Η ανερχόμενη ζωγράφος Χαρίκλεια Παπαποστόλου  που μας μαγνήτισε από τα πρώτα της κιόλας βήματα, θα μας βοηθήσει να προσεγγίσουμε βαθύτερα την ίδια και το έργο της στη συνέντευξη που ακολουθεί. Η καλλιτέχνης  αντλεί ψυχική ευχαρίστηση από το χάρισμα που δόθηκε στην  ανθρωπότητα να μπορεί να απεικονίσει τις αποχρώσεις του φωτός, της δύναμης και της ομορφιάς του κόσμου που μεταβάλλεται γύρω της αέναα.  Η ίδια δηλώνει « Η εμμονή μου στα έργα μου είναι ν αποτυπώσω τη διαρκή κίνηση τη ζωής που πάλλεται, αυτό το προσπαθώ με συγκεκριμένες φόρμες αλλά και σύμβολα, έτσι δηλώνω την οπτική μου, αλλά συγχρόνως μπορώ να πω πως και το χρώμα είναι για μένα ένα ισχυρό σύμβολο».

untitled3
«Στόχος μου η πιο συγκινησιακή επαφή με τον θεατή , επιδιώκω το ξύπνημα επιπλέον αφηρημένων και μη συναισθημάτων».

Η ακατάβλητη αισιοδοξία της ζωγράφου αναδεικνύεται μέσα από την έξαψη των  τελάρων της που χρωματίζονται με τόλμη καθώς η ίδια εφαρμόζει επιδέξια στρώματα λαδιών, ανάγοντας τα θέματά της σε ένα ύψος καθολικό. Ο επιφανής κριτικός Τέχνης, Χάρης Καμπουρίδης της Academia Europeana έχει σημειώσει πολύ εύστοχα «Στους πίνακες της Χαρίκλειας το χρώμα φωτίζει και πάλλεται, ελκύοντας τον ίδιο δυναμισμό και την ίδια ενέργεια που θα έβλεπε κανείς στις εικόνες του Ήλιου ή της Γης ή της καρδιάς».

expansion to the silver light
Η καλλιτέχνης αντλεί ψυχική ευχαρίστηση από το χάρισμα που δόθηκε στην ανθρωπότητα να μπορεί να απεικονίσει τις αποχρώσεις του φωτός

Τα έργα σας με βάση τη συνεχή εμφάνιση του χρώματος , αντανακλούν μια αισιοδοξία η οποία πηγάζει από σας. Ζωγραφίζετε λοιπόν καλύτερα όταν βρίσκεστε σε μια ευχάριστη συγκυρία; Επίσης πόσο βιωματική είναι η δουλειά σας;

Η αλήθεια είναι πως στη δουλειά μου το χρώμα είναι ένα ισχυρό σύμβολο από  μόνο του και φανερώνει την τάση – ανάγκη μου για μια θετική εξέλιξη. Αποφεύγω να σκεφτώ ή να ζωγραφίσω  το μη θετικό. Και στα πιο σκοτεινά μου έργα πάντα υπάρχει έστω μια μικρή φωτεινή φόρμα.
Πάντα έχω έναν λόγο, πάντα βρίσκω νόημα για να ζωγραφίζω, ότι μου δίνει η ζωή το βιώνω συγχρόνως και στο εργαστήρι μου. Άρα  είναι μια πολύ βιωματική δουλειά, στην ουσία ζωγραφίζω  τα συναισθήματά μου. Στην πορεία όμως θέλω το έργο να είναι ελεύθερο για νέες ερμηνείες.

Υπάρχει κάποιο project που να αποτελεί μελλοντικό όνειρό σας; Σαν μελλοντικός στόχος;

Ναι υπάρχει και μάλιστα αυτό το διάστημα έχω αρχίσει να δουλεύω  πάνω σ αυτό, είναι κάτι που θα μου πάρει πολύ χρόνο διότι χρειάζεται αρκετή έρευνα και όχι μόνο στον τομέα της ζωγραφικής. Στόχος μου  η πιο συγκινησιακή επαφή με τον θεατή , επιδιώκω το ξύπνημα επιπλέον αφηρημένων και μη συναισθημάτων.

Σας αρέσει να επιστρέφετε σε παλαιότερα έργα  σας; Τα επαναπροσδιορίζετε ή κάθε δουλειά την αντιμετωπίζετε σαν κάτι τελειωμένο;
Οχι δεν το κάνω ποτέ, φυσικά και  κουβαλάω κάποια μορφικά στοιχεία που με χαρακτηρίζουν, αλλά  κάθε συλλογή τελειώνει όταν έρθει η ώρα της,  είναι έργα που έχουν αυτονομηθεί. Μετά πρέπει να υπάρχει καθαρός  χώρος για να γεννηθεί κάτι άλλο, να ανακαλύψω κάτι άλλο….   μια  πιο απρόβλεπτη εξέλιξη.

Σας έχουν ρωτήσει αρκετές φορές για την έκθεση “Breathing colours” που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Λονδίνο. Αυτή η συνεργασία έχει ανοίξει κάποιο ορίζοντα στο εξωτερικό;  Και επιπλέον πόσο εύκολο είναι για ένα νέο Έλληνα καλλιτέχνη να προβληθεί σε κάποια γκαλερί αυτού του κύρους;

Το Λονδίνο ήταν ένα σημαντικό βήμα για μενα, μου έδωσε πολλά και τώρα τα αξιοποιώ. Είναι γενικά δύσκολο να προβληθεί ένας καλλιτέχνης και σίγουρα δεν το κάνει μόνος του, δουλεύουν αρκετοί άνθρωποι για την επιτυχία και την υλοποίηση μιας έκθεσης και χρειάζεται πολύ καιρό προετοιμασία.

Γνωρίζω πως σας αρέσει να επικοινωνείτε με νέα παιδιά, νέους καλλιτέχνες. Τι συμβουλή θα δίνατε σε ένα νέο παιδί που ξεκινάει τώρα στην Καλών Τεχνών;

Όχι ακριβώς συμβουλή, απλά θα αναφέρω αυτό που εγώ αποφάσισα να κάνω, αυτό που πιστεύω. Ο καλλιτέχνης θα πρέπει να αφήσει την τάση του να τον οδηγήσει και να κυριαρχήσει, μετά να δουλέψει με υπομονή και να περιμένει τη στιγμή που ο ίδιος θα δει τη δουλειά του και θα νιώσει ότι τα έργα αυτά είναι ολοδικά του, όταν το μυαλό του ικανοποιείται με την εικόνα αυτή, όταν το μάτια του είναι σίγουρα. Να δέχεται πληροφορίες αλλά να μη βγαίνει από τον εαυτό του. Να εμπιστευτεί και να προστατέψει την τάση του.

Έχετε δηλώσει πως  «Στην Τέχνη μου, κρύβεται η ανάγκη μου για βιασύνη». Καταλαβαίνω πως αυτό εμπεριέχει μια συνεχή εγρήγορση και θα ήθελα να μας περιγράψετε πως λειτουργεί αυτή η ταχύτητα στην καλλιτεχνική διαδικασία και στην σύλληψη ιδεών. Σε ποιες περιπτώσεις έχετε ανάγκη να ρίχνετε το ρυθμό σας;

Έντονο στοιχείο της δουλειάς μου είναι η τάση μου για συνέχεια και εξέλιξη, αλλά και για το απρόβλεπτο.  Το απρόβλεπτο όμως παρουσιάζεται ως μια θετική κατάσταση η οποία συνδέεται  με τη προσμονή. Άρα εδώ πρόκειται πια για μια αναγκαιότητα, ότι δηλαδή το απρόβλεπτο είναι η τάση μας, είναι η φυσική μας πορεία.
Θέλω να πω πως στην τέχνη  μου κρύβεται η ανάγκη μου για βιασύνη κυρίως και ο φόβος μην προλάβει η ίδια η ζωή να μας προσπεράσει.
‘Έτσι αυτό με οδηγεί στο να καταλήξω ότι ο κάθε άνθρωπος έχει μια προσωπική ταχύτητα που καλείται ν’ακολουθήσει μ ‘ έναν αυθεντικό ρυθμό.
Η αλήθεια είναι πως και στο εργαστήρι μου υπάρχει δυνατή μουσική και οι κινήσεις μου κρύβουν  ταχύτητα. θα  ρίξω το ρυθμό μου όταν βρω αυτό για το οποίο τρέχω και βιάζομαι….τότε θα κάνω μια στάση ν’ απολαύσω την ησυχία, ίσως και να ξεκουραστώ και ν ‘ανακαλύψω αυτά  που θα μου προσφέρει ο νέος ρυθμός.

Κλείνοντας, αν θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας κάποια νέα δουλειά. Ετοιμάζετε κάτι αυτό τον καιρό;

Τα σχέδια μου θα πραγματοποιηθούν μετά το 2016 και  θα έχουν σχέση με το εξωτερικό, είναι πολύ νωρίς όμως για να ανακοινώσω κάτι.

untitled1
«Και στα πιο σκοτεινά μου έργα πάντα υπάρχει έστω μια μικρή φωτεινή φόρμα».
Χαρίκλεια Παπαποστόλου -Βιογραφικό σημείωμα

Η Χαρίκλεια Παπαποστόλου γεννήθηκε στη Βόρειο Ελλάδα, στο μικρό χωριό Στρατώνι, στη Χαλκιδική. Αποφοίτησε το 2011 από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και καθιερώθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η επαγγελματική άνοδός της στην Ελλάδα υπήρξε ραγδαία.  Από το 2014 έχει ξεκινήσει μια αλματώδη επιτυχημένη πορεία τόσο σε ατομικές εκθέσεις  στην Ελλάδα, «ΟΤΑΝ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΦΩΤΙΖΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΛΕΤΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ» , Gallery ERSI,  όσο και στο εξωτερικό, “BREATHING COLORS”, Gallery BELGRAVIA, Λονδίνο. Τέλος η Χαρίκλεια Παπαποστόλου έχει πραγματοποιήσει αξιόλογες συμμετοχές σε ομαδικό επίπεδο με πιο πρόσφατες, η συμμετοχή της στο ART LINKS 2015 (μια διοργάνωση του make a wish), καθώς στην ART ATHINA.

 

Προηγούμενο άρθροΘέατρο του Νέου Κόσμου – Παρουσίαση προγράμματος στα 18α γενέθλιά του
Επόμενο άρθροΗ Φαιά Πανούκλα