Φέτος ανεβαίνει για 2η φορά και προς τέρψιν όλων των μελών της οικογένειας η παράσταση του Απόλλωνα Παπαθεοχάρη Ηρακλής – Οι δώδεκα Άθλοι, στο θέατρο Πάνθεον. Πρόκειται για την απόδοση των ιστοριών του γνωστού ημίθεου της μυθολογίας μας, του οποίου τον ρόλο είχε αναλάβει στο περσινό πρώτο ανέβασμα ο Σάκης Ρουβάς. Φέτος, τον υποδύεται με μεγάλη επιτυχία ο Νίκος Κουρής, ενώ μαζί του ανεβαίνουν στη σκηνή η υπερταλαντούχα Ρούλα Πατεράκη στο ρόλο του Ευρυσθέα, μαζί με ένα καταπληκτικό καστ ηθοποιών και χορευτών που ολοκληρώνουν την πετυχημένη συνεργασία.

Όταν ο Απόλλωνας Παπαθεοχάρης αναλαμβάνει την υλοποίηση κάποιας παράστασης, γνωρίζουμε εκ των προτέρων πως το θέαμα θα είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για μια ιστορία που κρύβει μέσα της θεούς, μυθικά τέρατα και αμαζόνες. Αυτή ήταν και η εικόνα που αντικρύσαμε βλέποντας τον Ηρακλή να περνάει τις δοκιμασίες που του ανέθεσε η Θεά Ήρα για να δοκιμάσει την κατά το ήμισυ θεϊκή του υπόσταση, όντας γιος του Δία. Μέσω του Ευρυσθέα και με συντροφιά του τον Ιόλαο, τον πιστό του φίλο θα καταφέρει να βγει νικητής και να νικήσει τους εσωτερικούς και εξωτερικούς του εχθρούς, διαλέγοντας το δύσκολο και δύσβατο μονοπάτι που του υποδεικνύει η Αρετή.

Το ευτύχημα της παράστασης αυτής είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε ο μύθος και το πώς ο σκηνοθέτης επέλεξε να αποδώσει την ουσία του, προσαρμόζοντάς τον στα μετρα του κοινού που δεν είναι άλλο από τα παιδιά. ο σκηνοθέτης φρόντισε να κρατήσει μια λιτή γραμμή, σε ό,τι αφορά τη φόρμα και τη γλώσσα με της δράσης. Είδαμε μια καθημερινή γλώσσα που τα παιδιά καταλάβαιναν χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως οι διάλογοι απομακρύνθηκαν από το αυθεντικό ύφος του μύθου. Παράλληλα, οι ρόλοι του Ιόλαου και του Ευρυσθέα αποτέλεσαν δυο σημαντικές στιγμές γέλιου που μαζί με τα τραγούδια που παρεμβάλλονταν των δοκιμασιών, κρατούσαν το ενδιαφέρον των θεατών αμείωτο, δίνοντας έναν ευχάριστο τόνο στο θέαμα.

Ηρακλής - Νίκος Κουρής
Ο Νίκος Κουρής στο ρόλο του Ηρακλή στη σκηνή του Πάνθεον

Ένα ακόμα δυνατό χαρτί της σκηνοθεσίας του Απόλλωνα Παπαθεοχάρη είναι η σκηνογραφική και ενδυματολογική απόδοση του έργου που ίσως απότελεί και το πιο σημαντικό κομμάτι της, μετά τις ερμηνείες των συντελεστών. Στη σκηνή του Πάνθεον είδαμε να παρελαύνουν μπροστά στα μάτια μας το Λιοντάρι της Νεμέας, ο Μινώταυρος, η Λερναία Ύδρα, ο Ερυμάνθιος Κάπρος, οι Στυμφαλίδες Όρνιθες, το ελάφι της Κερύνειας -σε μια από τις πιο εντυπωσιακές σκηνές της παράστασης- και ένα προς ένα όλα τα πλάσματα που αναφέρονται στο μύθο. Εντυπωσιακές σκηνικές κατασκευές τεραστίων διαστάσεων με επιβλητικές φωνές και πολύ πετυχημένο κινησιολογικό χαρακτήρα, συνέθεσαν μια φαντασμαγορική εικόνα που παρέσυρε όχι μόνο τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες.

Σε ό,τι αφορά τις ερμηνείες, είδαμε ένα άρτιο εμφανισιακά και ερμηνευτικά Ηρακλή στην παρουσία του Νίκου Κουρή, που μας θύμιζε εντυπωσιακά τον ημίθεο ήρωα, καθιστώντας τον ηθοποιό το ιδανικότερο πρόσωπο γι’αυτόν το ρόλο. Εντυπωσιακός τόσο στο λόγο, όσο και στα ωδικά μέρη της παράστασης, απέδωσε με σοβαρότητα και σταθερότητα έναν Ηρακλή γενναίο όπως μας τον έχει μεταδώσει η μυθολογία. Εντυπωσιακή η παρουσία της Ρούλας Πατεράκη, που με την χαρακτηριστική της χροιά, έφερε στη ζωή έναν Ευρυσθέα αντάξιο του μύθου, ο οποίος πολλές φορές προκάλεσε το γέλιο στο κοινό μαζί με τον Ιόλαο, πιστό φίλο του Ηρακλή τον οποίο υποδύθηκε ο Άγγελος Μπούρας, καθιστώντας τον έναν από τους πιο συμπαθείς χαρακτήρες της παράστασης. Άρτια απέδωσαν τη θεά Ηρα και τη Θεά Αθηνά οι Πηνελόπη Μαρκοπούλου και Αρετή Πασχάλη, ενώ ξαιρετική ήταν και η παρουσία και των χορευτών της παράστασης που πλαισίωσαν τους κεντρικούς χαρακτήρες.

Συνολικά, η παράσταση Ηρακλής – Οι δώδεκα Άθλοι αποτελεί μία πολύ καλοστημένη δουλειά, με τους συντελεστές της να συνεργάζονται άψογα, προσφέροντας ένα ποιοτικό και εντυπωσιακό θέαμα για μικρούς και μεγάλους.

Ηρακλής: οι 12 Άθλοι | Σκηνοθετικό σημείωμα

«Με μια σύγχρονη γραφή, μουσική και τραγούδια τα ερεθίσματα του μυθολογικού υλικού είναι τόσο διαπαιδαγωγικά όσο και διασκεδαστικά, με σκοπό την παρακίνηση της εύπλαστης παιδικής ψυχής και την πιθανή αφύπνιση του αυθορμητισμού και της αμελημένης προσπάθειας του κάθε ενήλικα».
Απόλλων Παπαθεοχάρης

Trailer
Πληροφορίες παράστασης Ηρακλής, οι 12 Άθλοι

Συντελεστές

  • Αρχικό κείμενο: Στρατής Πασχάλης
  • Διασκευή/Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Λιγνάδης
  • Σκηνικά/Kοστούμια: Aπόλλων Παπαθεοχάρης
  • Σύνθεση τραγουδιών: Γιώργος Θεοφάνους
  • Στίχοι τραγουδιών: Nίκη Παπαθεοχάρη
  • Πρωτότυπη μουσική σύνθεση/Ηχητικός σχεδιασμός: Γιώργος Πούλιος
  • Χορογραφίες: Chali Jennings
  • Επιμέλεια κίνησης: Αγγελική Στελλάτου
  • Φωνητική διδασκαλία: Λία Βίσση
  • Βοηθός σκηνοθέτη/Διεύθυνση σκηνής: Aναστασία Διαμαντοπούλου
  • Make up – μαλλιά: Παντελής Τουτουντζής
  • Πρωταγωνιστούν: Νίκος Κουρής, Ρούλα Πατεράκη, Άγγελος Μπούρας, Γιώργος Σουξές, Αρετή Πασχάλη, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Τσαμπίκα Φεσάκη, Παναγιώτης Μαλικούρτης, Γρηγορία Μεθενίτη, Τατιάνα Δημητριάδου. Παίζουν οι Σταυριάνα Γαρνάβου, Μελίνα Κόντη, Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου, Andy Kocaj, Ardi Kocaj, Παναγιώτης Μαλακός, Γιώργος Παπαδόπουλος, Λίζι Σπαχή
  • Εναρξη παραστάσεων 16 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή στις 11.30 πμ για το κοινό
  • Τιμές εισιτηρίων: 12 €, 15 €, 20 €, 25 €
    Το θέατρο Πάνθεον σε συνεργασία με την Cosmote προσφέρει τη δυνατότητα σε όλους τους πελάτες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας Cosmote να απολαύσουν την παράσταση με 2 εισιτήρια στην τιμή του 1 μέσω του προγράμματος COSMOTE DEALS for YOU.

Πληροφορίες θεάτρου

  • Θέατρο Πάνθεον, Διεύθυνση: Πειραιώς 166, Γκάζι
  •  Τηλέφωνο: 210.3471111
  • Site | Facebook
Προηγούμενο άρθροΆλκηστη του Ευριπίδη από το Θέατρο των Vivi στο Θέατρο Αλκμήνη
Επόμενο άρθροΗ Ομάδα Hippo μας συστήνει την Ωραία Κοιμωμένη²