Συνέβη μια νύχτα του Φρανκ Κάπρα (1934)

Συνέβη μια νύχτα του Φρανκ Κάπρα (1934)

Το « Συνέβη μια νύχτα» ( στην Ελλάδα αρχικώς προβλήθηκε με τον τίτλο « Νέα Υόρκη- Μαϊάμι») είναι μια φαρσοκωμωδία του 1934 που φέρει την υπογραφή του μεγάλου σκηνοθέτη Frank Capra. Γέλιο, χιούμορ, γρήγοροι διάλογοι και μια αξιοθαύμαστη χημεία των δύο πρωταγωνιστών Clarke Gable και Claudette Colbert.

Σύνοψη:

Η Ellen Andrews ( Claudette Colbert) είναι μια κακομαθημένη πλούσια νέα, που στην προσπάθειά της να επαναστατήσει παντρεύεται τον King Westley ( Jameson Thomas), έναν άντρα ενάντια στη θέληση του πατέρα της. Ενώ προσπαθεί ανεπιτυχώς να καταφέρει τον πατέρα της να δεχθεί τον νέο της σύζυγο, το σκάει μακριά. Στη φυγή της αυτή βρίσκει έναν απρόσμενο σύμμαχο τον Peter Warne ( Clarke Gable), έναν μαχόμενο δημοσιογράφο. Ο ίδιος έχοντας αντιληφθεί το λαυράκι που του έχει σκάσει στην αγκαλιά του, δέχεται να βοηθήσει την Ellen να σμίξει με το σύζυγό της με ένα  αντάλλαγμα όμως…την αποκλειστικότητα! Το ταξίδι τους αποδεικνύεται περιπετειώδες και συναρπαστικό. Χρήματα κλέβονται, λεωφορεία χάνονται, αυθόρμητες παραστάσεις δίνονται, για να ξεφύγουν από ντετέκτιβ. Όλα αυτά βέβαια οδηγούν σε ένα σίγουρο και αναπόφευκτο αποτέλεσμα…τον έρωτα.

Ταινία:

Αριστούργημα της εποχής του το « Συνέβη μια νύχτα»  είναι μια ρομαντική κωμωδία καταστάσεων που βασίζεται κυρίως στους ιδιαίτερους χαρακτήρες τους. Ανήκει στην κατηγορία της φαρσοκωμωδίας( screwball)- είδος που κυριάρχησε έντονα στις δεκαετίες ’30 και ’40- και μάλιστα θεωρείται μία από τις πρωτοπόρες. Το σενάριο της ταινίας, που επιμελήθηκε ο Robert Riskin, βασίζει την ιδέα του σε μια σύντομη ιστορία του Samuel Hopkins Adams με τίτλο “ Night Bus” που δημοσιεύθηκε στο Cosmopolitan. Ο Riskin περίτεχνα δημιούργησε ένα ευφάνταστο σενάριο, γρήγορο με πνευματώδεις και δηκτικούς – ανά περιπτώσεις- διαλόγους, που απογειώνουν την ταινία μέχρι τους τίτλους τέλους.

Ο σκηνοθέτης Frank Capra, γέννημα του βωβού κινηματογράφου, διατηρώντας έναν εμφανή σεβασμό για τα πεπερασμένα, μεταπήδησε με ορμή στον ομιλούντα εξελιγμένος προφανώς τεχνικά. Κύρια μέριμνά του είναι να ανάγει τους πρωταγωνιστές τους ( εδώ τον Gable) σε αμερικανικά πρότυπα ανδρός. Ο αμερικανός Gable είναι ο ήρωας, αυτός που βοηθάει την « ανυπεράσπιστη» γυναίκα∙ δεν μας νοιάζει που έχει αρχικά ως απώτερο σκοπό την προώθηση της καριέρας του. Είναι ο μόνος που δεν υπολογίζει τον  βρετανό « αντίπαλο» του Thomas και που δεν εντυπωσιάζεται από τη φήμη του. Άλλωστε μέσα από τη ματιά του Capra ο ένας φαντάζει αρρενωπός και ο άλλος( μέσα στον ελάχιστο χρόνο που του αφιερώνεται) αφανής και άχρωμος.

Συνέβη μια νύχτα- Πίσω από τις κάμερες
Ο σκηνοθέτης F. Capra δημιουργεί πίσω από την κάμερα

Προάγει προσεκτικά τις διαπροσωπικές σχέσεις τυλίγοντάς τες σε πέπλο ανθρωπιάς∙ μπορεί και είναι διακριτή η διαφορά στην κοινωνική υπόσταση των πρωταγωνιστών. Όσο προχωράει όμως το « Συνέβη μια νύχτα», η διαφορά αυτή αρχίζει και φθίνει χάνοντας τη σημασία της και μάλιστα κλιμακωτά προβάλλει το αλλόφρον ως το ιδανικό του ερωτικού προτύπου. Τι και αν η Colbert είναι η καλομεγαλωμένη πλούσια κληρονόμος, ο Gable είναι ο μαχόμενος μεν άγνωστος δε επαγγελματίας δημοσιογράφος. Στο λεωφορείο που διασχίζει νυχτερινά τους δρόμους, όλες οι φιγούρες είναι ίδιες και όλες οι φωνές που τραγουδούν δεν ξεχωρίζονται, απλά ενώνονται σε μία. Θα μπορούσε κάποιος να πει πως μας παρουσιάζει μια αλλιώτικη ιστορία Σταχτοπούτας από την ανάποδη.

Πάνω και πρώτα από όλα, όμως, πρόκειται για μια ταινία « δρόμου». Τα πάντα στηρίζονται στο ταξίδι. Εκεί γίνεται η γνωριμία, εκεί γίνεται το δέσιμο, εκεί γεννιέται ο έρωτας. Δεν χρειαζόμαστε καλοφτιαγμένα σκηνικά και εμβληματικές επαύλεις για να εντυπωσιαστούμε. Δεν χρειαζόμαστε ούτε καν αλλαγή γκαρνταρόμπας των ηθοποιών∙ φορούν τα ίδια για το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας. Ο Capra δεν υποχωρεί∙ ο εξαιρετικός ρυθμός του υπερκεράζει την απουσία των περιττών. Με τη σωστή δόση χιούμορ και με σωστές λήψεις, που επικεντρώνονται κυρίως στους πρωταγωνιστές, μάς δίνει την ταινία που αποτελεί σημείο αναφοράς για όλες τις μεταγενέστερες του είδους.

Μολονότι θεωρείται ως ο σκηνοθέτης που υπερασπιζόταν τον καθωσπρεπισμό, μέσα από το « Συνέβη μια νύχτα» «ταρακούνησε τα νερά»  της επικρατούσας κοινωνικής ηθικής δύο φορές: πρώτα επέτρεψε να φανεί στην οθόνη γυμνόστηθος ο Gable, μετά από ένα άκρως περιγραφικό και λεπτομερέστατο στριπτίζ, κι ύστερα μας έδειξε το καλλίγραμμο πόδι της Colbert πάνω από το γόνατο στην αλήστου μνήμης σκηνή του ωτοστόπ.

Συνέβη μια νύχτα- Σκηνή ταινίας
Έκπληκτος ο Gable παρακολουθεί την Colbert να κάνει ωτοστόπ με τον δικό της τρόπο
Αρχικώς έτυχε, τελικώς πέτυχε:

Όλως περιέργως το πρωταγωνιστικό ζευγάρι  Gable- Colbert δεν αποτελούσε την πρώτη επιλογή του σκηνοθέτη. Ο ίδιος επιθυμούσε τους Robert Montgomery- Myrna Loy να ενσαρκώσουν τους κύριους χαρακτήρες. Οι ηθοποιοί όμως με την άρνηση τους στους ρόλους ανάγκασαν τον Capra να καταφύγει σε άλλη λύση.

Την Colbert την πρότεινε « κεφάλι» της Columbia Pictures. Η ίδια ήταν στην αρχή αρνητική λόγω της κακής της εμπειρίας στο παρελθόν με τον σκηνοθέτη. Είχαν συνεργαστεί στην πρώτη ταινία της ηθοποιού “ For the love of Mike”( 1927) που απετέλεσε παταγώδη αποτυχία κάνοντας έτσι την ηθοποιό να υποσχεθεί πως εκείνη ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που βρέθηκε με τον Capra. Χρησιμοποιώντας όμως αρκετή πειθώ το στούντιο τελικώς την έκλεισε για το « Συνέβη μια νύχτα», αφού πρώτα της διπλασίασε την αμοιβή και δεσμεύθηκε η παραγωγή να μην διαρκέσει παραπάνω από τέσσερεις εβδομάδες ούτως ώστε να μη διαταραχθεί το πρόγραμμα των διακοπών της Colbert.

Ο Gable από την άλλη, ο ηθοποιός που στα πρώτα βήματα της καριέρας του επικεφαλής της Warner Bros τον είχε χαρακτηρίσει « πίθηκο με αυτιά σαν ταξί με ανοικτές τις πόρτες»,  βρέθηκε στην ταινία από τιμωρία. Η MGM, η εταιρεία που είχε συμβόλαιο, δέχθηκε να τον « δανείσει» ως αντίποινα στην άρνησή του να συμπρωταγωνιστήσει σε ταινία με την σταρ του στούντιο Joan Crawford.

Έτσι  λοιπόν προέκυψε ένα από τα πιο ταιριαστά κινηματογραφικά ζευγάρια στην ιστορία της μεγάλης οθόνης.

Συνέβη μια νύχτα- Παρασκήνια ταινίας
Ο σκηνοθέτης και οι πρωταγωνιστές του πίσω από τις κάμερες σε διάλειμμα της ταινίας

Η Colbert με τρομερή ευκολία υποδύεται την κακομαθημένη κληρονόμο που « παίρνει τους δρόμους» για να ξανασμίξει με τον αγαπημένο της. Λίγο η κορμοστασιά της, λίγο το απαξιωτικό της βλέμμα, λίγο η αναίδεια προς τους τρίτους, μάς μαρτυρά την πλούσια καταγωγή της. Αντιμετωπίζει τον κόσμο σαν να υπάρχει, για να την υπηρετεί. Αυτό γνωρίζει άλλωστε.

Ο Gable τώρα με το βαρύ ανδρικό του παρουσιαστικό και με το χαρακτηριστικό πονηρό του χαμόγελο μάς μαρτυρά ότι η συμβίωση αυτή μόνο ρόδινη δε θα είναι. Αυτός γνωρίζει τον κόσμο- αυτή είναι στον δικό της κόσμο. Από την πρώτη συνάντηση το φυτίλι ανάβει κάνοντάς μας να περιμένουμε την έκρηξη. Και συμβαίνει∙ και είναι μαγική.

Βασικό συστατικό της μεταξύ τους χημείας είναι η έλξη και ο αισθησιασμός. Με εξαιρετική άνεση μεταξύ τους αφήνουν αβίαστα να ξεχυθεί η ερωτική επιθυμία τους με χάρη, παρότι δεν ανταλλάζουν στην οθόνη ούτε ένα φιλί! Επιθυμία που διακρίνεται έντονα έπειτα του αυτοσχέδιου καυγά τους ( στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τους ντετέκτιβ) δίνοντάς μας ίσως και μια γεύση του πώς θα είναι η μετέπειτα έγγαμη συμβίωσή τους. Αυτό το εντοπίζουμε στο σημείο που ο Gable σκύβοντας στα πόδια της Colbert κουμπώνει το πουκάμισό της χωρίς να προσπαθήσει να ρίξει μια άκομψη ματιά στο εκτεθειμένο ντεκολτέ της. Ο πόθος ναι μεν υπάρχει, αλλά προηγείται ο σεβασμός στη γυναικεία φύση. Πρέπει πρώτα να πέσουν «τα τείχη της Ιεριχούς»!!( η περίφημη κουβέρτα που βάζει ως διαχωριστικό ανάμεσα στα κρεββάτια).

Συνέβη μια νύχτα- Στιγμιότυπο ταινίας
Οι πρωταγωνιστές έτοιμοι για ύπνο με το «τείχος της Ιεριχούς» ανάμεσα τους

Υπέρμαχος της ανδρικής κυριαρχίας ο Gable έχει τον πρώτο λόγο. Σα δάσκαλος καθοδηγεί και μαθαίνει την Colbert( πώς π.χ να βουτάει σωστά τα ντόνατς στον καφέ) αλλά και την επιπλήττει, όταν χρειάζεται, με χτύπημα στα οπίσθια, περιπαικτικό πάντα και καθόλου σωβινιστικό. Δυστυχώς για τον ίδιο- και για τον ανδρικό του εγωισμό- οι προσπάθειές του δεν στέφονται συνέχεια με επιτυχία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σκηνή του ωτοστόπ. Με σιγουριά και φουσκωμένο στήθος o πρωταγωνιστής προχωρά στη διδαχή του σωστού δακτύλου, μόνο και μόνο για να μείνει με το δάκτυλο στο χέρι. Τα αυτοκίνητα δε σταματούν και τότε εμβρόντητος παρακολουθεί την  Colbert- με γνήσια γυναικεία σκέψη- απλά να σηκώνει τη φούστα της αφήνοντας να αποκαλυφθεί μέρος του μηρού της διδάσκοντας η ίδια με τη σειρά της ότι « το άκρο είναι δυνατότερο του δακτύλου». Η τόλμη της αυτή κατέταξε την πρωταγωνίστρια στις φεμινίστριες της εποχής μαζί με άλλα ηχηρά ονόματα της βιομηχανίας( B. Davis, B. Stanwyck, K. Hepburn).

Κι όμως συνέβη:

Η ταινία προτάθηκε για πέντε βραβεία Όσκαρ( α’ ανδρικού ρόλου, α’ γυναικείου ρόλου, καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας, καλύτερου σεναρίου). Τα βραβεία αυτά θεωρούνται τα σημαντικότερα στην κινηματογραφική βιομηχανία και το « Συνέβη μια νύχτα» ήταν η πρώτη ταινία όχι μόνο που προτάθηκε για αυτά, αλλά και που τα κέρδισε κιόλας.

Χρειάστηκε να περάσουν 41 ολόκληρα χρόνια για να επαναληφθεί αυτή η επιτυχία των πέντε βασικών βραβείων, που επετεύχθη με τη γνωστή αριστουργηματική ταινία του 1975 « Στη φωλιά του κούκου».Εκτός από τις δύο προαναφερθείσες ταινίες, μία ακόμη μέχρι και σήμερα έχει κατορθώσει το ακατόρθωτο: Η ταινία του 1991 « Η σιωπή των αμνών».

Συνέβη μια νύχτα- Βραδιά Όσκαρ
Πρωταγωνιστές και σκηνοθέτης μεγάλοι νικητές των βραβείων Όσκαρ

Η Colbert, σίγουρη καθώς ήταν για την αποτυχία της, δεν εμφανίστηκε στην απονομή. Όταν τελικώς ανακοινώθηκε το όνομά της ως νικήτρια της κατηγορίας, άνθρωπος του στούντιο πήγε και την παρέλαβε από τον σιδηροδρομικό σταθμό οδηγώντας την με ρούχα ταξιδιωτικά στην αίθουσα, προκειμένου να δεχθεί το βραβείο της.

Ο σκιτσογράφος και δημιουργός μέρους χαρακτήρων των Looney Tunes Friz Freleng έχει παραδεχθεί ότι το « Συνέβη μια νύχτα», ταινία που αγαπούσε πολύ, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία κάποιων από τους πιο γνωστούς και πρωταγωνιστικούς του ήρωες, με πρώτο και καλύτερο τον Bugs Bunny. Οι άλλοι χαρακτήρες που βρήκαν ζωή χάρη στην ταινία είναι οι Yosemite Sam και Pepe LePew.

Η βιομηχανία παρασκευής ανδρικών εσωρούχων στράφηκε κατά του « Συνέβη μια νύχτα», ισχυριζόμενη ότι οι πωλήσεις της μειώθηκαν αισθητά λόγω της σκηνής του στριπτίζ του Gable, όπου δείχνει ότι κάτω από το πουκάμισό του δεν φορά καν -άκουσον άκουσον!- φανελάκι!

Trailer ταινίας

« Συνέβη μια νύχτα»: Πληροφορίες ταινίας

  • Σκηνοθεσία: Frank Capra
  • Σενάριο: Robert Riskin, Samuel Hopkins Adams
  • Πρωταγωνιστές: Clarke Gable, Claudette Colbert, Walter Connolly
  • Έτος παραγωγής: 1934
  • Χρώμα: Ασπρόμαυρη
  • Στούντιο παραγωγής: Columbia Pictures
  • Διάρκεια: 105′
  • imdb
  • filmsite

NO COMMENTS

Σημείωση: Το σχόλιο σας θα αναρτηθεί μετά από έγκριση του διαχειριστή

Leave a Reply