«Ένας άνθρωπος επιστρέφει στην πατρίδα του πιστεύοντας ότι θα τον σκοτώσουν και τον σκοτώνουν» από την Ιόλη Ανδρεάδη στο Θέατρο Τέχνης από τις 4 Δεκεμβρίου. Mια μεταγραφή για δυο πρόσωπα, της Ιόλη Ανδρεάδη και του Άρη Ασπρούλη, βασισμένη στο «Murder in the Cathedral» του T.S. Eliot ή αλλιώς «Φονικό στην Εκκλησιά», όπως μεταφράστηκε από τον Γιώργο Σεφέρη.

Λίγα λόγια για το έργο

Στην Αγγλία του 12ου αιώνα, ο Θωμάς Μπέκετ είναι πρώην καγκελάριος, συγκυβερνήτης, αδελφικός φίλος του βασιλιά Ερρίκου Β΄ και γνωστός ότι έχει μια ζωή γεμάτη απολαύσεις. Ο Μπέκετ όταν γίνεται αρχιεπίσκοπος της Καντερβουρίας, απαρνιέται αμέσως τα εγκόσμια και τις απολαύσεις. Αποφασίζει να αφιερώσει τη ζωή του σε όσους τον έχουν ανάγκη και να πολεμήσει ενάντια της κοσμικής εξουσίας. Έτσι, καταλήγει ανεπιθύμητος στη πατρίδα του και αυτοεξορίζεται στη Γαλλία. Όμως, επιστρέφει πίσω, πάρα τον κίνδυνο που παραμονεύει, ύστερα από μια επιφανειακή συμφιλίωση με το βασιλιά Ερρίκο Β΄. Όπως ήταν αναμενόμενο, δυο μήνες μετά τέσσερις ιππότες τον δολοφονούν μέσα στην ίδια του την εκκλησία, παραμονές της πρωτοχρονιάς του 1170. Στα συναξάρια αναφέρεται πως ο Μπέκετ δεν αντιστάθηκε στα χτυπήματα τα οποία δεχόταν ενώ προσευχόταν και αντίθετα τους καλωσόρισε στον ναό.

Αυτή είναι η πραγματική ιστορία του Άγιου Θωμά και το έργο ξεκινάει από το σημείο που ο Μπέκετ επέστρεψε από τη Γαλλία. Το «Murder in the Cathedral» είναι το πρώτο ολοκληρωμένο κείμενο του T.S. Eliot για το θέατρο και γράφτηκε για το Φεστιβάλ του Καντέρμπουρι το 1935. Το 1963 μεταφράστηκε από το Γιώργο Σεφέρη, λίγους μήνες πριν τη βράβευσή του από τη Σουηδική Ακαδημία. Με αυτό το έργο ο Eliot επιχείρησε να δημιουργήσει ένα νέο είδος ποίησης που διατηρεί το ύφος της κοινής καθημερινής ομιλίας και συνδυάζεται με ένα νέο πνευματικό λόγο, βαθιά θεατρικό και σύγχρονο, ο οποίος προκύπτει από τον υπόκωφο λυρισμό, τους ελλειπτικούς διαλόγους και τις παρεμβολές ξένων κειμένων.

Ο Έλιοτ κάποτε για να περιγράψει τη πλοκή του έργου είπε: «Ένας άνθρωπος επιστρέφει στην πατρίδα του πιστεύοντας ότι θα τον σκοτώσουν και τον σκοτώνουν». Σε αυτή τη φράση βασίζεται και ο τίτλος της παράστασης που δόθηκε από τους συντελεστές.

Η Ιόλη Ανδρεάδη για το έργο που σκηνοθετεί

«Το Murder in the Cathedral του T. S. Eliot έχει χαρακτηριστεί ως τελετουργικό δράμα (Ronald Grimes).
(…….) Μια εποχή που πάσχει, που νοσεί, είναι σημάδι νόσου της κοινωνίας. Και η νόσος της κοινωνίας απαιτεί έναν εξαγνισμό, έναν καθαρμό. Ένα θύμα. Έναν θύτη. Μία θυσία. Η νέα αυτή μεταγραφή του έργου του Eliot, εστιάζει σε αυτή ακριβώς την πτυχή της ιστορίας του Θωμά Μπέκετ.

Το κείμενο της παράστασης έχει ξανα-γραφτεί ως μια τελετουργία για δύο ανθρώπους. Ο πρώτος θα μπορούσε να ονομαστεί «Αυτός που Λατρεύει» και ο δεύτερος «Αυτός που Λατρεύεται». Ο πρώτος στολίζει τον δεύτερο. Τον περιποιείται. Τον ετοιμάζει για κάτι. Έπειτα ο δεύτερος αποχαιρετά τους γύρω του, το ποίμνιό του, με λόγια της καρδιάς και τέλος αφήνεται στην Τρίτη και τελική Πράξη της τελετουργίας: τη θυσία. Και όπως κάθε τελετουργία, έτσι και η δική μας θεμελιώνει την ποίηση στο ρεαλισμό. Η τελετουργία δεν είναι μόνο προσευχή, δεν είναι ασκήσεις επί χάρτου, έχει κανόνες και αίμα και χώμα. Δεν είναι κόνσεπτ, είναι πράξη.»

Λίγα λόγια για την Ιόλη Ανδρεάδη

Γεννήθηκε στη Κυψέλη, είναι απόφοιτος του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν και σπούδασε σκηνοθεσία στη Rada και στο King’s College London, στο οποίο ολοκλήρωσε το 2014 τη διδακτορική της διατριβή γύρω από το Θέατρο και την Τελετουργία, ως υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση. Έζησε 7 χρόνια στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, σπουδάζοντας και δουλεύοντας πάνω στο θέατρο ως υπότροφος των ιδρυμάτων Fulbright Foundation Greece​, Ίδρυμα Ωνάση / Onassis Foundation​, Stavros Niarchos Foundation​ και J. F. Costopoulos Foundation. Είναι, επίσης, απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Πολιτιστική Πολιτική στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Έχει υπάρξει ιδρυτικό μέλος της διεθνούς πλατφόρμας σκηνοθετών «World Wide Lab», η οποία δημιουργήθηκε στο Watermill Center του Bob Wilson το 2011 και της οποίας διετέλεσε Καλλιτεχνική Διευθύντρια το 2013 και το 2015. Στη χώρα μας, τα τελευταία δύο χρόνια, έχει παρουσιάσει τις παραστάσεις: «Αρτώ – Βαν Γκογκ / avec un pistolet» στο Θέατρο Σημείο το 2015, «Οικογένεια Τσέντσι» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης τη σεζόν 2015-2016, «Διακόσιες δέκα χιλιάδες οκάδες βαμβακιού – μια παράσταση στο Αρχείο» στο Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς το 2016, «Young Lear» στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2016, «Φονικό στην Εκκλησιά» στο Φεστιβάλ Φιλίππων το 2016, «Το βασίλειο της γης» στο Olvio τη σεζόν 2016 – 2017, «Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου και στο Bob Festival (Φεστιβάλ Αθηνών) και «Ίων» στο Φεστιβάλ Φιλίππων το 2017. Την άνοιξη του 2018 θα παρουσιάσει τον Μισάνθρωπο του Μολιέρου στο Σύγχρονο Θέατρο, σε παραγωγή της Constantly Productions.

Trailer

Συντελεστές παράστασης

  • Σύλληψη | Σκηνοθεσία | Κίνηση: Ιόλη Ανδρεάδη
  • Κείμενο μεταγραφής: Ιόλη Ανδρεάδη & Άρης Ασπρούλης
  • Σκηνογραφία | Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
  • Εικαστικός: Περικλής Πραβήτας
  • Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
  • Μουσική | Ηχοτοπίο: Γιάννης Χριστοφίδης
  • Φωτογραφίες: Πάνος Μιχαήλ & Σταύρος Χαμπάκης
  • Video trailer: Μιχαήλ Μαυρομούστακος
  • Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Νικητοπούλου
  • Διεύθυνση Παραγωγής: Κατερίνα Μπερδέκα
  • Βοηθός Παραγωγής: Μαριάνθη Μπαϊρακτάρη
  • Ερμηνεύουν: Ρούλα Πατεράκη & Γιώργος Νανούρης

Μια συμπαραγωγή του Θεάτρου Τέχνης με την «Λυκόφως» του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου και το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

Πληροφορίες

  • Τοποθεσία: Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν (Υπόγειο)
  • Διεύθυνση: Πεσμαζόγλου 5 (Αθήνα)
  • Πρεμιέρα: Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017
  • Ημέρες & ώρες παραστάσεων: κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21:15
  • Τιμές Εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 15 ευρώ, Μειωμένο: 10 ευρώ, Ανέργων: 8 ευρώ
    Προσφορά (75 χρόνια Θέατρο Τέχνης): Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν γιορτάζοντας τα 75 χρόνια από την ίδρυσή του, προσφέρει στους φίλους μία μοναδική προσφορά. Από αυτή τη στιγμή και μέχρι εξαντλήσεως της προσφοράς για όλες τις παραστάσεις του 2017, με την αγορά ενός εισιτηρίου μέσω του Viva.gr παίρνετε το 2ο με έκπτωση 75%. Η προσφορά ισχύει για τα 75 πρώτα εισιτήρια.
    Προπώληση: Viva.gr
  • Τηλέφωνο Θεάτρου: 210 3228706
  • Διάρκεια: 90΄
  • Official Site, Facebook

 

 

Διαβάστε περισσότερα θεατρικά νέα εδώ
Προηγούμενο άρθροΟι MAGAM παρουσιάζουν το δίσκο τους στο ΚΕΤ στις 20/12
Επόμενο άρθροΚωνσταντίνος Καϊκής: «Στο θέατρο μ’ ευχαριστεί η αλήθεια σε ό,τι βλέπω»
Μαριάννα Μωυσίδου
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπουδάζει σε δραματική σχολή και είναι απόφοιτος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. Από μικρή της άρεσε να γράφει και από το 2015 ασχολείται και διαδικτυακά με αυτό. Αγαπάει τις τέχνες, τον ήλιο, τα ταξίδια και τη σκυλίτσα της.