«Άλλοτε και τώρα» η ατομική έκθεση της Ίρις Ξυλά Ξαναλάτου | στο Μουσείο Μπενάκη

Η Ίρις Ξυλά Ξαναλάτου, μία από τις πιο σημαντικές και διεθνώς αναγνωρισμένες εικαστικούς της σύγχρονης Ελλάδας, παρουσιάζει για πρώτη φορά έργα από το σύνολο της πενηντάχρονης και πλέον καλλιτεχνικής της δημιουργίας στην αναδρομική της έκθεση με τίτλο «Άλλοτε και τώρα», στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου στις 20:00 και θα διαρκέσει έως 11 Μαρτίου 2018.

Η προικισμένη ζωγράφος και χαράκτρια, χρησιμοποιώντας με απαράμιλλη μαεστρία τον παραδοσιακό τρόπο χειροποίητης μεταξοτυπίας έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως μία από τις ελάχιστες καλλιτέχνιδες που έχουν φτάσει με ανάλογη τεχνική στα υψηλά επίπεδα ποιότητας που βλέπουμε σε όλες τις ατομικές της εκθέσεις.

Τι θα δούμε στην έκθεση της Ίρις Ξυλά Ξαναλάτου

Η πλούσια εικαστική της παραγωγή, που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη, συγκροτείται από δύο κύριες ομάδες έργων. Στην πρώτη εντάσσονται αφηρημένες ζωγραφικές συνθέσεις από τη διαμονή της στο Λονδίνο κατά τη δεκαετία του 1960, ενώ στη δεύτερη, μετά το 1970 και την οριστική της εγκατάσταση στην Ελλάδα, παρουσιάζονται έργα με παραστατικά θέματα και οι περίφημες χειροποίητες μεταξοτυπίες της. Παράλληλα, ευδιάκριτες είναι και οι θεματικές ενότητες που συνιστούν την αναδρομική έκθεση της δημιουργού: τα αφηρημένα θέματα της εποχής του Λονδίνου, όπου επικρατούν τα πλούσια χρώματα με ανάγλυφη πάστα, οι θαλασσογραφίες και τα ιστιοφόρα σκάφη, οι συνθέσεις με πουλιά, άνθη και πεταλούδες, τα αντιπολεμικά θέματα και τα θέματα για την κλιματική αλλαγή, τα αστικά και βιομηχανικά τοπία. Χαρακτηριστικά των έργων της Ίριδας Ξυλά Ξαναλάτου αποτελούν η αισθητική ευφορία και η λεπτή ισορροπία.

Οι δημιουργίες της εκπέμπουν αισιοδοξία, σε πνεύμα αφαιρετικό, με καθαρές και εύγλωττες προσεγγίσεις, που τις συνδέει εσωτερικός ρυθμός. Στα χαρακτικά της το ένα πλαίσιο διαδέχεται το άλλο δημιουργώντας βάθος και διαφάνεια.  Τα χρώματα στα έργα της είναι εντυπωσιακά, το ύφος λιτό, τα σχήματα καθαρά.

Ξεναγήσεις στην έκθεση θα πραγματοποιηθούν από τον επιμελητή της έκθεσης, ιστορικό τέχνης, Σωκράτη Λούπα, καθώς και από την ίδια την καλλιτέχνιδα, Ίρις Ξυλά Ξαναλάτου, το Σάββατο 24.02.2018, ώρα 12:00 και την Κυριακή 04.03.2018, ώρα 12:00. Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις επιβαρύνει το εισιτήριο της έκθεσης (€ 7, € 3,5) κατά € 2. Την έκθεση συνοδεύει εικονογραφημένος κατάλογος στα ελληνικά και αγγλικά, την επιμέλεια του οποίου έχει ο Σωκράτης Λούπας.

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση

  • Χώρος: Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138
  • Διάρκεια: 8 Φεβρουαρίου – 11 Μαρτίου 2018
  • Επιμέλεια: Σωκράτης Λούπας
  • Επικοινωνία: 2103453111
  • www.benaki.gr
Διαβάστε περισσότερα Εικαστικά Νέα εδώ


Σημείωση: Το σχόλιο σας θα αναρτηθεί μετά από έγκριση του διαχειριστή