Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κίχλη σε νέα έκδοση ένα από τα σημαντικότερα μεταπολεμικά λογοτεχνικά βιβλία, η συλλογή διηγημάτων «Καλαμάς κι Αχέροντας» του Χριστόφορου Μηλιώνη. Η έκδοση συνοδεύεται από επίμετρο, γράφουν ο Σπύρος Τσακνιάς, ο Γ. Δ. Παγανός, ο Αλέξης Ζήρας και η Ελισάβετ Κοτζιά.

Καλαμάς κι Αχέροντας

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΝΗΜΗ και τον συνειρμό, ο αφηγητής οδηγείται στα παιδικά και τα εφηβικά του χρόνια, καθώς και στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης σε ένα ορεινό χωριό της Ηπείρου, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Επιστροφή στον χαμένο χλοερό παράδεισο της απολεσθείσας παιδικής αθωότητας; Καθόλου. Διότι σύμφωνα με τις περιγραφές, τα χρόνια εκείνα δεν ήταν διόλου ζηλευτά – ούτε καν ιδωμένα από τη μακρινή απόσταση της κατοπινής μεσήλικης ζωής. Δεν υπάρχει επομένως καμιά εξιδανίκευση.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

Σ’ όλα τα διηγήματα της συλλογής «Καλαμάς κι Αχέροντας», αν και σε διαφορετική ένταση στο καθένα, εμφανίζεται μια ψυχική αβεβαιότητα και αμφιθυμία, μια θλιμμένη αίσθηση που οσμίζεται παντού τη φθορά. Αυτή τη θλίψη, σαν απόηχο ηπειρώτικου τραγουδιού, την κουβαλούν τα πρόσωπα του Μηλιώνη –άντρες ηττημένοι και συνήθως χωρίς πολλές δυνάμεις–, στη ζωή-εξορία της πόλης αλλά και στη βουβή ζωή του κατεστραμμένου γενέθλιου τόπου.

ΑΛΕΞΗΣ ΖΗΡΑΣ

Χριστόφορος Μηλιώνης

Ο Χριστόφορος Μηλιώνης (1932-2017) γεννήθηκε στο Περιστέρι Πωγωνίου, όπου πέρασε τα παιδικά και τα εφηβικά του χρόνια. Φοίτησε στη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων και σπούδασε κλασική φιλολογία στο ΑΠΘ. Υπηρέτησε στη Μέση Εκπαίδευση (1955-1991) ως καθηγητής, γυμνασιάρχης και σχολικός σύμβουλος. Υπήρξε μέλος της ομάδας εργασίας που συνέταξε τα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας για το γυμνάσιο και το λύκειο.

Δημοσίευσε το πρώτο του διήγημα το 1954 στο περιοδικό Ηπειρωτική Εστία Ιωαννίνων. Υπήρξε μέλος των εκδοτικών ομάδων των περιοδικών Ενδοχώρα και Δοκιμασία (Ιωάννινα). Συνεργάστηκε επίσης με πολλά λογοτεχνικά περιοδικά, καθώς και με τις εφημερίδες Η Καθημερινή και Τα Νέα. Το έργο του, ευρύ και ποικίλο, περιλαμβάνει πεζογραφικά βιβλία, δοκίμια, φιλολογικές μελέτες και μεταφράσεις από τα αρχαία ελληνικά· στον πυρήνα του πάντως βρίσκεται η λογοτεχνία, την οποία υπηρέτησε διά βίου με αφοσίωση και θέρμη. Καλλιέργησε όλα σχεδόν τα είδη με ξεχωριστά αποτελέσματα, ωστόσο κορυφαία θέση στη λογοτεχνική του παραγωγή κατέχει η συλλογή διηγημάτων «Καλαμάς κι Αχέροντας» (1985· Κρατικό Βραβείο Διηγήματος 1986), η οποία άφησε ισχυρό αποτύπωμα στη μεταπολεμική διηγηματογραφία μας.

Πληροφορίες για το βιβλιο:

  • Τίτλος: Καλαμάς κι Αχέροντας
  • Συγγραφέας: Χριστόφορος Μηλιώνης
  • Εκδόσεις Κίχλη
  • ISBN: 9786185004644
  • Σελίδες: 168
  • Κυκλοφορία: Δεκέμβριος 2017
Διαβάστε περισσότερα Λογοτεχνικά Νέα εδώ
Προηγούμενο άρθρο«Παραμύθια από το Θιβέτ» ανατυπώθηκε και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Απόπειρα
Επόμενο άρθροΌσα η Καρδιά μου στην Καταιγίδα στη Μονή Λαζαριστών Θεσσαλονίκης