Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Άγρα το βιβλίο Δύο αναμνήσεις από το Μπλούμσμπερυ στο Παρίσι του John Maynard Keyne. Το βιβλίο περιέχει δύο κείμενα, Δρ Μέλχιορ και Τα νεανικά μου πιστεύω, σε μετάφραση του Σπύρου Γιανναρά. Επίσης, ο Maël Renouard προλογίζει το βιβλίο. Tην εισαγωγή και τις σημειώσεις επιμελήθηκε ο David Garnett.

Δύο αναμνήσεις από το Μπλούμσμπερυ στο Παρίσι

Άνθρωπος με μεγάλη καλλιέργεια, ο οικονομολόγος John Maynard Keynes διέθετε έξοχο συγγραφικό ταλέντο για να εξιστορήσει αναμνήσεις, να σκιαγραφήσει πορτραίτα, να περιγράψει ιστορικά γεγονότα. Τα δύο κείμενα που διάβασε στους φίλους του του κύκλου του Μπλούμσμπερυ το αποδεικνύουν περίτρανα. Ο ίδιος υπήρξε από τους στυλοβάτες της ομάδας μαζί με τη Βιρτζίνια Γούλφ, η οποία είχε εκφράσει τον θαυμασμό της για τις λογοτεχνικές αρετές που αποκάλυπτε σε αυτές τις περιπτώσεις.

Το πρώτο κείμενο, Δρ Μέλχιορ: ένας ηττημένος εχθρός, αφηγείται το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων που προηγήθηκαν της υπογραφής της Συνθήκης των Βερσαλλιών το 1919. Ο Keynes συμμετείχε ως ένας εκ των Άγγλων επιτετραμμένων. Πρόκειται για μια σπάνια και συναρπαστική περιγραφή της τέχνης της διπλωματικής διαπραγμάτευσης, η οποία διαβάζεται σαν μυθιστόρημα.

Το δεύτερο κείμενο, Τα νεανικά μου πιστεύω: αναφέρεται στα φοιτητικά χρόνια του Keynes στο Κέημπριτζ, γύρω στα 1900, και στις απαρχές του κύκλου του Μπλούμσμπερυ. Είναι τα χρόνια μαθητείας ενός ελεύθερου πνεύματος.

Ο David Garnett για το βιβλίο

Τα δύο αυτό αυτοβιογραφικά κείμενα είναι τα μοναδικά γραπτά του αείμνηστου λόρδου Keynes για τα οποία εξέφρασε ρητά την επιθυμία να εκδοθούν μετά θάνατον. Και τα δύο κείμενα γράφτηκαν για να διαβαστούν στην ομάδα των παλαιότερων και πιο στενών φίλων, με τους οποίους συναντιούνταν τακτικά για να δειπνήσουν και να ακούσουν την ανάγνωση του κειμένου ενός από την παρέα, το οποίο αναζωογονούσε μνήμες του παρελθόντος. Εξού και διακρίνονται για το ιδιαίτερα προσωπικό τους ύφος. Πάνω απ’ όλα όμως αποκαλύπτουν περισσότερο από κάθε άλλο γραπτό του Κέυνς πως η χαρακτηριστική πνευματική του διάθεση ήταν ένα απολαυστικό μείγμα συμπάθειας, καθαρότητας και σκωπτικής ευφυΐας.

Πληροφορίες:

  • Τίτλος: Δύο αναμνήσεις από το Μπλούμσμπερυ στο Παρίσι
  • Συγγραφέας: John Maynard Keynes
  • Πρόλογος: Maël Renouard
  • Εισαγωγή – Σημειώσεις: David Garnett
  • Μετάφραση: Σπύρος Γιανναράς
  • Εκδόσεις: Εκδόσεις Άγρα
  • Αριθμός σελίδων: 144
  • Ενδεικτική τιμή: 12,90
  • ISBN: 978-960-505-292-8

 

Διαβάστε περισσότερα λογοτεχνικά νέα εδώ.
Προηγούμενο άρθροΠαρουσίαση βιβλίου: «Αυτό που δε γνωρίζω ακόμα» από τις εκδόσεις Anima στο Polis Art Cafe
Επόμενο άρθροΟ Δημήτρης Λάμπρου στη LOLA NIKOLAOU GALLERY