nikolopaidomaiΥπόθεση: Η μικρή γοργόνα ζει στα βάθη του ωκεανού μαζί με τον πατέρα της,  τη γιαγιά της και τις πέντε μεγαλύτερες αδερφές της. Περιμένει με λαχτάρα να «κλείσει» τα δεκαπέντε της χρόνια για να μπορεί να ανέβει στην επιφάνεια της θάλασσας και να γνωρίσει όπως και οι αδερφές της τις ομορφιές «εκεί πάνω» για τις οποίες έχει ακούσει τόσα πολλά. Όταν λοιπόν έρχεται η ώρα της, γνωρίζει και ερωτεύεται ένα όμορφο πριγκιπόπουλο για χάρη του οποίου είναι έτοιμη να θυσιάσει και να αρνηθεί πολύτιμες για εκείνη αξίες.

Πόσο εύκολο είναι να σχετιζόμαστε με πολύ διαφορετικούς από τους δικούς μας κόσμους και πόσο έτοιμοι είμαστε να τους αποδεχόμαστε και να τους προσφέρουμε πράγματα δικά μας  χωρίς να περιμένουμε ανταλλάγματα;  

Παρουσίαση



Με ένα μαχαίρι που χάνεται κάπου στο κέντρο της πλατείας, με μπλε υδάτινους φωτισμούς και μια νερένια μουσική! Κάπως έτσι ξεκινάει η φετινή παράσταση του θεάτρου της Μικρής Πόρτας, βασισμένη στο ανέβασμα του έργου Η Μικρή Γοργόνα του Μάικ Κένι, μία μοντέρνα διασκευή του ομώνυμου κλασικού παραμυθιού του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Μία παράσταση απαράμιλλης σκηνοθεσίας, εξαιρετικής αισθητικής και παραμυθένιας ατμόσφαιρας παρά το ρεαλιστικό θέμα που πραγματεύεται.
 Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η παράσταση σε αρπάζει κατευθείαν από όλες τις αισθήσεις και σου ενεργοποιεί συναίσθημα και νου, γεννώντας συνεχώς ερωτήματα. Υπεύθυνοι για το αποτέλεσμα όλοι οι συντελεστές που με τόσο μεράκι και τόση φροντίδα, γνώση και ευαισθησία στην παιδική ευαισθησία έστησαν ένα θέαμα πρωτότυπο, ευφάνταστο και γλυκό.

 

Παίζοντας μετά την παράσταση


 

gorgonakaigiagia Το θέατρο ΜΙΚΡΗ ΠΟΡΤΑ είναι από τα πρώτα θέατρα –πιθανότατα το πρώτο!-  που σχεδόν με την ίδρυση του εργαστηρίου ΜΙΚΡΗ ΠΟΡΤΑ  υπό τη διεύθυνση της εκπαιδευτικού θεάτρου κυρίας Πέγκυς Στεφανίδου- Τσιτσιρίκου και την παντοτινή καθοδήγηση και έμπνευση της κυρίας  Ξένιας Καλογεροπούλου, εγκαινίασε την έκδοση και δωρεάν διανομή σε εκπαιδευτικούς ενός εντύπου με τίτλο Μετά την παράσταση. Στο φυλλάδιο αυτό, με τρόπο απλό και αναλυτικό, περιγράφονται παιχνίδια και δραστηριότητες που μπορούν να γίνονται από παιδιά και μεγάλους φεύγοντας από το θέατρο και έχοντας παρακολουθήσει την παράσταση. Δίνεται έτσι μία θαυμάσια ευκαιρία για μία παραπάνω συμμετοχή σε όλο το βίωμα του θεατή, μία έμπρακτη επεξεργασία των θεμάτων του έργου, μία εντέλει δημιουργική ανατροφοδότηση για το παιδί μα και τον συνοδό του. Προμηθευτείτε το και ανακαλύψτε την σημαντικότητα της θεατρικής παιδείας στη ζωή μας!

Για αυτή την παράσταση λοιπόν προτείνουμε μόλις δύο δραστηριότητες που επί της ουσίας υπάρχουν πιο εμπλουτισμένες στις πολλές και περισσότερο ολοκληρωμένες προτάσεις του εντύπου Μετά την παράσταση :

  1. Η παράσταση ξεκινάει ζητώντας τη συμπαράσταση του κοινού διαμέσου της συμμετοχής του που καλείται να παραστήσει με το σώμα του διάφορα υδάτινα στοιχεία. Δεν τα αποκαλύπτουμε για λόγους έκπληξης. Μπορούμε και στο σπίτι να μιμηθούμε τις κινήσεις των πλασμάτων που κατοικούν μέσα στο βυθό της θάλασσας. Ας παίξουμε λοιπόν με τη συνοδεία μιας νερένιας μουσικής και χωρίς να μιλάμε τα φυτά και τα ζώα της θάλασσας. Πόσο καλά μπορούμε να τα παραστήσουμε;
  2. Οι δύο ηθοποιοί της παράστασης υποδύονται δύο βασικούς ρόλους: η γυναίκα τη μικρή γοργόνα και ο άντρας το πριγκιπόπουλο. Εντούτοις, δεν περιορίζονται μόνο σε αυτούς τους δύο ρόλους, αλλά βλέπουμε να μπαινοβγαίνουν εύκολα και σε άλλους και να εξελίσσουν την ιστορία που λένε, περιγράφοντας με συναίσθημα τα συμβαίνοντα μέσα από τον ίδιο τον ρόλο που έχουν κάθε φροά. Έτσι για παράδειγμα ο πρίγκιπας, εκτός από πρίγκιπας γίνεται και οι αδερφές της γοργόνας και η γιαγιά της, ακόμα και η ίδια η γοργόνα!  Τι ωραία ευκαιρία ώστε να διδαχτεί στα παιδιά (αλλά και στους μεγάλους) η απελευθερωτική δύναμη των ρόλων που μπορούν κι εκείνα να διαλέγουν χωρίς περιορισμούς και στερεότυπα όταν κάνουν θέατρο στο σχολείο ή αλλού. Μπορούμε να θυμηθούμε κάποιες στιγμές του έργου που μας άρεσαν ή μας έκαναν εντύπωση κι αυτή τη φορά με τη δύναμη του λόγου και του διαλόγου να αναπαραστήσουμε, ακόμα και να αλλάξουμε σε περίπτωση που θα επιθυμούσαμε μία άλλη εξέλιξη της ιστορίας. 

Τα υπόλοιπα στο θέατρο και φυσικά στο Μετά την παράσταση.

 

Πληροφορίες


 

Συντελεστές – Ημέρες και ώρες παραστάσεων

      Ο Θωμάς Μοσχόπουλος υπογράφει την εμπνευσμένη σκηνοθεσία της παράστασης η οποία θα παρουσιαστεί, κατά την τρέχουσα θεατρική περίοδο, συγχρόνως, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ως αποτέλεσμα μιας «ασυνήθιστης» συνεργασίας ανάμεσα, στη Μικρή Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου και του θεάτρου Αυλαία της Θεσσαλονίκης ! Με κοινούς τους καλλιτεχνικούς συντελεστές ( σκηνοθέτη, σκηνογράφο, χορογράφο, φωτιστή) και με ολόιδια σκηνικά και κοστούμια αλλά με διαφορετική διανομή για τις δύο πόλεις!

      Η μετάφραση του έργου είναι της Ξένιας Καλογεροπούλου, η σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Ευαγγελίας Θεριανού, η κίνηση του Χρίστου Παπαδόπουλου , η εικονογράφηση των σκηνικών του Βίκτορα Μοσχόπουλου και οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου. Βοηθός σκηνοθέτης , ο Τάσσος Αγγελόπουλος.

       Παίζουν : (στις παραστάσεις της Αθήνας, στο θέατρο Πόρτα)  οι : Μαρία Σκουλά και  Γιώργος Χρυσοστόμου και (στις παραστάσεις της Θεσσαλονίκης, στο θέατρο Αυλαία) οι : Χριστίνα Γαρμπή και Γιώργος Κισσανδράκης

      Η παράσταση στην Αθήνα  ξεκινάει στις 28 του Οκτώβρη  ( στη Θεσσαλονίκη στις 4 Νοεμβρίου) και θα παίζεται  στο θέατρο ΠΟΡΤΑ, μέχρι την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2013), κάθε Σάββατο στις 3:00 μ.μ και κάθε Κυριακή στις 11:00 π.μ & 3:00 μ.μ 

 

 

Προηγούμενο άρθροΕκδήλωση για τους μικρούς τους φίλους διοργανώνουν οι εκδόσεις Μεταίχμιο
Επόμενο άρθροΑμπράμοβιτσ – Χάμμονς – Ρόουντ στη Συλλογή Οικονόμου