Ημέρες Γαστρονομίας Αμοργού – Γαστρονομικό φεστιβάλ στην Αμοργό

Ημέρες Γαστρονομίας Αμοργού – Γαστρονομικό φεστιβάλ στην Αμοργό

Οι « Ημέρες Γαστρονομίας Αμοργού » έρχονται φέτος για πρώτη χρόνια , για να εμπλουτίσουν τα γαστρονομικά δρώμενα των Κυκλάδων. Την Τρίτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη, η Αμοργός θα γεμίσει νησιώτικες γεύσεις, παραδοσιακές συνταγές και γοητευτικές μυρωδιές . Η γαστρονομική κουλτούρα του νησιού , καθώς και η ιστορία της, θα προβληθούν μέσω των ποικίλων εκδηλώσεων που θα επανδρώνουν το φεστιβάλ. Bonus του φεστιβάλ « Ημέρες Γαστρονομίας Αμοργού », είναι η εκδήλωση Authentic Big Blue 2017 που θα λαμβάνει χώρα τις ίδιες ημέρες.

Ημέρες Γαστρονομίας Authentic Blue
Η εκδήλωση Authentic Big Blue 2017,αποτελεί μια καινοτόμο πρωτοβουλία εμπνευσμένη από την ταινία «Απέραντο γαλάζιο».

Στόχος του φεστιβάλ είναι να εδραιωθεί και να διεξάγεται κάθε χρόνο. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, οι Ημέρες Γαστρονομίας Αμοργού ξεκίνησαν να σχεδιάζονται από πέρυσι το καλοκαίρι. Το όραμα της διοργανώτριας ομάδας είναι να μεταφερθούν οι παλιές συνταγές της Αμοργού στην σύγχρονη κουζίνα. Οι γεύσεις που θα δοκιμάζουν οι επισκέπτες, πρέπει να είναι τμήμα της γοητείας και αναπόσπαστο μέρος της εμπειρίας τους ως επισκέπτες. Όχι κάτι που απλά καλύπτει μια βασική ανάγκη τους.

 

 Γαστρονομία Αμοργού

Το ιδιαίτερο αυτό Κυκλαδονήσι που συνδυάζει το ορεινό με το βαθύ γαλάζιο, έχει μια πλούσια γαστρονομική κληρονομιά και κουλτούρα. Το τυπικό πιάτο είναι το κατσικίσιο κρέας στην κατσαρόλα με πατάτες. Το Πάσχα, το παραδοσιακό ψητό της Αμοργού είναι κατσικάκι γεμιστό με ρύζι , εντόσθια, άνηθο και δεντρολίβανο. Η γεύση απογειώνεται αν ψηθεί σε ξυλόφουρνο αντί ηλεκτρικού φούρνου.

Ως προς τα γλυκά της, η Αμοργός προσθέτει στο παραδοσιακό παστέλι μια δόση από κύμινο. Τα ξεροτήγανα, είναι οι δίπλες της Αμοργού και συνοδεύουν άριστα ένα φλιτζάνι καφέ.

Ημέρες Γαστρονομίας Κεράσματα Αμοργού
Παραδοσιακά κεράσματα Αμοργού

Τέλος, σαν κέρασμα στα καφενεία θα γευτεί κανείς την ψημένη ρακή. Αποτελεί ένα είδος τοπικού λικέρ και φτιάχνεται από ρακή σε συνδυασμό με μέλι, μπαχαρικά ή ξερά φρούτα.

 

« Ημέρες Γαστρονομίας Αμοργού »

Η έναρξη του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου, μετά την έναρξη και των αγώνων Authentic Big Blue. Η τελετή έναρξης θα είναι ένα παραδοσιακό Αμοργιανό γλέντι. Τις παραδοσιακές γεύσεις και τα  ποτά θα συνοδεύσει πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.

Οι επόμενες δυο ημέρες του φεστιβάλ θα είναι αφιερωμένες στο κρασί. Οινοποιεία από την περιοχή του Αιγαίου θα παρευρεθούν σε αυτό το διήμερο αφιέρωμα σε ένα από τα μεγαλύτερα αγαθά του τόπου μας. Παράλληλα την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί και συνέδριο γαστρονομίας. Κύριο θέμα θα είναι η  Κυκλαδική κουζίνα, ενώ οι συγγραφείς του βιβλίου  « Του ανέμου και της αλμύρας», που αφορά την γαστρονομική κουλτούρα των Κυκλάδων, θα παρευρεθούν στην εκδήλωση ώστε να μιλήσουν σχετικά με το νέο βιβλίο τους.

Κατά την διάρκεια του φεστιβάλ, έχει προγραμματιστεί πληθώρα δραστηριοτήτων, ενώ παράλληλα θα λειτουργεί υπαίθρια αγορά προϊόντων στα Κατάπολα Αμοργού.

Τέλος, η εκδήλωση που αδιαμφισβήτητα ξεχωρίζει είναι η συναυλία που είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για την συναυλία Eric Serra, συνθέτη του soundtrack της ταινίας «Απέραντο Γαλάζιο».

Πληροφορίες:

Σημείωση: Το σχόλιο σας θα αναρτηθεί μετά από έγκριση του διαχειριστή