπήρξε μέλος της επιτελικής ομάδας που συνέταξε τον φάκελο υποψηφιότητας της Αθήνας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 (επιμελητὴς και συντάκτης). Για έναν χρόνο εργάστηκε στην Οργανωτική Επιτροπή Αθήνα 2004. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Από το 1996 ως το 2001 υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Συγγραφέων (European Writers’ Congress). Επίσης, από το 2003 ως το 2008 αντιπρόεδρός της. Τέλος, ποιήματα, δοκίμια και πεζογραφήματά του έχουν μεταφραστεί σε είκοσι γλώσσες. Πέντε ποιητικά βιβλία του εκδόθηκαν στα αγγλικά, τα γερμανικά, τα σλαβομακεδονικά, τα σλοβενικά και  τα εβραϊκά, κι ένα πεζογραφικό στα σερβικά.

Πληροφορίες για το βιβλίο

  • Τίτλος: Κάτω από την ίδια στέγη
  • Συγγραφέας: Αναστάσης Βιστωνίτης
  • Εκδόσεις: Κίχλη
  • Σελίδες: 488
  • ISBN: 978-618-5004-53-8
  • Ενδεικτική Τιμή: 14,50 €

1 COMMENT

Σημείωση: Το σχόλιο σας θα αναρτηθεί μετά από έγκριση του διαχειριστή

Leave a Reply