Παρευρεθήκαμε στις 13 Σεπτεμβρίου σε ένα από τα ωραιότερα θέατρα της Αττικής, στο ειδυλλιακό Βεάκειο Θέατρο Πειραιά για να παρακολουθήσουμε την επετειακή παράσταση του κλασικού πλέον έργου της Άλκης Ζέη, «Το Καπλάνι της βιτρίνας» σε μια θεατρική διασκευή της Ανδρομάχης Χρυσομάλη, η οποία υπογράφει και τη σκηνοθεσία.

«Το Καπλάνι της βιτρίνας» μετρά ήδη ένα ταξίδι 600 παραστάσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Παιζόταν για πέντε χρόνια και περισσότεροι από 150.000 μικροί και μεγάλοι θεατές το έχουν παρακολουθήσει, ακόμα και η ίδια η συγγραφέας, η οποία συγκινημένη, μιας και πρόκειται για αυτοβιογραφικό έργο, είχε δηλώσει την ικανοποίησή της για τη θεατρική του μεταφορά και είχε προφητέψει την επιτυχία του.

Η επετειακή παράσταση στο Βεάκειο θέατρο επανήλθε για να τιμήσει τη μνήμη της Άλκης Ζέη και να υπενθυμίσει ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες συγκυρίες αξίες όπως φιλία, οικογένεια, αλληλεγγύη, Δημοκρατία θα έχουν το προβάδισμα.

Επετειακή παράσταση για το «Καπλάνι» που θα συνεχίσει να ανοίγει πότε το γαλάζιο και πότε το μαύρο μάτι για ακόμα λίγες παραστάσεις στο Θέατρο Τζένη Καρέζη.

Αν όλα πάνε όπως ελπίζουμε όσοι αγαπάμε και στηρίζουμε το θέατρο και τις τέχνες, το έργο θα ανέβει στις 18 Οκτωβρίου στο Θέατρο Τζένη Καρέζη κάθε Κυριακή στις 11.30 για λίγες παραστάσεις. Άλλωστε, οι μικροί και οι μεγάλοι φίλοι του θεάτρου που κατέκλυσαν το Βεάκειο θέατρο στην επετειακή παράσταση του θρυλικού «Καπλανιού της βιτρίνας», έδωσαν ένα ισχυρό μήνυμα για τον πρωτόγνωρο θεατρικό χειμώνα που έχουμε μπροστά μας. Το θέατρο ήταν, είναι και θα είναι πάντα ανάγκη κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Η τολμηρή Μέλια της παράστασης

Το έργο θα ανέβει στις 18 Οκτωβρίου στο Θέατρο Τζένη Καρέζη κάθε Κυριακή στις 11.30

Η συγγραφέας Άλκη Ζέη

Η Άλκη Ζέη έφυγε από τη ζωή στις 27 Φεβρουαρίου του πολύπαθου 2020, παίρνοντας μαζί της ένα κομμάτι από την παιδική ηλικία όσων μεγάλωσαν με τα μυθιστορήματα της και όσων σε πείσμα των καιρών θέλουν να παραμείνουν αθώα παιδιά. Γεννήθηκε το 1923 στην Αθήνα, αλλά τα παιδικά της χρόνια τα πέρασε στη Σάμο. Στην Αθήνα επέστρεψε το 1937. Φοίτησε στην Ιόνιο Σχολή όπου και γνώρισε την Ζωρζ Σαρή. Η φιλία τους έληξε με το θάνατο της Σαρή το 2012. Ο άνθρωπος που μύησε στη συγγραφή την Άλκη Ζέη ήταν η Διδώ Σωτηρίου, η οποία παντρεύτηκε το αδερφό της μητέρας της. Πολιτική εξόριστη στο Παρίσι το 1971 γράφει ένα ακόμα δημοφιλές στο θεατρόφιλο κοινό και όχι μόνο βιβλίο της με τίτλο «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», με θέμα την Κατοχή.

Ανάμεσα στις πολυάριθμες βραβεύσεις που έλαβε το 2010, η Ακαδημία Αθηνών τη βραβεύει για το σύνολο του έργου της.

Ενδεικτικά θα αναφερθώ σε κάποια έργα της όπως το «Κοντά στις ράγες» (1977), «Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα» (1987), «Ο ψεύτης παππούς» (2007), ακόμα και στα τελευταία της βιβλία «Πόσο θα ζήσεις ακόμα, γιαγιά;» (2017) μέχρι το 2019 που μας «αποχαιρετά» με το «Ένα παιδί από το πουθενά». Ανάμεσα στις πολυάριθμες βραβεύσεις που έλαβε το 2010, η Ακαδημία Αθηνών τη βραβεύει για το σύνολο του έργου της.

Λίγα λόγια για  «Το Καπλάνι της βιτρίνας»

Πιο συγκεκριμένα, «Το Καπλάνι της βιτρίνας» είναι το πρώτο έργο που έγραψε η Άλκη Ζέη, όταν το 1963 βρισκόταν στη Μόσχα με το σύζυγό της Γιώργο Σεβαστίκογλου και τα δύο παιδιά της. Είναι όμως και το πρώτο παιδικό βιβλίο με αναφορά στην πολιτική κατάσταση της εποχής. Εν προκειμένω στη δικτατορία Μεταξά στις 4 Αυγούστου του 1936.

Γράφτηκε, όπως η ίδια έχει πει, από μια ανάγκη να διηγηθεί στα παιδιά της τα παιδικά της χρόνια στο Μαλαγάρι Σάμου, πατρίδα της μητέρας της (από το Μαλαγάρι εμπνεύστηκε το Λαμαγάρι, τόπος όπου εκτυλίσσεται «Το Καπλάνι της βιτρίνας») και φυσικά του αγαπημένου της παππού. Επομένως, πρόσωπα και καταστάσεις που αποτυπώνονται στο μυθιστόρημα είναι αληθινά. Η οικογένεια της, η αδερφή της, ο επαναστάτης ξάδερφος Νίκος, αλλά και το καπλάνι που σήμερα φυλάσσεται στο παλαιοντολογικό μουσείο Σάμου.

Γράφτηκε, όπως η ίδια έχει πει, από μια ανάγκη να διηγηθεί στα παιδιά της τα παιδικά της χρόνια στο Μαλαγάρι Σάμου, πατρίδα της μητέρας της.

«Το Καπλάνι της βιτρίνας» είναι η ιστορία της Μυρτώς και της Μέλισσας, που οι δικοί της φωνάζουν Μέλια. Οι δύο αγαπημένες αδερφές περνούν το καλοκαίρι τους στο νησί τους, με τον παππού τους να τους μιλά για «τους αρχαίους», τον πατέρα τους που φοβάται μη χάσει τη θέση του στην τράπεζα και τον ξάδερφο Νίκο που διηγείται συναρπαστικές ιστορίες για τον βαλσαμωμένο τίγρη της βιτρίνας (καπλάνι), το οποίο μια μέρα έχει ανοιχτό το γαλάζιο του μάτι και την άλλη μέρα το μαύρο του μάτι.

Το Καπλάνι της Βιτρίνας
Το Καπλάνι της Βιτρίνας – Τα παιδικά χρόνια της Μυρτώς και της Μέλιας στο νησί τους.

Οι ζωές των κοριτσιών, του οικογενειακού και φιλικού τους περιβάλλοντος θα ανατραπούν εκείνο το καλοκαίρι του 1936 όταν ξεσπά η δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά. Τα παιδιά, εκτός της Μυρτώς που θέλει να γίνει αρχηγός στην πρώτη φάλαγγα μαθητών, «συνωμοτούν» για να κρατήσουν ένα μεγάλο μυστικό. Η αθωότητα, ο παιδικός αυθορμητισμός των παιδιών και κυρίως της Μέλιας που παρά το νεαρό της ηλικίας της «το λέει η καρδιά της», αλλά και η αγάπη και η πίστη βγαίνουν μπροστά και κινούν τα νήματα.

«Το Καπλάνι της βιτρίνας» διά χειρός Ανδρομάχης Χρυσομάλη στο Βεάκειο

Η παράσταση που παρακολουθήσαμε στις 13 Σεπτεμβρίου 2020 στο γεμάτο από παιδικές φωνές Βεάκειο Θέατρο είχε ατμόσφαιρα, είχε συγκίνηση, είχε πάθος. Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με ζητήματα που ίσως να τους φάνηκαν άγνωστα και μακρινά, αλλά διασκέδασαν και το καθένα κράτησε ανάλογα με την ηλικία του το δικό του ηθικό δίδαγμα.

Έντεκα ηθοποιοί υπό την εύστοχη σκηνοθετική μπαγκέτα της Ανδρομάχης Χρυσομάλη έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Θα αναφερθώ ξεχωριστά στην Μαρία Κοκκινίδου, της οποίας η Μέλια είχε στοιχεία συγκινησιακά και νοσταλγικά και έφερε το βάρος της μνήμης της Άλκης Ζέη που σαν μικρή Μέλια αναπολεί τα παιδικά χρόνια στο νησί. Εξαιρετική παρουσία επίσης ήταν η Άσπα Μπατατόλη στο ρόλο της μεγαλύτερης αδερφής, Μυρτώς.

Έντεκα ηθοποιοί υπό την εύστοχη σκηνοθετική μπαγκέτα της Ανδρομάχης Χρυσομάλη έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό.

Το αποτέλεσμα της παράστασης όμως δε θα ήταν το ίδιο χωρίς τις προβολές 3D και τα Video Art που συμπλήρωναν τις περιγραφές της Άλκης Ζέη (Αλέξανδρος Τσερέπας-Σπύρος Ρασιδάκης), χωρίς τη μουσική που επιμελήθηκε ο Μιχάλης Αβραμίδης, τους φωτισμούς του Richard Anthony και χωρίς τα σκηνικά και τα κοστούμια του έμπειρου Γιάννη Μετζικώφ (μπλε φόρεμα με γιακά για την Μυρτώ, αντίστοιχα κόκκινο για την Μέλια), τα οποία μας μετέφεραν νοερά σε άλλη εποχή.

Κλείνοντας αξίζει να σημειωθεί ότι οι θεατές έφυγαν από την παράσταση «ΕυΠο» (ευχαριστημένοι πολύ) για την τόσο όμορφη μεταφορά του βιβλίου επί σκηνής. Σίγουρα η Άλκη Ζέη θα ήταν πολύ περήφανη για το αποτέλεσμα. Ίσως και λίγο «ΛυΠο» (λυπημένοι πολύ) για τη διάρκεια του έργου που μάλλον ήταν μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη, όσον αφορά παιδικές παραστάσεις. (Το ΕυΠο και το ΛυΠο είναι οι ερωτήσεις που η Μυρτώ και η Μέλια αντάλλασσαν λίγο πριν κοιμηθούν και λόγω της Δικτατορίας δεν αποκάλυπταν η μια στην άλλη το λόγο του ΕυΠο ή του ΛυΠο).

Συντελεστές παράστασης

  • Θεατρική διασκευή/Σκηνοθεσία: Ανδρομάχη Χρυσομάλη
  • Σκηνικά/ Κοστούμια:  Γιάννης Μετζικώφ
  • Μουσική:  Μιχάλης Αβραμίδης
  • Προβολές 3D και Video Art:  Αλέξανδρος Τσερέπας, Σπύρος Ρασιδάκης
  • Φωτισμοί: Richard Anthony
  • Στίχοι τραγουδιού: Ανδρομάχη Χρυσομάλη
  • Επιμέλεια κίνησης: Ιωάννα Μήτσικα
  • Βοηθός σκηνοθέτη: Μαργαρίτα Νασιούλα
  • Βοηθός σκηνογράφου: Λίνα Καρανικολάου
  • Κατασκευή σκηνικών: Παναγιώτης Λαζαρίδης, Βασίλης Σακκής
  • Παίζουν οι ηθοποιοίΧρήστος Γλυκός, Αννέτα Παπαθανασίου, Σωτήρης Σκάντζικας, Μαρία Κοκκινίδου, Άσπα Μπατατόλη, Αλέξανδρος Βάρθης, Μαργαρίτα Νασιούλα, Σίλια Μουστάκη, Σοφιανός Πεσιρίδης, Μαρία Δερεμπέ
Πληροφορίες

  • Τοποθεσία:  Θέατρο Τζένη Καρέζη
  • Διεύθυνση: Ακαδημίας 3
  • Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κυριακή 11.30 π.μ. (Προγραμματισμένη πρεμιέρα: Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020).
  • Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες
  •  Ticket services – εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου
    – τηλεφωνικά: 2107234567
    – online: ticketservices.gr
  • Link προπώλησης

https://www.ticketservices.gr/preview/tokaplanitisvitrinastheatrotzenikarezi/?previewkey=8768980813

PUBLIC
– σε όλα τα καταστήματα PUBLIC 

  • ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 12 ευρώ ενηλίκων,10 παιδικό (φοιτητικό, ΑΜΕΑ), 10 προπώληση, ομαδικά για σχολεία 7 ευρώ.
  • Τηλέφωνα  κρατήσεων  6986691690 / 6977063881

 

        

 

Διαβάστε περισσότερα θεατρικά νέα εδώ

 

Προηγούμενο άρθροΘεατρικό εργαστήρι με τη Σοφία Καραγιάννη στο Θέατρο 104
Επόμενο άρθρο«Λουκής Λάρας» και Ελληνική επανάσταση