Ισπανική δραματουργία – 5 προτάσεις στην ελληνική θεατρική σκηνή

Ισπανική δραματουργία – 5 προτάσεις στην ελληνική θεατρική σκηνή

7 Χρόνια
Ισπανική δραματουργία - 7 Χρόνια: Αλέξανδρος Λογοθέτης, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Ορφέας Αυγουστίδης, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Γιώργος Χριστοδούλου.

Η ισπανική δραματουργία στην ελληνική σκηνή με πέντε προτάσεις – παραστάσεις για την παρουσία της στη σεζόν που διανύουμε. Οι Ισπανοί συγγραφείς ιστορικά κάνουν την εμφάνιση τους στο ελληνικό θέατρο, με καθυστέρηση, στα τέλη του 19ου αιώνα. Βασικός παράγων την καθυστέρησης, ένας από τους βασικότερους υπέρμαχους του κινήματος του ρομαντισμού στην Ελλάδα, ο ∆ημήτριος Βερναρδάκης, ο οποίος απέκλειε τη λογοτεχνία της Ισπανίας και τα έργα του σημαντικότερου ποιητή του Χρυσού της Αιώνα, Καλντερόν ντε λα Μπάρκα, από τα πρότυπα του  «εθνικού» δράματος. Στην πορεία του εικοστού αιώνα η κατάσταση δεν άλλαξε ιδιαίτερα, με μια ή δυο παραστάσεις να εντάσσονται ανά δεκαετία  στο ρεπερτόριο των θεάτρων και κυρίως του Εθνικού.

Από το 1948, με την ιστορική παράσταση του Ματωμένου γάμου του Καρόλου Κουν στο Θέατρο Τέχνης, έγινε γνωστός ο Λόρκα, ο οποίος για τις επόμενες δεκαετίες ήταν ο κυρίαρχος εκπρόσωπος του ισπανικού θεάτρου στη χώρα μας. Η ισπανική δραματουργία στην ελληνική σκηνή ενισχύθηκε μέσω θιάσων, κυρίως ανεξάρτητων, οι οποίοι άρχισαν να ανακαλύπτουν και να συστήνουν στο ελληνικό κοινό νέους δραματουργούς και κατ’ επέκταση νέα έργα. Εξήντα εννέα χρόνια μετά το Ματωμένο γάμο του Κουν, το ισπανικό θέατρο διατηρεί το μερίδιο του πίσω και μπροστά από τις αθηναϊκές αυλαίες.

Η ισπανική κουλτούρα, οι κοινές γεωγραφικές, μεσογειακές επιρροές αλλά και οι σύγχρονες ιστορικές συνθήκες της κρίσης και της Ευρώπης που αλλάζει, αποτελούν μερικά μόνο από τα στοιχεία και τους λόγους που η ισπανική δραματουργία στην ελληνική σκηνή διεκδικεί το χώρο της, έλκοντας το ενδιαφέρον των Ελλήνων σκηνοθετών και θεατών. Παρακάτω συγκεντρώνουμε και σας προτείνουμε πέντε παραστάσεις για την περίοδο που διανύουμε. Παραστάσεις με έντονη πολιτική διάσταση, κοινωνικές ανησυχίες, ηθικό προβληματισμό και επίκαιρη ματιά.

Το μικρό πόνι του Πάκο Μπεθέρα | Θέατρο του Νέου Κόσμου

Ο Πάκο Μπεθέρα, εμπνευσμένος από αληθινά περιστατικά, εξερευνά τις ευθύνες και τα αίτια του εκφοβισμού. Παράλληλα εξετάζει και εστιάζει στο θέμα της διαφορετικότητας και της αποδοχής του εαυτού και των γύρω μας. Το Μικρό Πόνι είναι αφιερωμένο από τον ίδιο τον συγγραφέα στη μνήμη δύο παιδιών, του Μάικλ Μορόνες και του Γκρέισον Μπρους, τα οποία το 2014 υπήρξαν τραγικά θύματα κακοποίησης.

Το μικρό πόνι στο ΘΝΚ
«Το μικρό πόνι», με τον Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο και τη Ρηνιώ Κυριαζή.

Η σχέση ενός ζευγαριού δοκιμάζεται όταν ο δεκάχρονος γιος τους επιλέγει να πάει στο σχολείο κρατώντας μια σάκα που έχει φιγούρες από την αγαπημένη του σειρά κινουμένων σχεδίων. Ο διευθυντής ζητάει από τους γονείς να μην ξαναπάει το παιδί στο σχολείο με την συγκεκριμένη σάκα, καθώς προκαλεί. Το αγόρι όμως αρνείται να την αφήσει και έτσι τα επεισόδια κλιμακώνονται και παίρνουν διαστάσεις ανελέητης σκληρότητας. Η σάκα στην παιδική πλάτη «βαραίνει», και το παιδί προσπαθεί, πια, να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ολομόναχο.

Το μικρό πόνι του Πάκο Μπεθέρα, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη, παρουσιάζεται στον Κάτω Χώρο του θεάτρου του Νέου Κόσμου.

Οι φυλακισμένες των Ιγνάθιο Δελ Μοράλ και Βερόνικα Φερνάντεθ στο VAULT THEATRE PLUS

Το έργο γράφτηκε αρχικά κατ’ ανάθεση για να παρουσιαστεί από τους τελειόφοιτους της Βασιλικής Ακαδημίας της Μαδρίτης το 2007 αλλά λόγω της μεγάλης επιτυχίας του παίχτηκε στην κεντρική σκηνή του Εθνικού θεάτρου της Μαδρίτης το 2008, σε σκηνοθεσία Ερνέστο Καμπαγέρο.

Με αφορμή τη χάρη που ζητάει ο επίσκοπος μιας επαρχιακής πόλης της Ισπανικής ενδοχώρας κάθε δέκα χρόνια, από την κυβέρνηση, για την απελευθέρωση μίας από τις κρατούμενες στις γυναικείες φυλακές μέσα στο Μοναστήρι της περιοχής του, παρακολουθούμε τις ζωές, τα όνειρα και τις αγωνίες των φυλακισμένων σε μια από τις πτέρυγες της φυλακής. Κάποιες βρίσκονται εκεί για πολιτικούς λόγους κι άλλες για κλεψιές, πορνεία, μοιχεία, παράνομες εκτρώσεις, έως και φόνους. Η χάρη θα έρθει για μία από αυτές, σε δύο εβδομάδες. Μια χάρη που τη θέλουν όλες και τη διεκδικούν όλες. Κάποιες από αυτές είναι αποφασισμένες να την πάρουν.

Οι φυλακισμένες των Ιγνάθιο Δελ Μοράλ και  Βερόνικα Φερνάντεθ παρουσιάζονται σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά στο VAULT THEATRE PLUS.

Οι φυλακισμένες των Ιγνάθιο Δελ Μοράλ και Βερόνικα Φερνάντεθ
Οι φυλακισμένες των Ιγνάθιο Δελ Μοράλ και Βερόνικα Φερνάντεθ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά, στο VAULT THEATRE PLUS.
7 Χρόνια των Jose Cabeza και Cristian Conti | Θέατρο Αποθήκη

Όταν η εφορία ανακαλύπτει μια μεγάλη απάτη στην εταιρία τεσσάρων φίλων, η μόνη λύση που προκύπτει ομόφωνα  είναι,  κάποιος από τους τέσσερις, να πάρει μόνος του την ευθύνη  προστατεύοντας έτσι τους υπόλοιπους και την εταιρία. Ένας ανεξάρτητος μεσολαβητής θα τους βοηθήσει στη διαπραγμάτευση. Το οικονομικό αντίτιμο για την απώλεια της ελευθερίας θα το ορίσει αυτός που θα βρεθεί στη φυλακή.

Το 7 Χρόνια είναι βασισμένο στην ισπανική ταινία των Jose Cabeza και Cristian Conti, και παρουσιάζεται στο θέατρο Αποθήκη προσαρμοσμένο και σκηνοθετημένο από τον Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλο.

Το κάλεσμα της Λορίν της Παλόμα Πεδρέρο | Θέατρο Αργώ

Πρόκειται για ένα σχόλιο στις ανθρώπινες ελευθερίες, τους παραδοσιακούς κοινωνικούς ρόλους και την αμφισβήτηση τους, την καταπίεση και την κοινωνική απομόνωση την οποία υφίστανται μέρη και ομάδες μιας κοινωνίας.

«Το κάλεσμα της Λορίν» της Παλόμα Πεδρέρο είναι  ένα τολμηρό παιχνίδι αποκαλύψεων και παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Φένιας Αποστόλου, στο Small Argo full of Art, τη Β΄ Σκηνή του θεάτρου Αργώ.

"Το κάλεσμα της Λορίν"
Σε ένα τολμηρό παιχνίδι αποκαλύψεων και αντιμέτωπο με τον εαυτό του θα οδηγηθεί για πρώτη φορά το ελληνικό κοινό με «Το κάλεσμα της Λορίν»
Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια του Αλεχάντρο Κασόνα | Θέατρο Βαφείο

Ο Αλεχάντρο Κασόνα, σύγχρονος του Λόρκα, μεταξύ σουρεαλισμού και τρυφερότητας προσεγγίζει το «ζωτικό ψεύδος» ως φάρμακο και παρηγοριά για την απογοήτευση και τη σκληρότητα της ζωής.

Μια μυστηριώδης επιχείρηση με «περίεργους» υπαλλήλους και ένα ασυνήθιστο προϊόν προς διάθεση των πελατών: η αγαθοεργία μέσω της τέχνης και κυρίως της θεατρικής. Το θέατρο εισβάλλει στην πραγματική ζωή ως μέσο «θεραπείας». Όταν ένας ηλικιωμένος άντρας καταφεύγει στη μυστηριώδη αυτή επιχείρηση ζητώντας τη συνδρομή της για να αποκρύψει την οδυνηρή αλήθεια από την πολυαγαπημένη γυναίκα του, ξεκινά μόνο φαινομενικά μια συνηθισμένη αποστολή.

Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια, του Αλεχάντρο Κασόνα παρουσιάζεται από τη θεατρική ομάδα Θυγατέρες, στο θέατρο Βαφείο.

Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια
Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια, η θεατρική ομάδα Θυγατέρες παρουσιάζει το ΄ργο του ισπανού συγγραφέα Αλεχάντρο Κασόνα
Η ισπανική δραματουργία στην ελληνική σκηνή με το 2ο φεστιβάλ ισπανικού θεάτρου

Η ισπανική δραματουργία στην ελληνική σκηνή γίνεται θέμα ενός ολόκληρου φεστιβάλ, για δεύτερη χρονιά, το Δεκέμβριο. Σας προτείνουμε το 2ο φεστιβάλ ισπανικού θεάτρου, αφιερωμένο εξολοκλήρου στους σύγχρονους Ισπανούς συγγραφείς, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 15 έως 17 Δεκεμβρίου, στο θέατρο Εμπρός. Στο πρόγραμμα του περιλαμβάνονται παραστάσεις, ομιλίες και συζητήσεις, με ελεύθερη είσοδο.

Πληροφορίες για τις παραστάσεις

 

 

 

NO COMMENTS

Σημείωση: Το σχόλιο σας θα αναρτηθεί μετά από έγκριση του διαχειριστή

Leave a Reply