Το διάσημο Μουσείο Ερμιτάζ υπόσχεται στους επισκέπτες του «δικού μας» Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου ένα ταξίδι στην τέχνη ανά τους αιώνες. Πώς; Με την επιβλητική έκθεση “The State Hermitage Museum: Gateway to History” [Κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία] που συμπυκνώνει 25 αιώνες από την Αγία Πετρούπολη στην Αθήνα.

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα σημαντικών καλλιτεχνών: Ρούμπενς, Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, Αντόνιο Κανόβα, Ροντέν, καθώς και την περίφημη «Ανάληψη» του Ρώσου αγιογράφου Αντρέι Ρουμπλιόφ που ήδη εκτίθεται από τον Ιούνιο ως «προπομπός» των επερχόμενων εκθέσεων.
Μεταξύ των εκθεμάτων, περιλαμβάνονται: ελληνικά κοσμήματα, έργα τέχνης της Ανατολής, ελαιογραφίες της ευρωπαϊκής Αναγέννησης. Ανάμεσα στα έργα θα δούμε τα περίφημα: «Πέτρος και Παύλος» του Ελ Γκρέκο, «Αφροδίτη και Άδωνις» του Ρούμπενς, «Ανάπαυση κατά τη φυγή στην Αίγυπτο, με την Αγία Ιουστίνη» του Λορέντσο Λόττο. «Η άμωμος σύλληψις» του Μουρίγιο, «Εσθήρ ενώπιον Ασουήρου» του Πουσέν, «Βάκχος» από τον κύκλο του Καραβάτζιο, «Έρως και Ψυχή» του Ροντέν.
Μουσείο Ερμιτάζ
Το Μουσείο Ερμιτάζ διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές έργων δυτικοευρωπαϊκής ζωγραφικής και γλυπτικής των νεότερων χρόνων από την Αναγέννηση έως τον 20ό αιώνα. Η συγκρότηση της συλλογής έχει την αφετηρία της στα χρόνια του Πέτρου Α΄ του Μεγάλου (1672-1725). Ο Τσάρος εκείνος κατά τη διάρκεια των ευρωπαϊκών του περιηγήσεων αγόρασε έργα Ολλανδών και Φλαμανδών ζωγράφων. Αλματώδης αύξηση του αριθμού των εκθεμάτων της συλλογής συντελέστηκε στα χρόνια της Αικατερίνης Β΄ της Μεγάλης (1729-1796). Η Αικατερίνη δημιούργησε με τη βοήθεια σημαντικού επιτελείου συμβούλων μια συλλογή, η οποία στο τέλος της ζωής της έφτασε να αριθμεί περί τους 4.000 πίνακες των σημαντικότερων ζωγράφων της ιταλικής, γαλλικής, φλαμανδικής, ολλανδικής Αναγέννησης, του Μπαρόκ και του Ροκοκό. Την πολιτική αυτή, με διαφορετική ένταση, ακολούθησαν όλοι οι τσάροι. Πρόσθεσαν στις αυτοκρατορικές συλλογές έργα νεότερα, από τα οποία συγκροτήθηκαν σημαντικές ενότητες με αντιπροσωπευτικά δείγματα των καλλιτεχνικών κινημάτων του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα. Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 το Μουσείο εθνικοποιήθηκε όπως και όλες οι μεγάλες ιδιωτικές συλλογές εύπορων Ρώσων εμπόρων, αστών και αριστοκρατών. Αυτές στη συνέχεια εμπλούτισαν το Ερμιτάζ με μεγάλο αριθμό έργων.
«Ελλάς – Ρωσία» 2016
Η έκθεση Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία ολοκληρώνει τον κύκλο των εκθέσεων τις οποίες διοργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο για να τιμήσει το αφιερωματικό έτος «Ελλάς – Ρωσία» 2016.
Πληροφορίες για την έκθεση Πύλη στην Ιστορία
  • Διάρκεια: έως τις 26 Φεβρουαρίου 2017
  • Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο: Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 22, 106 75, τηλ.: 21 0723 1570
  • Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

[Πηγή: doctv.gr]

Προηγούμενο άρθροΚΠΙΣΝ- Η Αρχιτεκτονική ενός Σύγχρονου Κέντρου Πολιτισμού
Επόμενο άρθροUnderworld: Η Αιματοχυσία Λυκανθρώπων και Βρικολάκων έρχεται