Τι παράσταση είναι το Iceberg; Πού παρουσιάζεται; Γιατί ζούμε; Πόσες επιθυμίες κρύβονται σε ένα σώμα; Από πού πηγάζουν; Ποιες είναι επιλεγμένες και ποιες επιβεβλημένες; Τι συμβαίνει σε ένα σώμα που επιθυμεί; Υπάρχει ελευθερία της βούλησης; Το Iceberg είναι μια παράσταση που θέτει ερωτήματα. Η performance χορού της Νεφέλης Γιώτη θα ανέβει στο θέατρο Πόλη για δύο μόνο παραστάσεις. Στις 10 και στις 11 Φεβρουαρίου θα παρακολουθήσουμε τρία σώματα να κινούνται σε ένα χώρο που μεταβάλλεται. Μαζί με το χώρο μεταβάλλεται η πρόθεση τους, η σχέση με τα αντικείμενα, η πυκνότητα του χρόνου. Η διαρκής αλλαγή γίνεται δεκτή και μετατρέπεται σε χορό σωμάτων και αντικειμένων.

Οι δηλώσεις της Νεφέλης Γιώτη σχετικά με την παράσταση Iceberg

Iceberg στο θέατρο Πόλη
Η Νεφέλη Γιώτη μιλάει μέσα από την παράσταση Iceberg για τη ψυχή και τη σωματοποίησή της.

«Αποπειράθηκα να προσεγγίσω μια εσωτερική κατάσταση, μια συνθήκη όπου ο ψυχικός κόσμος είναι διάφανος. Αυτή η αναζήτηση είχε σαν αφετηρία το έργο “Whoops!” το οποίο παρουσιάστηκε πρόσφατα ως work in progress στο πλαίσιο του χορογραφικού σεμιναρίου της Πατρίσια Απέργη στο ARC for Dance. Αφετηρία υπήρξε η έννοια της αποτυχίας και της επιτυχίας. Ένα δίπολο που επηρεάζει την ζωή μας σε προσωπικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Ακολούθησε το ερώτημα “τι είναι αυτό που αποτυγχάνει ή επιτυγχάνει;”. Εκεί βρέθηκα αντιμέτωπη με έννοιες όπως επιθυμία, βούληση, κίνητρο, στόχος, απόφαση, επιλογή, πράξη. Καθώς επίσης και με το φόβο της αποτυχίας που μας κρατάει σε μια ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ κίνησης και ακινησίας.

Σε μια κίνηση μάταιη, σπασμωδική, ώστε να νομίζουμε ότι κάτι κάνουμε, ότι δε φοβόμαστε να αποτύχουμε. Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε κάτι που ονομάζεται μεταξύ άλλων και αποτυχία του καπιταλισμού. Έτσι όπως είναι δομημένες οι σημερινές κοινωνίες η κρίση του συστήματος μετατρέπεται σε πολλές μικρές αποτυχίες ιδωμένες και βιωμένες σε προσωπικό επίπεδο. Πιστεύω ότι όλοι οι άνθρωποι νιώθουν ότι έχουν αποτύχει. Δεν υπάρχει επιλογή- βούληση που να μπορούν να επιδιώξουν δίχως φόβο. Τελικά νομίζω πως αυτό που με συγκινεί είναι η ψυχή και η σωματοποίηση της. Κάτι καθολικό το οποίο είναι προσωπικό. Μάλλον αποπειράθηκα να δω το «μέσα», να του δώσω χώρο να αναπνεύσει.»

Πληροφορίες της παράστασης Iceberg

  • Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή 10 και Σάββατο 11/2 στις 21:00
  • Χώρος: Θέατρο Πόλη, Φωκαίας 4 & Αριστοτέλους 87, Πλ. Βικτωρίας, Τηλ.: 2111828900
Συντελεστές της παράστασης Iceberg

  • Σύλληψη/Χορογραφία: Νεφέλη Γιώτη
  • Ερμηνεία:  Γώγουλου Νάντη,  Δελημιχάλη Μυρτώ, Πασχαλίδου Μαρία
  • Σκηνογραφία: Μυρτώ Λάμπρου
  • Κατασκευή σκηνικών: Πολυάννα Βλατή, Μυρτώ Λάμπρου, Γιώτη Νεφέλη
  • Μουσική: Χάρης Σταματόπουλος, Παναγιώτης Γιώτης
  • Φώτα: Νίκος Βλασσόπουλος
  • Φωτογραφία: Μάριος Βούρος
  • Προώθηση:  Ηoopla!
  • Επιμέλεια Αφίσας: Γκίνης Γιώργος
Προηγούμενο άρθροΣινεμά και Ψυχανάλυση- Force Majeure- Προβολή στο σινέ Δαναός
Επόμενο άρθροΕύα Ατματζίδου – Maneli Jamal – Θέατρο Άλφα.Ιδέα – Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου