Τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Animation “Émile” ανοίγουν για ακόμα μια φορά  τις πόρτες τους σε όλες τις ταινίες animation, φιλοδοξώντας να γίνουν η ετήσια γιορτή του Ευρωπαϊκού animation. Μια θέση στον κατάλογο των βραβείων δεν διεκδικούν μόνο ταινίες μεγάλου μήκους animation, αλλά και ταινίες μικρού μήκους, τηλεοπτικές σειρές και εκπομπές, και διαφημιστικές ταινίες. Όλα τα μέλη των Ευρωπαϊκών Βραβείων Animation θα ψηφίσουν τον τελικό νικητή για τις 16 κατηγορίες των βραβείων ως και τις 30 Νοεμβρίου. Τέλος, η τελετή απονομής των Βραβείων “Émile” θα λάβει χώρα την Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου 2017 στη Λιλ της Γαλλίας.

Οι υποψηφιότητες

Ευρωπαϊκά Βραβεία Animation
Από την ταινία «Η κόκκινη χελώνα»

Mε πρόεδρο τον Peter Lord της Aardman Animations (Chicken Run, Wallace & Gromit, Shaun the Sheep), σε μια πρωτοβουλία του Γάλλου παραγωγού Didier Brunner (Το τρίο της Μπελβίλ, Τhe Secret of Kells), η ομάδα των βραβείων ανακοίνωσε τις 48 υποψήφιες ταινίες σε 16 κατηγορίες, μετά από έναν αριθμό-ρεκόρ 500 ταινιών που υποβλήθηκαν από 40  Ευρωπαϊκές χώρες. Μεταξύ τους διαγωνίζονται και οι υποψήφιες για Oscar ταινίες «Η κόκκινη χελώνα» (The Red Turtle) και «Εγώ ο Κολοκυθάκης» (My Life as a Zucchini), με υποψηφιότητες σε 3 διαφορετικές κατηγορίες η κάθε μια.

Υποψήφιες επίσης στις κατηγορίες μεγάλου μήκους στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Animation είναι η αυτοβιογραφική ταινία για τον Βρετανό συγγραφέα παιδικών βιβλίων Raymond Briggs, με τίτλο “Ethel and Ernest”,  και η γαλλική ταινία «Στην Κορυφή του κόσμου» . Μεταξύ τους βρίσκεται και η βραβευμένη με το βραβείο Goya ισπανική ταινία«Ψυχοναύτες» (Psiconautas: The Forgotten Children).

Στις ταινίες μικρού μήκους,ένα βραβείο διεκδικούν ταινίες από την Ρωσία (Among the Black Waves, Ana Budanova), την Γαλλία (Chulyen, a crow’s tale Cerise, Lopez & Agnès Patron) και την Σουηδία (The Burden, Niki Lindroth von Bahr). Τέλος, τιμητική διάκριση και το βραβείο Lotte Reiniger για την συνολική του προσφορά στο χώρο του animation θα απονεμηθεί στον Richard Williams, 2 φορές βραβευμένο με Oscar.

Ευρωπαϊκά Βραβεία Animation
Από την ταινία «Εγώ ο Κολοκυθάκης»
Η ελληνική παρουσία στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Animation

Στην προκριματική φάση των βραβείων και συμμετείχαν  3 ελληνικές ταινίες animation μικρού μήκους (Aenigma των Αντώνη Ντούσια & Άρη Φατούρου, η ταινία Ethnophobia του Γιάννη Ζιόγκα, και Aurelia των Χρήστου Μπουραντά και Κρέοντα Κρυωνά), ένα μικρό ρεκόρ συμμετοχής για την Ελλλάδα.

Παράλληλα, η Μαρία Ανεστοπούλου, διευθύντρια του AnimaSyros -Διεθνές φεστιβάλ animation,  ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής των βραβείων. Ο Βασίλης Κρουστάλλης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Be there! Corfu Animation Festival συντονίζει την ελληνική προσπάθεια ως πρέσβης των βραβείων “Émile” στην Ελλάδα.

Site

Διαβάστε περισσότερα σχετικά άρθρα εδώ

 

Προηγούμενο άρθροΟ Άγγελος Ραζής εκθέτει τα έργα του στην Kapopoulos Fine Arts
Επόμενο άρθροΤο Δωμάτιο με τους Μανδαρίνους του Ρ. Τομά στο θέατρο Πρόβα