Στο ιστορικό ΑΜΦΙ-ΘΕΑΤΡΟ του Σπύρου Ευαγγελάτου παρουσιάζεται για λίγες ακόμα παραστάσεις η σατιρική-μουσική παράσταση «Η Δημοκρατία του Μπακλαβά», η οποία διατάραξε θετικά τα καλλιτεχνικά νερά στο Φεστιβάλ Αθηνών 2021.

Η συγκεκριμένη πρωτότυπη κωμωδία των Ανέστη Αζά, Γεράσιμου Μπέκα και Μιχάλη Πητίδη εντάχθηκε στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια Ελληνικής Επανάστασης στο Φεστιβάλ Αθηνών 2021 και συζητήθηκε για την κορυφαία απόδοσή της, όσο καμία άλλη παράσταση.

«Η Δημοκρατία του Μπακλαβά» βρίσκει χώρο και ξανά-συστήνεται με την σουρεαλιστική της ταυτότητα στο ΑΜΦΙ-ΘΕΑΤΡΟ.

Το ξεκαρδιστικό θεατρικό ψευδοντοκιμαντέρ ξεπερνά τις εθνικιστικές παγίδες και δημιουργεί συναισθηματικές διακυμάνσεις στη χώρα που γιορτάζει τη γέννηση της Δημοκρατίας και ταΐζει σιροπιαστούς Μπακ-ΛΑΒ-άδες χωρίς θερμίδες. Η λέξη ΛΑΒ, μεταφράζεται από την Δημοκρατία του Μπακλαβά ως τόπος συνάντησης σε μια γεύση σύμβολο στο όνομα της κρυμμένης αγάπης.

Λίγα λόγια για την «Δημοκρατία του Μπακλαβά»

Η Ιστορία άρχισε με την αγάπη δύο νέων φοιτητών, την Ελληνίδα μαθηματικό Σοφία (Κατερίνα Μαυρογεώργη) και τον Τούρκο επιχειρηματία Φατίχ (Cem Yigit Üzümoglu). Το ελληνοτουρκικό ζεύγος ερωτεύτηκε σε μια ουδέτερη χώρα της Δύσης, στην Αγγλία και αποφάσισε να ιδρύσει μια επιχείρηση, ένα μπακλαβατζίδικο, στην ιστορική πόλη του Μεσολογγίου. Το αγαπημένο ζευγάρι απέκτησε και ένα υγιές αγόρι που ακούει στο όνομα Μεζές.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΚΛΑΒΑ
Οι ηθοποιοί: Cem Yigit Üzümoglu, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Γιώργος Κατσής και Gary Salomon, ακολουθούν πιστά το όραμα του σκηνοθέτη, δημιουργούν μια παράσταση υψηλής καλλιτεχνικής αισθητικής.

Η ίδρυση της επιχείρησης θα γίνει η αιτία να αντιμετωπίσουν την παραδοσιακή εχθρότητα ανάμεσα στις δύο χώρες. Το μίσος που έκρυβε ο κόσμος για την ελληνοτουρκική οικογένεια στάθηκε αφορμή να ανακηρύξουν την επιχείρησή τους σε ανεξάρτητο κράτος σ’ ένα νησί στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου με όνομα «Η Δημοκρατία του Μπακλαβά». Ένα ρομαντικό εγχείρημα, καταδικασμένο εξαρχής να αποτύχει.

Η «Δημοκρατία του Μπακλαβά» είναι ένα απρόσμενα ξεκαρδιστικό θεατρικό ψευδοντοκιμαντέρ.

Μια ομάδα «ερευνητών» καλείται επί σκηνής να αναδομήσει την ιστορία του μικροσκοπικού αυτού έθνους, τη γέννηση, τις συγκρούσεις και την κληρονομιά του. Με άξονα μια σειρά από φανταστικές, σουρεαλιστικές και κωμικές καταστάσεις, δύο νέοι άνθρωποι προσπαθούν να απαλλαγούν από το βάρος αιώνιων στερεοτύπων εχθρότητας και να εφεύρουν για τον εαυτό τους μια νέα ταυτότητα.

Ανέστης Αζάς – Ο βασικός δημιουργός

Το έργο γεννιέται από τον ταλαντούχο σκηνοθέτη Ανέστη Αζά και αντλεί έμπνευση από τα ιστορικά γεγονότα του 1821. Ο δημιουργός, με συνοδοιπόρους τους τέσσερις συγκλονιστικούς ηθοποιούς, Cem Yigit Üzümoglu, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Γιώργο Κατσή και Gary Salomon, οι οποίοι ακολουθούν πιστά το όραμά του, δημιουργούν μια παράσταση υψηλής καλλιτεχνικής αισθητικής.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΚΛΑΒΑ
Στο ιστορικό ΑΜΦΙ-ΘΕΑΤΡΟ του Σπύρου Ευαγγελάτου παρουσιάζεται για λίγες ακόμα παραστάσεις η σατυρική-μουσική παράσταση «Η Δημοκρατία του Μπακλαβά», η οποία διατάραξε θετικά τα καλλιτεχνικά νερά στο Φεστιβάλ Αθηνών 2021.

Η Δημοκρατία του Μπακλαβά ανήκει στον κόσμο της μυθοπλασίας και του ντοκιμαντέρ. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης συστήνει το έργο του με τα ακόλουθα λόγια: «Μιλάμε για ένα παραμύθι, ένα θεατρικό ψευδοντοκιμαντέρ όπως το λέμε, που δεν αποτελεί είδος από μόνο του. Πρόκειται για κάτι δικό μας, υβριδικό. Μυθοπλασία που παρουσιάζεται σαν να έχει συμβεί στην πραγματικότητα», αναφέρει ο Ανέστης Αζάς.

«Η Δημοκρατία του Μπακλαβά» ανοίγει το δρόμο σε ένα νέο είδος Θεάτρου, «φοράει» το φίλτρο του σήμερα και ταξιδεύει με το όχημα της Κωμωδίας.

Το αριστουργηματικό κείμενο με την άρτια τεχνική στην θεατρική γραφή αναλύει πολιτικοοικονομικά θέματα, άναρχες θρησκευτικές πεποιθήσεις, κοινωνικοπολιτικά ζητήματα και πλαισιώνεται από μουσικές πολυπολιτισμικού χαρακτήρα. Το «λαϊκό έργο» αφηγείται μια ιστορία οικεία, ευανάγνωστη και αφήνει να εννοηθεί ότι η Παγκόσμια Ειρήνη στις ψυχές των ανθρώπων γίνεται η πατρίδα του Παγκόσμιου Πολιτισμού.

Το έργο δραματουργικά αποδομεί κάθε τι που έχει σχέση με το τώρα: Από την ψεύτικη εθνική υπερηφάνεια με μουσική υπόκρουση του «εθνικού ύμνου», από τα ΜΜΕ που ανακατασκευάζουν προβλήματα εθνικού χαρακτήρα, από το αναληθές εκπαιδευτικό σύστημα έως τον χειρισμό του προσφυγικού ζητήματος.

«Η Δημοκρατία του Μπακλαβά» είναι ένα κορυφαίο κοινωνικοπολιτικό έργο βασισμένο στην λαϊκή αριστοφανική τεχνική με ψεγάδια ιλαροτραγωδίας. Μια σύγχρονη ισχυρή Νεφελοκοκκυγία με κρυπτονομίσματα (φυστικ-κόινκ) και ίντερνετ · το συγκεκριμένο ισχυρό κράτος υπάρχει στις Όρνιθες του σημαντικότερου Κωμωδιογράφου όλων των εποχών. Η αναζήτηση της «Κρατικής Ανεξαρτησίας» με αξίες και ιδανικά ερευνάται από την καλλιτεχνική επιστήμη τα τελευταία 2500 χιλιάδες χρόνια.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΚΛΑΒΑ
Ο Cem Yigit Üzümoglu (Φατίχ) και η Κατερίνα Μαυρογεώργη (Σοφία) ενσαρκώνουν το ελληνοτουρκικό ζευγάρι της ιστορίας.

Να σημειωθεί ότι, από την δραματουργία των έργων του Αριστοφάνη (Αχαρνής, Ιππής, Σφήκες κ.α.) η ανθρωπότητα γνώρισε επακριβώς την καθημερινότητα της Αρχαίας Ελλάδας του 5ου αιώνα π.Χ. Παράλληλα το έργο, «Η Δημοκρατία του Μπακλαβά», ανήκει στην ίδια κατηγορία καθώς εάν διαβαστεί μετά από χρόνια θα αποκαλυφθεί η πραγματική κατάσταση της Ελλάδος με σύγχρονο πέπλο την σουρεαλιστική Κωμωδία.

Στέρεη Τεχνική και Καλοστημένοι Χαρακτήρες από τους ηθοποιούς

Οι ερμηνευτές με γνώμονα την ομαδικότητα αποδείκνυαν κάθε στιγμή το απόλυτο σκηνικό δέσιμό τους. Επιπλέον οι σπουδαίες φωνητικές και χορευτικές τους δυναμικές, αναδείκνυαν την άψογη επαγγελματική τους τεχνική.

Ο Cem Yigit Üzümoglu (Φατίχ) και η Κατερίνα Μαυρογεώργη (Σοφία) ερμήνευσαν το ελληνοτουρκικό ζευγάρι της ιστορίας.

Ο Γιώργος Κατσής (δημοσιογράφος, υπάλληλος, δάσκαλος κ.α.) ενσάρκωνε πολλαπλούς ρόλους που απαιτούσε η ιστορία. Ο Gary Salomon απ´την άλλη πλευρά εκτός από μουσικός επί σκηνής (κιθάρα- synthesizer στις ηλεκτρονικές μουσικές δημιουργίες του Παναγιώτη Μανουηλίδη), ερμήνευε και αυτός εξίσου ποικίλους χαρακτήρες (Υπάλληλος, γέρος, τουρίστας κ.α.).

Η επιτυχία του έργου αναμφισβήτητα, οφείλεται στις άρτιες ερμηνείες των ηθοποιών αλλά και στους ευρηματικούς συντελεστές της παράστασης.

Το λειτουργικό minimal σκηνικό υπογράφεται από την Ελένη Στρούλια. Η σκηνή με σύγχρονα στοιχεία (κρεμασμένα Led φώτα, ένα επαγγελματικό ψυγείο, ένα πάγκο ζαχαροπλαστικής, πολλά βοηθητικά αξεσουάρ) μετατρέπεται σε χώρο «εμπόλεμης ζώνης».

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΚΛΑΒΑ
Οι ερμηνευτές με ομαδικότητα, με απόλυτο σκηνικό δέσιμο, με σπουδαίες φωνητικές και χορευτικές δυναμικές, με ισάξιες καλοδουλεμένες υποκριτικές δυνατότητες, όλοι μαζί σε κάθε «ατάκα» αποδείκνυαν την άψογη επαγγελματική τους τεχνική.

Χαρακτηριστική σκηνή του έργου ήταν όταν οι χαρακτήρες παρασκεύαζαν τον Μπακλαβά στην εκπληκτική κινησιολογία – χορογραφία της Ζωής Χατζηαντωνίου. Οι ηθοποιοί με ένα σώμα, μια φωνή πετούσαν ταψιά στον αέρα, σκόρπιζαν αλεύρια, έχτιζαν κλιμακωτά μια απόλυτη κωμική σκηνή, με τους θεατές να ξεσπούν σε βροντερά γέλια.

Συμπερασματικά

Το κοινωνικοπολιτικό σουρεαλιστικό-μουσικό έργο «Η Δημοκρατία του Μπακλαβά» προσφεύγει στο επίκαιρο, το προσιτό καθώς και το αναγνωρίσιμο, μέσω κινηματογραφικών μεταβάσεων που καταλήγουν σε ένα «λαϊκό ανάγνωσμα». Η δομή του έργου βασίζεται σε γρήγορες εναλλαγές και παράλληλες αφηγηματικές ενότητες, οι οποίες συντρέχουν προς έναν τελικό στόχο: την απόλυτη Κωμωδία των τελευταίων ετών στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Συντελεστές παράστασης

  • Σύλληψη | Σκηνοθεσία: Ανέστης Αζάς
  • Κείμενο:Γεράσιμος Μπέκας, Μιχάλης Πητίδης, Ανέστης Αζάς
  • Βοηθός σκηνοθέτη | Δραματουργική Συνεργασία:Μιχάλης Πητίδης
  • Σκηνογραφία:Ελένη Στρούλια
  • Συνεργασία στη σκηνογραφία:Ζαΐρα Φαληρέα
  • Προσαρμογή Σκηνικών για το Αμφιθέατρο:David Negrin, Γεώργιος Κολιός
  • Κοστούμια:Βασιλεία Ροζάνα
  • Φώτα:Ελίζα Αλεξανδροπούλου
  • Προσαρμογή φωτισμών για το Αμφιθέατρο:Δήμητρα Αλουτζανίδου
  • Μουσική: Παναγιώτης Μανουηλίδης
  • Χορογραφία:Ζωή Χατζηαντωνίου
  • Βίντεο:Δημήτρης Ζάχος
  • Φωτογραφίες Παράστασης: Πηνελόπη Γερασίμου
  • Διεύθυνση Παραγωγής:Κωστής Παναγιωτόπουλος
  • Ερμηνεύουν:Cem Yigit Üzümoglu, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Γιώργος Κατσής, Gary Salomon

Μια παράσταση του Φεστιβάλ Αθηνών 2021 σε συμπαραγωγή της «Projector» AMKE με την «ΛΥΚΟΦΩΣ» ΑΜΚΕ.

Πληροφορίες

  • Τοποθεσία:Αμφι-Θέατρο
  • Διεύθυνση:Αγγελικής Χατζημιχάλη 15 & Ανδριανού (Αθήνα)
  • Ημέρες και ώρες παραστάσεων:Τελευταίες παραστάσεις Πέμπτη 10/2 στις 21.00Παρασκευή 11/2 στις 21.00Σάββατο 12/2 στις 17.00 & 21.00Κυριακή 13/2 στις 18.00 & 22.00 (έξτρα παράσταση)
  • Παραστάσεις από 19 Μαΐου έως 5 Ιουνίου 2022:

    Πέμπτη έως Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:00

    Σάββατο επιπλέον απογευματινή παράσταση στις 17:00.

  • Το Σάββατο 12/2, μετά τη βραδινή παράσταση, θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό με τη συμμετοχή των συντελεστών της παράστασης και του συγγραφέα Γεράσιμου Μπέκα, ενώ το συντονισμό θα έχει ο δημοσιογράφος Γιώργος Βουδικλάρης
  • Τιμές Εισιτηρίων:Γενική Είσοδος: 17 ευρώ (Ζώνη Α), 15 ευρώ (Ζώνη Β), Μειωμένο (Φοιτητικό, Ανέργων, ΑΜΕΑ): 12 ευρώ
  • Προπώληση: https://www.ticketservices.gr/event/i-dimokratia-tou-mpaklava/?eventid=7095&showid=46724
  • Τηλέφωνο Ταμείου:2112131301
  • Διάρκεια παράστασης:100΄
  • Facebook

– Βία: Καθόλου

– Γυμνό: Καθόλου

 

Διαβάστε περισσότερες Θεατρικές Κριτικές εδώ

 

Προηγούμενο άρθροΤα κορίτσια δεν πρέπει να παίζουν ποδόσφαιρο – Συναισθηματικά ερέβη σε δίχτυα τέρματος
Επόμενο άρθροΔημήτρης Μαμιός: «Χτίζω τους ρόλους με πολύ μεράκι και προσωπική δουλειά»
Ευγενία Σάλτα
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Μέγαρα Αττικής. Απόφοιτη της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής «Ιασμος» του Βασίλη Διαμαντόπουλου. Διαθέτει σεμιναριακή εκπαίδευση στη «Σκηνοθεσία Θεάτρου» και στη «Θεατρική γραφή» από τη σχολή Tabula Rasa. Ασχολείται με τη μουσική, τη φωτογραφία και το video art. Εργάζεται ως Σκηνοθέτης στον Δήμο Μεγαρέων και σε άλλες περιοχές της Δυττικής Αττικής. Αρθρογραφεί στο Artic.gr από το 2018.