Ιλλινόι, για τους λάτρεις (και μη) του μυστηρίου και του σκότους, σε δυο εκδοχές από την ομάδα Νοσταλγία, στο θέατρο Rabbithole. Μια ιστορία τρόμου, βασισμένη σε αληθινά περιστατικά που αφορούν στον πρώτο serial killer της ιστορίας του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Μια υπόθεση τόσο σύνθετη ως προς τα συστατικά της, που παρουσιάζεται σε δυο εκδοχές ώστε να καλύψει όλη ή σχεδόν όλη την αλήθεια για όσα πραγματικά συνέβησαν. Η πρώτη εκδοχή ονομάζεται Οι Γηγενείς και η δεύτερη Οι Ξένοι. Μια νέα πρόταση από τους δημιουργούς της θεατρικής σειράς Αντεροβγάλτης, που υποσχέθηκε  να μας τρομάξει, και τα κατάφερε..

Γεννήθηκα με τον διάβολο μέσα μου. Γεννήθηκα, με το κακό να στέκεται δίπλα στο κρεβάτι που ήρθα στον κόσμο και με συντροφεύει από τότε… 

Τη βραδιά που φτάσαμε στο Ιλλινόι…

To Iλλινόι είναι βασισμένο στην αυτοβιογραφία και γραπτή ομολογία του Xάουαρντ Χολμς, με τίτλο «Holmes’ own story, Confessed 27 murder, Lied then Died». Παρουσιάζει την τελευταία νύχτα του στο ξενοδοχείο που είχε δημιουργήσει στο Σικάγο, γνωστό με το όνομα Murder Castle. Επρόκειτο για ένα ξενοδοχείο «του τρόμου», όπου μπορούσε να σκοτώνει ανενόχλητος τους ενοίκους και να εξαφανίζει τα πτώματα, είτε πουλώντας τα σε ιατρικές σχολές, είτε διαλύοντάς σε οξύ. Ομολόγησε, ότι σκότωσε 27 ανθρώπους, αλλά ο αριθμός των θυμάτων του μπορεί να φτάνει ακόμα και τα 200….

Οι θεατές καταφθάνουν στο ξενοδοχείο Κάστρο, ιδιοκτησίας  του Χόλμς, το φθινόπωρο του 1895. Τότε ο Χόλμς επέστρεψε στο ξενοδοχείο για να τακτοποιήσει κάποιες τελευταίες υποθέσεις του και να γυρίσει πίσω στην Φιλαδέλφεια όπου είχε συλληφθεί, αρχικά με την κατηγορία της κλοπής αλόγων. Παράλληλα, στο ξενοδοχείο βρίσκεται και ο ντετέκτιβ που έχει αναλάβει την υπόθεσή του, προσπαθώντας να ανακαλύψει το πραγματικό μέγεθος της εγκληματικής φύσης του Χολμς.

Στην εκδοχή Οι Γηγενείς βλέπουμε την ιστορία μέσα από τη ματιά του προσωπικού του ξενοδοχείου, ενώ στο Οι Ξένοι η ιστορία παρουσιάζεται υπό το πρίσμα των σημαντικών προσώπων στη ζωή του δολοφόνου. Δύο παράλληλες ιστορίες εκτυλίσσονται με εμάς ως μάρτυρες των περιστατικών, τα οποία λαμβάνουν χώρα σε ακολουθία πραγματικού χρόνου με τις δράσεις να συμβαίνουν παράλληλα.

To "Iλλινόι" από την ομάδα Νοσταλγία.
To «Iλλινόι» είναι βασισμένο στην αυτοβιογραφία και γραπτή ομολογία του Xάουαρντ Χολμς, με τίτλο «Holmes’ own story, Confessed 27 murder, Lied then Died».
Λίγα λόγια για το Ιλλινόι

Το Ιλλινόι είναι μεσοδυτική πολιτεία των ΗΠΑ και συνορεύει νότια με το Μιζούρι και το Κεντάκι, δυτικά με το Μιζούρι και την Αϊόβα, ανατολικά με την Ιντιάνα και βόρεια με το Ουισκόνσιν, ενώ βρέχεται από τη λίμνη Μίσιγκαν. Μία από τις μεγαλύτερες πόλεις του είναι το Σικάγο όπου διαδραματίζεται η ιστορία. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική τοποθεσία στην ιστορία των ΗΠΑ καθώς πολλά σημαντικά ιστορικά γεγονότα έλαβαν χώρα εκεί και επιπλέον υπήρξε κέντρο της ανάπτυξης της αμερικανικής ζωής σε πολλούς κλάδους και τομείς. Τέλος, είναι σημείο αναφοράς για την έκρηξη μιας μακράς εγκληματικής πορείας σημαντικών κακοποιών, όπως του Αλ Καπόνε, Τζον Ντίλιντζερ και του Χάουαρντ Χολμς.

Rabbithole, το θέατρο που έγινε ξενοδοχείο…

Σημαντική παράμετρος η διαμόρφωση και η αξιοποίηση όλων των χώρων του Rabbithole ώστε να αναπλαστεί και να λειτουργήσει το ξενοδοχείο του Χάουαρντ Χολμς, με πολλά δωμάτια, στενούς διαδρόμους και μυστικά περάσματα. Το Ιλλινόι επιδιώκει να γίνει για το κοινό μια παράσταση εμπειρία, που προϋποθέτει ψυχραιμία, εγρήγορση και σωματικές αντοχές… Πρόκειται για ένα περιπατητικό έργο όπου οι θεατές οργανώνονται σε μικρές ομάδες, εισάγονται στην ιστορία σαν αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων και παρακολουθούν την ιστορία μέσα από σκηνές που διαδραματίζονται σε κάθε δωμάτιο του Κάστρου. Η έκβαση της ιστορίας εξαρτάται από τον τρόπο που ο καθένας μας την αντιλαμβάνεται.

Το Ιλλινόι της ομάδας Νοσταλγία

Η περιπέτεια και το μυστήριο ενεργοποιούν την αδρεναλίνη ως ορμόνη του φόβου. Φόβου για το άγνωστο που αναμένουμε να συμβεί… Η εγκεφαλική λειτουργία αυξάνει και το σώμα αποκτά ευαισθησίες και αντανακλαστικά τέτοια που θα το προστατέψουν σε περίπτωση που χρειαστεί να αμυνθεί. Αυτή τη συνθήκη επιλέγει η ομάδα Νοσταλγία για να συνθέσει και να δομήσει τη σκηνική δράση, στην αντίδραση των θεατών. Το αποτέλεσμα οδηγεί στη σύλληψη του Ιλλινόι, μιας παράστασης που ξεπερνά τον όρο θρίλερ και επιδιώκει να γίνει μια βιωματική εμπειρία τρόμου.

Η σκηνοθεσία του Γιώργου Σίμωνα, ακολουθεί κινηματογραφικά την ιστορία του Χόλμς όπως παρατίθεται στην αυτοβιογραφία του. Οι δράσεις και οι σκηνές δομούνται τοπογραφικά με το κοινό να ακολουθεί και να παρίσταται στα γεγονότα από απόσταση αναπνοής, κατά κυριολεξία. Ταυτίζοντας τον παραστασιακό με τον ρεαλιστικό χρόνο, η σχέση θεατών και ηθοποιών ισχυροποιείται. Αντίστοιχα, οι παράλληλες σκηνές σε όλη την έκταση του Κάστρου επιδοτούν το ρεαλισμό και κατ’ επέκταση ενισχύουν την αγωνία.

Οι συνεργάτες της ομάδας επίσης βοήθησαν ώστε το αποτέλεσμα να μπορεί να παρασύρει και να ξεγελάσει το μάτι και το αυτί του θεατή. Η Τώνια Ράλλη, με τη βοήθεια του Παναγιώτη Λογοθέτη, αναδιαμόρφωσε και ανέπλασε με λεπτομέρεια και επαγγελματισμό το Κάστρο του Χόλμς. Κάθε εκατοστό του σκηνικού χώρου έχει μελετηθεί και αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αντίστοιχα ευεργετικά λειτούργησαν οι φωτισμοί του Γιώργου Κορδέλα, σε άρρηκτο συνδυασμό με τα ειδικά εφέ του Αλέξανδρου Λόγγου. Συνετέθη μια ατμόσφαιρα μυστηριακή, επιμελημένη και φροντισμένη στις λεπτομέρειες της, συνεπής στο σκοπό της δημιουργίας της και ακόλουθη του ύφους και της εποχής στην οποία αναφέρεται.

Οι ερμηνείες

Φτάνοντας στις ερμηνείες, είναι δύσκολο να αναφερθούμε σε κάθε ένα πρόσωπο και χαρακτήρα ξεχωριστά καθώς την παράσταση υποστηρίζουν είκοσι τέσσερις ηθοποιοί. Το Ιλλινόι άλλωστε αποτελεί έντονα μια παράσταση συνόλου και συνεργασίας που δείχνει να απαιτεί πρώτα από τους συντελεστές τον πολύ καλό συντονισμό και την αμεσότητα στις κινήσεις.

Τεχνικά το μέρος των Γηγενών ήταν ανώτερο από το μέρος των Ξένων. Η παρατήρηση αφορά τόσο στη ροή και την ισορροπία των δράσεων όσο και στις ερμηνείες που «κέρδιζαν» σε πειστικότητα και πληρότητα. Η συνθήκη του πρόσωπο με πρόσωπο (ηθοποιοί και θεατές) προϋποθέτει μια άριστη τεχνική δομή κι έναν άψογο συντονισμό που δε θα αφαιρέσει τίποτε από τη σκηνική αλήθεια των δράσεων. Αναφορικά με τα δύο μέρη, οι τεχνικές αδυναμίες στην εκδοχή των Ξένων αποδυνάμωσαν το σύνολο και αφαίρεσαν από το αποτέλεσμα όσα είχε αναδείξει η καλοσχεδιασμένη ατμόσφαιρα.

Το Ιλλινόι, σε κάθε περίπτωση, μας ξεναγεί στο μυστήριο που κρύβεται στο σκοτάδι και στις αντανακλάσεις της αλήθειας που καθρεφτίζει το φως.

Συντελεστές παράστασης Ιλλινόι

  • Διασκευή | Σκηνοθεσία: Γιώργος Σίμωνας
  • Σκηνικά: Τώνια Ράλλη
  • Βοηθός σκηνογράφου: Παναγιώτης Λογοθέτης
  • Ηχητικές Εγκαταστάσεις: Αχιλλέας Λυτροκάπης
  • Ειδικά Εφέ: Αλέξανδρος Λόγγος
  • Trailer: The Vip Photographers
  • Φωτογραφίες: Μαρία Τούλτσα
  • Φωτισμοί: Γιώργος Κορδέλας
  • Κατασκευές Σιδήρου: Σοκολ Καλιτσάνι
  • Φροντιστήριο: Νατάσα Στεφανάτου
  • Κοστούμια: Βεστιάριο Ομάδας Νοσταλγία
  • ΕρμηνεύουνΟι Γηγενείς: Δημοσθένης Ελευθεριάδης, Γιάννης Κωστάρας, Μαριάννα Λάζαρη, Έμυ Αμερικάνου, Ηώς Αντωνοπούλου, Δήμητρα Βλάχου, Μαριάννα Φασόη, Στεφανία Καλομοίρη, Φιλιά Κανελλοπούλου, Νικολέτα Σοφία, Δανάη Γουλιέλμου, Ελένη Παπαϊωάννου

Οι Ξένοι: Γιάννης Κάραλης, Θάνος Αλεξίου, Ελεάννα Παπαχρήστου, Μυρτώ Στράμπη, Μαρία Δερεμπέ, Αχιλλέας Βατρίκας, Κωνσταντίνος Λιναρδάκης, Ιωάννα Ιζαμπέλ Όριο, Αναστασία Δεμεστίχα, Μάγδα Γκουβέρου, Γρηγορία Μεθενίτη, Γεωργία Σωτηριανάκο

Πληροφορίες παράστασης Ιλλινόι

  • Τοποθεσία: Rabbithole
  • Διεύθυνση: Γερμανικού 20, Μεταξουργείο (Αθήνα)
  • Ημέρες & ώρες παραστάσεων:
    «Οι Γηγενείς»: κάθε Τρίτη, Πέμπτη & Σάββατο στις 21:15, 21:30, 21:45, 22:00 (ανά γκρουπ)
    «Οι Ξένοι»: κάθε Τετάρτη, Παρασκευή & Κυριακή στις 21:15, 21:30, 21:45, 22:00 (ανά γκρουπ)
  • Τιμές Εισιτηρίων:
    Για μια εκδοχή: Γενική Είσοδος: 16 ευρώ, Μειωμένο (Ανέργων, Φοιτητικό, Άνω των 65, κάρτα ΣΕΗ, ΣΕΧΩΧΟ): 10 ευρώ
    Για δυο εκδοχές: Γενική Είσοδος: 28 ευρώ (εκτός Τρίτης & Τετάρτης)
    Κάθε Τρίτη & Τετάρτη: Γενική Είσοδος: 12 ευρώ, Μειωμένο (Ανέργων, Φοιτητικό, Άνω των 65, κάρτα ΣΕΗ, ΣΕΧΩΧΟ): 8 ευρώ
    Ειδική Προσφορά μέσω Viva.gr στα 14 ευρώ
    Προπώληση: Viva.gr
  • Τηλέφωνο Ταμείου: 210 5249903 (Καθημερινά 17:30-21:30)
  • Διάρκεια: 90΄
  • Official SiteOfficial Site of TheaterFacebook

-Βία: Αρκετή

-Γυμνό: Μέτριο

 

 

Διαβάστε περισσότερες Θεατρικές κριτικές εδώ

 

Προηγούμενο άρθροBaby του Christopher Durang στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Επόμενο άρθρο«Οι Απίθανοι 2»: Η αγαπημένη οικογένεια υπερ-ηρώων επιστρέφει
Μαρία Στέλλα Μπινίκου
Απόφοιτη Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων (κατεύθυνση Ψυχολογίας) και Θεατρικών Σπουδών, της Σχολής Καλών Τεχνών, στο Ναύπλιο. Φοιτήτρια στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Σύγχρονες Δημοσιογραφικές Σπουδές», του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.