Ο δυτικός πολιτισμός είναι γεμάτος με έργα τέχνης εμπνευσμένα από τα ομηρικά έπη. Η Ιλιάδα και η Οδύσσεια έχουν εμπνεύσει εικονογραφήσεις βιβλίων και εικαστικά έργα ήδη από την Αναγέννηση. Πώς όμως απεικονίστηκαν τα περιστατικά των δύο Ομηρικών Επών μέσα στους αιώνες; Ήταν εικόνες που βασίζονταν απλώς στο μεταφρασμένο κείμενο ή τολμούσαν να κινηθούν στο πνεύμα της πολυσυζητημένης καλλιτεχνικής ελευθερίας; Και τελικά τι είναι σωστότερο: η πιστότητα ή η καινοτομία; Ένας αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης και μία υποψήφια διδάκτωρ Αρχαίας Ιστορίας απαντούν στα παραπάνω ερωτήματα σε ζωντανό διάλογο με το κοινό, την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου στην Ωνάσσειο Βιβλιοθήκη.

Ομιλητές


Δημήτρης Παυλόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Νεφέλη Καϊμακά, Υποψήφια Διδάκτωρ Αρχαίας Ιστορίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Επιστημονική υπεύθυνος Ψηφιακής Εφαρμογής Ωνασείου Βιβλιοθήκης «Ξεφυλλίζοντας την Οδύσσεια του Ομήρου».

Η Ωνάσσειος Βιβλιοθήκη

Η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη στεγάζεται στο νεοκλασσικό κτίριο του Ιδρύματος Ωνάση στην Πλάκα (Λεωφόρος Αμαλίας 56) και θησαυρίζει δυο μεγάλες συλλογές βιβλίων:

1. Την Ελληνική Βιβλιοθήκη (πρώην συλλογή Κ. Στάικου)

2. Την Περιηγητική Συλλογή

Η Ελληνική Βιβλιοθήκη αποτελείται από βιβλία που αντιπροσωπεύουν την πνευματική δραστηριότητα του Γένους. Tόσο των κοσμικών όσο και των ανθρώπων της Εκκλησίας, από την εποχή της ιταλικής Αναγέννησης ως τα ύστερα χρόνια του Νεο-Eλληνικού Διαφωτισμού. Mία περίοδο δηλαδή από τις αρχές του 15ου ως τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα.

Η Περιηγητική Συλλογή αποτελείται από 1.200 περίπου τίτλους βιβλίων Δυτικοευρωπαίων ταξιδιωτών όπου περιγράφεται ο χώρος της Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από τον 16ο έως τον 20ό αιώνα.

Το δεδηλωμένο όραμα της Ωνασείου Βιβλιοθήκης είναι να διαφυλάξει και να διαδώσει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της πατρίδας μας ώστε να διατηρηθεί στις επόμενες γενιές και τους επόμενους αιώνες ως κτήμα εσαεί του Ελληνικού έθνους. Στόχος είναι η απελευθέρωση του σπάνιου αυτού πολιτιστικού αποθέματος για να μπορέσουν όσο γίνεται περισσότεροι να το γνωρίσουν και να εμπνευστούν «αγγίζοντάς» το – έστω και ηλεκτρονικά.

Πληροφορίες για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Έργα τέχνης εμπνευσμένα από τα ομηρικά έπη
  • Πότε: Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017 | 18:30-20:30
  • Ωνάσειος Βιβλιοθήκη: Αμαλίας 56, Αθήνα, Στάση μετρό ΑΚΡΟΠΟΛΗ
  • Ηλικίες: για ενήλικες
  • Είσοδος: ελεύθερη
  • Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ηλεκτρονική σελίδα της Ωνασσείου Βιβλιοθήκης πατώντας εδώ.
Προηγούμενο άρθροΣοφία Λασκαρίδου, μια αγάπη μεγάλη από τον Π. Δεντάκη στο Θέατρο 104
Επόμενο άρθροΦτερούγισμα προς την ελευθερία της Ανδρονίκης Δακορού