Η Έμα Ουάτσον πρωτοστατεί στον αγώνα για την ισότητα των φύλωνΜε αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας την Κυριακή στις 8 Μαρτίου, η Έμα Ουάτσον παραχώρησε συνέντευξη, μιλώντας ως εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για την ισότητα των φύλων, στο πλαίσιο της καμπάνιας “He For She”, της οποίας ηγείται. Η 24χρονη ηθοποιός δήλωσε: «Απλώς θέλουμε να μας συμπεριλαμβάνουν κι εμάς», παραφράζοντας μια ατάκα που της είχε πει ένα παιδί που περίμενε να παίξει με άλλα αγόρια. Η Ουάτσον υπογράμμισε ότι: «υπάρχουν γυναίκες σε όλο τον κόσμο που αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα, όπως η βία, η αδικία στους μισθούς ή και η προτίμηση στους ρόλους σχετικά με το χώρο της».  

Η ισότητα είναι θέμα όλων των ανθρώπων


 

Ευθύνη να αγωνιστεί για όλες τις γυναίκες που υποφέρουν θεωρεί ότι έχει η ΟυάτσονΗ κινηματογραφική Ερμιόνη, από το ρόλο της στον Χάρι Πότερ, θεωρεί ότι η ισότητα δεν είναι θέμα των γυναικών, αλλά του ανθρώπου: «Νομίζω έχει γίνει μια παρεξήγηση. Οι γυναίκες είναι ήδη μέλη επειδή κάναμε αυτή την κίνηση. Το θέμα αφορά την ισότητα και για τα δύο φύλα. Σκοπός είναι να έρθουν οι άνδρες για να υποστηρίξουν τις γυναίκες και οι γυναίκες τους άνδρες. Η Gloria Steinem πραγματοποίησε μια ομιλία την προηγούμενη εβδομάδα σε μια διοργάνωση του “He For She” στη Νέα Υόρκη και χρησιμοποίησε αυτή την πραγματικά όμορφη μεταφορά: είπε ότι ο άνθρωπος είναι σαν το πουλί. Και χρειάζεται και τα δυο φτερά του για να πετάξει. Και αυτή τη στιγμή το ένα φτερό του είναι κομμένο. Δεν πρόκειται ποτέ να πετάξουμε πιο ψηλά, αν δεν υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλο».

Η ίδια έδειξε πεπεισμένη για τον αγώνα της, παρότι όπως ανέφερε: «Το πρώτο λεπτό που βγήκα μπροστά και μίλησα για τα γυναικεία δικαιώματα, δέχθηκα αμέσως απειλές. Σε λιγότερο από δώδεκα ώρες δέχθηκα απειλές», συνεχίζοντας: «Είναι αστείο, επειδή πολύς κόσμος σκέφτηκε ότι αυτό θα με αποθαρρύνει. Όμως, αυτό είναι που με κάνει τόσο αποφασισμένη. με θύμωσε τόσο που είπα ότι γι’ αυτό ακριβώς πρέπει να το κάνω όλο αυτό». 

Η Ουάτσον θεωρεί υποχρέωσή της να συμμετάσχει στον αγώνα για ισότητα, παρότι η ίδια δεν βίωσε κάποια τραυματική εμπειρία στη μέχρι τώρα ζωή της: «Σίγουρα ήμουν απίστευτα προνομιούχος και δεν έμεινα πίσω επειδή είμαι γυναίκα. Σίγουρα όμως είναι δική μου ευθύνη να εξασφαλίσω ότι άλλες γυναίκες που δεν έχουν πρόσβαση στα προνόμια που είχα εγώ. Και αναμφισβήτητα θα ήταν άσχημο αν δεν έκανα όλο αυτό, εξασφαλίζοντας ότι όσα ήμουν αρκετά τυχερή να δεχθώ στη ζωή μου, δεν θα επεκταθούν και στους άλλους». 

Σύμφωνα με τη νεαρή ηθοποιό, ο ακριβής ορισμός του φεμινισμού είναι «ισότητα πολιτική, πολιτισμική, κοινωνική, οικονομική», για να εξηγήσει στη συνέχεια ότι: «Οι άνδρες πιστεύουν ότι είναι (σ.σ. ο φεμινισμός) μια γυναικεία λέξη, αλλά αυτό που σημαίνει είναι ότι κάποιος πιστεύει στην ισότητα και αν μάχεσαι για την ισότητα, τότε είσαι φεμινιστής. Συγγνώμη που το λέω, αλλά είσαι φεμινιστής. Αυτό είναι». 

Να θυμίσουμε ότι πριν λίγες ημέρες, η Έμα Ουάτσον ευχαρίστησε δημόσια με ανοικτή επιστολής της τον Στιβ Κάρελ, ο οποίος στην τελετή απονομής των φετινών βραβείων Όσκαρ φόρεσε ένα ζευγάρι μανικετόκουμπα με το λογότυπο της καμπάνιας “He For She”, δείχνοντας την υποστήριξή του στον αγώνα για την ισότητα των φύλων. Η Βρετανή ηθοποιός ήταν ανάμεσα σε αυτούς που χειροκρότησαν ένθερμα την απόφαση της Πατρίτσια Αρκέτ να μιλήσει δημόσια για την ισότητα των φύλων σε όλα τα επίπεδα, κατά τη διάρκεια της βράβευσής της με το Όσκαρ Β’ Γυναικείου ρόλου στη φετινή απονομή.  

 

Η συνέντευξη της Έμα Ουάτσον


 

Προηγούμενο άρθρο«Μη Φοβηθείς Ξανά»: Νέο βίντεο-κλιπ από τους 9ΜΜ και την Μπέσσυ Μάλφα
Επόμενο άρθρο«Effect – Τομογραφία του έρωτα»: Πρεμιέρα στο Θέατρο Αυλαία