Έφτασε το Καλοκαίρι και εμείς σας προτείνουμε 10 ταινίες, κλασικές και πιο εμπορικές, που «μυρίζουν» περιπέτεια, ήλιο και θάλασσα. Αναμφίβολα, τα θερινά σινεμά έχουν την τιμητική τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, παρουσιάζοντας παλιές ταινίες και νέες κυκλοφορίες. Προβολές ταινιών, που αναφέρονται ξεκάθαρα σε περιπέτειες του καλοκαιριού και σε μύθους, που εμείς συνδέσαμε με το καλοκαιρινό κλίμα. Κινηματογραφικές παραγωγές, στις οποίες επιστρέφουμε μόλις η θερμοκρασία ανέβει και λαμβάνουμε με αυτό τον τρόπο μια «ψυχαγωγική δροσιά». Από την «Καζαμπλάνκα» του Μάικλ Κέρτιζ, μέχρι και το μιούζικαλ «Dirty Dancing» του Εμίλ Αρντολίνο. Παρουσιάζονται 10 επιλογές ταινιών για το Καλοκαίρι, από την δεκαετία του 1940 μέχρι και την δεκαετία του 1980.

Καζαμπλάνκα, του Μάικλ Κέρτιζ, 1942

Στην Καζαμπλάνκα, τον Δεκέμβριο του 1941 ένας Αμερικανός, ιδιοκτήτης μπαρ, συναντά ξανά μια γυναίκα που έμελλε να του αλλάξει την ζωή. Ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και η Ίγκριντ Μπέργκμαν πρωταγωνιστούν σε μια ταινία που σκιαγραφεί τις ευαίσθητες ανθρώπινες σχέσεις και έναν πόλεμο. Η Καζαμπλάνκα, στο Μαρόκο και το μπαρ του Αμερικανού Ρικ, αν και στον κινηματογραφικό χρόνο απέχουν του καλοκαιριού, έχουν καταφέρει κάτι μοναδικό. Από ένα ασπρόμαυρο φιλμ, η πολυπλοκότητα και η «πολυχρωμία» των χαρακτήρων, δημιουργούν την κατάλληλη συναισθηματική πρόκληση. Με τρία Βραβεία Όσκαρ, η Καζαμπλάνκα είναι μια ξεχωριστή ταινία για να την δει κάποιος κάτω από τον έναστρο ουρανό.

Καζαμπλάνκα, του Μάικλ Κέρτιζ
Η Καζαμπλάνκα του Μάικλ Κέρτιζ, αποτελεί «must» ανεξαρτήτως εποχής, αλλά κυρίως το Καλοκαίρι.
Gilda, του Τσαρλς Βίντορ, 1946

Μπουένος Άιρες, 1945. Ο Τζόνι (Γκλεν Φορντ) γίνεται το δεξί χέρι του Μπάλιν Μάντσον, ενός ιδιοκτήτη λέσχης παράνομων παιχνιδιών. Όταν ο Μπάλιν αναχωρεί για ταξίδι και επιστρέφει πίσω με τη νέα του σύντροφο Τζίλντα (Ρίτα Χέιγουορθ) ένα επικίνδυνο παιχνίδι ξεκινά. Η πρότερη γνωριμία της Τζίλντα και του Τζόνι βάζει σε κίνδυνο τις ζωές των πρωταγωνιστών σε ένα από τα εντυπωσιακότερα Φιλμ Νουάρ της δεκαετίας του ’40. Ένας αγώνας λύτρωσης και εκδίκησης, με αρχή και τέλος την μοναδική Ρίτα Χέιγουορθ.

Gilda, του Τσαρλς Βίντορ
Το καλό Φιλμ Νουάρ δεν γνωρίζει εποχή και η εντυπωσιακή Gilda, κατά κόσμον Ρίτα Χέιγουορθ, μας συντροφεύει και αυτό το καλοκαίρι.
Λεωφορείον ο πόθος, του Ελία Καζάν, 1951

Βασισμένη στο ομώνυμο δράμα του Τένεσι Ουίλιαμς, το «Λεωφορείον ο πόθος» σκιαγραφεί μια ωμή και χειμαρρώδη ερωτική έλξη. Η Μπλανς (Βίβιαν Λι) επισκέπτεται την αδερφή της Στέλλα, η οποία μένει με τον σύζυγό της Στάνλεϋ (Μάρλον Μπράντο). Ένας ιδιότυπος δεσμός γεννιέται ανάμεσα στην Μπλανς και τον Στάνλεϋ, με μάρτυρα την αδερφή της Μπλανς. Αυτός ο δεσμός και η έλξη, σε συνδυασμό με το πολύπλοκο των χαρακτήρων των πρωταγωνιστών, θα οδηγήσει, εν τέλει, σε ολέθρια αποτελέσματα. Με 4 επιτυχίες στα Βραβεία Όσκαρ και 12 προτάσεις, η ταινία αυτή είναι «must» για την καλοκαιρινή περίοδο.

A Streetcar Named Desire, του Ελία Καζάν
Λεωφορείον ο πόθος, του Ελία Καζάν και το πάθος, η εμμονή και ο έρωτας ζωντανεύουν ξανά στη μεγάλη οθόνη.
Monsier Hulot’s Holiday, του Ζακ Τατί, 1953

Καλοκαίρι και ο κύριος Ιλό πηγαίνει σε ένα παραθαλάσσιο θέρετρο για χαλάρωση και αναψυχή. Μαζί με αυτόν, κάνουν check in στο ξενοδοχείο τα ευτράπελα, τα ατυχήματα και οι παρεξηγήσεις. Μια κωμωδία από τον μετρ του γέλιου Ζακ Τατί, η οποία μας θυμίζει σίγουρα εμπειρίες που ζήσαμε σε διακοπές μας.

Les vacances de monsieur hulot, Zak Tati
Ο κύριος Ιλό ετοιμάζεται για τις καλοκαιρινές του διακοπές. Μαζί του φέρνει τα ευτράπελα, τις παρεξηγήσεις και το γέλιο.
Καλοκαίρι και Alfred Hitchcock

Από τον μετρ του γέλιου, στον μετρ του τρόμου. Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ το 1954 παρουσιάζει την ταινία του «Rear window». Με πρωταγωνιστές τους Τζέϊμς Στιούαρτ και Γκρέις Κέλι, παρουσιάζεται η ιστορία ενός φωτογράφου, ο οποίος σε ένα ατύχημα σπάει το πόδι του. Κλεισμένος λοιπόν στο σπίτι του, παρατηρεί και κατασκοπεύει τους γείτονες του στη Νέα Υόρκη. Έτσι λοιπόν, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ένας εκ των γειτόνων του είναι δολοφόνος. Με την βοήθεια της συντρόφου του Lisa και της νοσοκόμας του αναζητά την αλήθεια, για να μάθει αν ο γείτονας του σκότωσε τη γυναίκα του. Με την θερμοκρασία να ανεβαίνει και τα παράθυρα να μένουν ανοικτά, ο Χίτσκοκ θα μας κάνει να κοιτάξουμε καλά ποιος μένει απέναντι μας.

Rear window, του Άλφρεντ Χίτσκοκ
Το Καλοκαίρι είναι εδώ, τα παράθυρα μένουν ανοιχτά, λόγω ζέστης και οι γείτονες μας είναι δολοφόνοι, σύμφωνα πάντα με τον Άλφρεντ Χίτσκοκ …
Summertime, του Ντέιβιντ Λιν, 1955

Ένα ερωτικό ειδύλλιο μεταξύ μιας Αμερικανίδας γραμματέως και ενός Ιταλού, ιδιοκτήτη μαγαζιού με αντίκες, εξελίσσεται στην Βενετία. Η Κάθριν Χέπμπορν και ο Ροσάνο Μπράτσι πρωταγωνιστούν σε ένα καλοκαιρινό ρομάντζο. Μια ταινία, που έρχεται να δηλώσει πως ο έρωτας μπορεί και είναι εκεί για όποιον είναι ανοιχτός προς αυτόν. Καλοκαίρι και απαιτείται να «χαθούμε» κι εμείς στα κανάλια της Βενετίας και στην ταινία του Λιν.

Summertime, του Ντέιβιντ Λιν
Ο Ντέιβιντ Λιν πιστεύει στη δύναμη του καλοκαιρινού έρωτα και μας προσκαλεί να χαθούμε μαζί του στα κανάλια της Βενετίας.
The endless summer, του Μπρους Μπράουν, 1966

Το καλοκαίρι είναι ήλιος, είναι θάλασσα, είναι παραλία και κύματα. Το καλοκαίρι είναι για surfing και μια πρόκληση για τους λάτρεις του αθλήματος να βρουν και να δαμάσουν το μεγαλύτερο κύμα. Ένα ντοκιμαντέρ από τον σκηνοθέτη Μπρους Μπράουν (Bruce Brown), ο οποίος ακολουθεί 2 surfers στην αναζήτηση τους για το «τέλειο» κύμα. Από τις ακτές της Δυτικής Αφρικής, στα κύματα των θαλασσών της Αυστραλίας, μέχρι την Ταϊτή. Ο σκηνοθέτης παρακολουθεί 2 ανθρώπους καθώς κατακτούν το όνειρο τους.

The endless summer, Bruce Brown Documentary
Ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ, για το πιο γνωστό καλοκαιρινό άθλημα, που δεν είναι άλλο από το Surfing.
American Graffiti, του Τζορτζ Λούκας, 1973

Μια παρέα παιδιών, γιορτάζει το τέλος του καλοκαιριού του 1962 σε μια μικρή πόλη της Καλιφόρνια. Έχουν όλοι μόλις αποφοιτήσει από το Λύκειο και ετοιμάζονται να ακολουθήσουν χωριστές διαδρομές. Άλλος θα φύγει μακριά για σπουδές, κάποιος θα παραμείνει στην πόλη, όμως όλοι σκέφτονται αυτό που έχει βασανίσει πολλούς από εμάς τους ίδιους. Πώς θα είναι η ζωή όταν αφήσουμε την πόλη που μεγαλώσαμε, για να φοιτήσουμε και να ζήσουμε σε ένα άλλο τόπο; Πόσες αναμνήσεις, γέλια, χαρές και εμπειρίες μπορούν να χωρέσουν σε ένα τελευταίο βράδυ, όταν όλα αλλάζουν τόσο γρήγορα;

American Graffiti, George Lucas
Μια ταινία του διάσημου σκηνοθέτη Τζορτζ Λούκας, για το καλοκαίρι και τις αλλαγές στη ζωή μιας παρέας εφήβων.
Grease, του Ράνταλ Κλέισερ, 1978

Το καλοκαίρι είναι επίσης χορός, φλερτ, βόλτες με το αμάξι και ηλιοβασιλέματα κάτω από το δροσερό αεράκι. Είναι μουσική που αντηχεί παντού και προσκαλεί σε ένα ιδιαίτερο τραγούδι. Ένα από τα πιο γνωστά μιούζικαλ του Αμερικανικού κινηματογράφου παρουσιάζεται το 1978 και ντύνει μουσικά τα καλοκαίρια μας. Grease, με πρωταγωνιστές τους Τζον Τραβόλτα (John Travolta) και Ολίβια Νιούτον Τζον (Olivia Newton-John), οι οποίοι κινούνται σε ασύλληπτους ρυθμούς και ταχύτητες.

Καλοκαίρι και Grease, του Ράνταλ Κλέισερ
«We got chills and they’re multiplying» με ένα από τα διασημότερα κινηματογραφικά μιούζικαλ. Καλοκαίρι, ήλιος, χορός, τραγούδι και Grease.
Dirty Dancing, του Εμίλ Αρντολίνο, 1987

Το καλοκαίρι του 1963 η Μπέϊμπι (Τζένιφερ Γκρέι) περνά τις καλοκαιρινές διακοπές με την οικογένεια της σε ένα θέρετρο. Εκεί, ερωτεύεται τον καθηγητή χορού της κατασκήνωσης, τον Τζόνι (Πάτρικ Σουέιζι). Ένα ερωτικό ειδύλλιο ξεκινά με τους δύο πρωταγωνιστές, το οποίο δένεται από το πάθος και την αγάπη για τον χορό.

Dirty dancing, του Εμίλ Αρντολίνο
Καλοκαίρι είναι διακοπές, ρομαντικές βραδιές, χορός και διασκέδαση. Το Dirty dancing είναι η ταινία για το καλοκαίρι.

Πολλές ακόμη ταινίες θα μπορούσαν να έχουν προστεθεί σε αυτή τη λίστα προτάσεων για το Καλοκαίρι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αναφέρθηκαν ταινίες, που έμμεσα ή άμεσα έχουμε συνδέσει με αυτή τη περίοδο του χρόνου. Με την πρώτη ευκαιρία λοιπόν, ανατρέξτε στους κινηματογραφικούς αυτούς μύθους και βάλτε στο καλοκαίρι σας μουσική, χορό και περιπέτεια…

IMDB

Προηγούμενο άρθροΗ Μαντάμ Σουσού του Δημήτρη Ψαθά έρχεται στο Παλλάς τις αρχές Οκτωβρίου
Επόμενο άρθροΤάσος Λειβαδίτης, ένας σύγχρονος υπαρξιακός λυρικός ποιητής