Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg το βιβλίο «Και Τώρα, Ανθρωπάκο;» του Hans Fallada σε μετάφραση της Ιωάννας Αβραμίδου.

Και Τώρα, Ανθρωπάκο;

Μόλις πριν λίγο βγήκε από του Λέμαν, προσωπάρχη των Καταστημάτων Μάντελ, ζήτησε μια θέση εκεί και την πήρε, μια επαγγελματική συναλλαγή πολύ απλή. Αλλά κάπου μέσα του ο Πίνεμπεργκ νιώθει ότι εξαιτίας αυτής της συναλλαγής, και παρόλο που βρίσκεται πάλι από την πλευρά εκείνων που βγάζουν τα προς το ζην, νιώθει πιο κοντά σ’ αυτούς που δεν κερδίζουν τίποτε παρά σ’ αυτούς που κερδίζουν πολλά. Είναι ένας απ’ αυτούς, μπορεί από τη μια μέρα στην άλλη να βρεθεί κι αυτός εδώ να περιμένει, δε μπορεί να κάνει τίποτε γι’ αυτό, τίποτε δεν τον προστατεύει. Αλληλεγγύη των υπαλλήλων, έκκληση στον γερμανικό λαό, η εθνική κοινότητα, υπάρχει μόνο μια κοινότητα, η μικροβιακή κοινότητα, δεν πα να ψοφήσεις, τι σημασία έχει, υπάρχουν εκατομμύρια σαν εσένα.

Αρχές της δεκαετίας 1930: Το γερμανικό κράτος αδυνατεί να πληρώσει τα χρέη του, οι ξένοι πιέζουν, οι μισθοί κατρακυλούν, οι απολύσεις είναι καθημερινό φαινόμενο, η ανεργία αυξάνεται ταχύτατα, οι Ναζί επίσης. Τρία χρόνια πριν ο Χίτλερ καταλάβει την εξουσία ο Γιοχάνες Πίνεμπεργκ και η αγαπημένη του Έμα, το Μανάρι όπως την αποκαλεί, μαθαίνουν πως πρόκειται να αποκτήσουν παιδί και αποφασίζουν να παντρευτούν. Εκείνος ελπίζει σε μια δεύτερη δουλειά, αλλά τελικά απολύεται και από αυτή που έχει. Αναγκάζονται να μετακομίσουν στο Βερολίνο και εκεί, ανάμεσα σε κομμουνιστές, Ναζί, Εβραίους, φτωχά νοικοκυριά, πολυτελείς επαύλεις, καμπαρέ και καταγώγια, προσπαθούν όχι απλώς να εξασφαλίσουν το ψωμί τους, αλλά και να διασώσουν την αξιοπρέπεια τους

Hans Fallada

O Hans Fallada (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Rudolf Ditzen) γεννήθηκε το 1893 στο Γκράιφσβαλντ. Πέθανε το 1947 στο Βερολίνο. Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εργάστηκε ως μεταφραστής και δημοσιογράφος. Επηρεασμένος αρχικά από τον εξπρεσιονισμό, εμφανίζεται στα γράμματα το 1920 με το μυθιστόρημά του «Der junge Goedeschal». To 1926 καλύπτει ως δημοσιογράφος την περίφημη δίκη της εξέγερσης των αγροτών στο Neumunster. Από το πρακτικά της δίκης αυτής είναι εμπνευσμένο το μυθιστόρημά του «Bauern, Boyren und Bowbe». Το 1932 κυκλοφορεί το μυθιστόρημά του «Kleiner Mann – was nun?».

Ξεχωρίζουν το «Wolf unter Wolfen» (1932), το «Wer einmal aus dem Blechnapf frisst?» (1934) και το «Der eiserne Gustav» (1938), το μυθιστόρημα «Μόνος στο Βερολίνο» Το 1950 κυκλοφορεί το πιο προσωπικό του βιβλίο «Der Trinker» μια βαθιά αυτοβιογραφική εξιστόρηση της ζωής με τους Ναζί.

Πληροφορίες για το βιβλίο:

  • Τίτλος: Και Τώρα, Ανθρωπάκο;
  • Συγγραφέας: Hans Fallada
  • Εκδόσεις Gutenberg
  • ISBN: 9789600118438
  • Εισαγωγή: Κώστας Κουτσουρέλης
  • Επίμετρο: Herbert Schwenk
  • Χρονολογία Έκδοσης: Απρίλιος 2017
  • Αριθμός σελίδων: 640
  • Διαστάσεις: 20×12

 

 

Διαβάστε περισσότερα Λογοτεχνικά Νέα εδώ
Προηγούμενο άρθροΠαρουσίαση βιβλίου: «Το fado της καρδιάς» της Ίλιας Μέγα από τις εκδόσεις Ιωλκός
Επόμενο άρθρο«Οι καλοί» της Hannah Kent και «Βουβό κύμα» του Erik Larson από τις εκδόσεις Ίκαρος