Επανακυκλοφορεί η ποιητική συλλογή «Η αγάπη είναι ένας σκύλος από τη κόλαση» του Τσαρλς Μπουκόβσκι, σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα.

Η αγάπη είναι ένας σκύλος από τη κόλαση

«Αν έχεις τη δυνατότητα ν’ αγαπήσεις,
αγάπησε πρώτα τον εαυτό σου,
μα έχε πάντα υπ’ όψη σου την πιθανότητα
μιας ολοκληρωτικής αποτυχίας
-είτε δίκαιη είναι, είτε άδικη
η αιτία της-
μια πρόωρη εμπειρία θανάτου δεν είναι
απαραίτητα κακή,
Μείνε μακριά από εκκλησίες και μπαρ και μουσεία
και να καιροφυλαχτείς
σαν αράχνη –
ο χρόνος είναι ο σταυρός του καθενός,
συμπεριλαμβανομένων:
της αποπομπής,
της αποτυχίας,
της προδοσίας,
όλης της σχετικής σαβούρας».

Μία από τις πιο πολυδιαβασμένες συλλογές του διάσημου Αμερικανού ποιητή και συγγραφέα, Τσαρλς Μπουκόβσκι, επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Απόπειρα, από τις οποίες είχε επίσης πρωτοεκδοθεί, όσο ο συγγραφέας βρισκόταν ακόμα εν ζωή. Η μετάφραση ανήκει στον Έλληνα ποιητή Γιώργο Μπλάνα.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τρεις θεματικές, εμπεριέχοντας 41 από τα καλύτερα ποιήματα του Μπουκόβσκι. Παράλληλα ο αναγνώστης θα βρει μια εισαγωγή του Γιώργου Μπλάνα και ένα μικρό βιογραφικό του εκκεντρικού συγγραφέα. Ενδεικτικά, μερικά από τα ποιήματα που περιλαμβάνει η συλλογή, είναι: «Πως να γίνεις μεγάλος συγγραφέας», «Ένα περίπου τελειωμένο ποίημα», «Όταν τρελάθηκε ο Ούγκο Βολφ», «Για μια νύχτα που δεν άγγιξα τη γραφομηχανή» και πολλά άλλα.

Τσαρλς Μπουκόβσκι

Ο Τσαρλς Μπουκόβσκι γεννήθηκε το 1920 στο Άντερναχ της Γερμανίας και μετέπειτα μετακόμισε με τους γονείς του στο Λος Άντζελες, μια περιοχή που τον επηρέασε φανερά. Ο πατέρας του απετέλεσε επίσης μια σημαντική φιγούρα για τον συγγραφέα, εφόσον ο τελευταίος τον ανέφερε στα γραπτά του ακόμα και λίγο πριν πεθάνει. Με τη συμμετοχή της Αμερικής στον  Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, ο Τσαρλς ξεκινά μια νομαδική ζωή, όπου περιφέρεται σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ σαν άστεγος. Μετά από μια εσπευσμένη εισαγωγή του στο νοσοκομείο, ο Μπουκόβσκι επανέρχεται γράφοντας ποιήματα, χωρίς να μπορέσει ποτέ όμως να γίνει αγαπητός και αποδεκτός από το αμερικανικό κοινό, εν αντιθέσει με άλλες χώρες, όπως λόγου χάρη στη Γερμανία. Το 1994 πεθαίνει από λευχαιμία στη Καλιφόρνια, αφήνοντας πίσω του μια αμφιλεγόμενη κληρονομιά.

Πληροφορίες για το βιβλίο

  • Τίτλος: Η αγάπη είναι ένας σκύλος από τη κόλαση
  • Συγγραφέας: Τσαρλς Μπουκόβσκι
  • Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
  • Εκδόσεις Απόπειρα
  • Σελίδες: 89
  • Διαστάσεις: 20,5 × 13
  • ISBN: 978-960-7034-20-5

 

Προηγούμενο άρθροΟ Σμεκ κατεβαίνει για πρόεδρος του Άνταμ Ρεξ από τις εκδόσεις Πατάκη
Επόμενο άρθρο13ο Athens Digital Arts Festival: Κάλεσμα Συμμετοχής