«Η κυρία με την Ερμίνα» του Leonardo da Vinci αποτελεί έναν από τους μόλις τέσσερις πίνακες που ολοκλήρωσε ο μεγάλος ζωγράφος της Αναγγένησης. Χρονολογείται το 1490 και απεικονίζει το πορτραίτο μιας κοπέλας, της 17χρονης Cecilia Galerani, ερωμένης του ισχυρού ηγεμόνα του Μιλάνου Ludovico Sforza. Ένας πίνακας ζωγραφισμένος με λαδομπογιά σε ξύλινο καμβά ο οποίος διακρίνεται από τη δεξιοτεχνία του Leonardo στην απόδοση του πορτραίτου και την επιδίωξη για λεπτομέρεια. 

Η νεαρή κρατά στα χέρια της μια ζωντανή ερμίνα, με πολλές ερμηνείες αυτής μέσα στο πορτραίτο. Η ερμίνα ήταν το κατεξοχήν σύμβολο της αγνότητας και της καθαρότητας. Επίσης αποτελούσαν αριστοκρατικά κατοικίδια και η άσπρη τους γούνα χρησιμοποιούνταν στα αριστοκρατικά ενδύματα. Ωστόσο για τον εραστή της Cecilia η ερμίνα είχε ένα περαιτέρω νόημα μιας και ο ίδιος ανήκε στο Τάγμα της Ερμίνας το 1488 και το χρησιμοποιούσε σαν προσωπικό έμβλημα. 

Σήμερα ο Γάλλος οπτικός μηχανικός  Pascal Cotte αποκάλυψε ότι αρχικά ο Da Vinci δεν ήθελα να ζωγραφίσει το ζώο στα χέρια της 17χρονης. Ο Cotte περιεργάστηκε τον  διάσημο πίνακα με τη χρήση μίας αυτοσχέδιας κάμερας υψηλής ευκρίνειας. Το μηχάνημα αυτό σάρωσε τον πίνακα με ανάλυση 240 εκατ. pixels, χρησιμοποιώντας 13 φάσματα φωτός, συμπεριλαμβανομένης και της υπεριώδους και υπέρυθρης ακτινοβολίας.

Η κάμερα υψηλής ανάλυσης του Cotte τον βοήθησε να κάνει πολλές ακόμα ανακαλύψεις που σχετίζονται με το αινιγματικό έργο τέχνης. Μιλώντας στο BBC ανέφερε: “Με την τεχνική LAM μας δόθηκε η δυνατότητα να “ξεφλουδίσουμε” τον πίνακα σαν ένα κρεμμύδι, αφαιρώντας την επιφάνεια ώστε να δούμε τη μέσα και πίσω από τα διάφορα στρώματα του χρώματος. Έχουμε ανακαλύψει ότι ο Leonardo άλλαζε πάντα άποψη όταν ζωγράφιζε.”

Αναλύοντας τον πίνακα, ειδικοί αναφέρουν ότι η ερμίνα που συμβολίζει την ματαιοδοξία, προτιμά να παραδοθεί παρά να λερώσει τη γούνα της στην προσπάθειά της να ξεφύγει από τα βέλη του κυνηγού.

Το κεφάλι της νεαρής 17χρονης είναι στραμμένο προς τα δεξιά, όμως το βλέμμα της ξεφεύγει λίγο προς τα αριστερά. Εικάζεται προς τον εραστή της, ο οποίος όμως τελικά προτίμησε κάποια άλλη, που θα του εξασφάλιζε μεγαλύτερη εξουσία.

Προηγούμενο άρθροΑniμαsyroς 7.0
Επόμενο άρθρο“Ισμήνη και Καλυψώ” στο Δημοτικό θέατρο Δάφνης