Το Ίδρυμα εικαστικών τεχνών και μουσικής «Β & Μ Θεοχαράκη» παρουσιάζει μια σειρά διαλέξεων με θέμα Η έννοια της μεταμόρφωσης στο θέατρο. Με επίκεντρο την ενδυματολογία και τη σκηνογραφία, το παραπάνω θέμα θα αναλύσει ο Γιάννης Μετζικώφ. Πρόκειται για έναν κύκλο έξι διαλέξεων που θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα από τις 9 Ιανουαρίου μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου 2017 στις 18:00.

Η έννοια της μεταμόρφωσης στο θέατρο – Περιγραφή διάλεξης

Υπάρχει ένας κόσμος παράλληλος μ’ αυτόν που ζούμε. Βαθύς, απρόβλεπτος, γεμάτος συγκινήσεις. Όλα εκεί είναι διαφορετικά. Στοχεύουν κατά κύριο λόγο στο να γίνουν κατανοητές οι πανανθρώπινες έννοιες που περιέχουν οι λέξεις των μεγάλων ποιητών. Στο να γίνει αντιληπτό με τη δύναμη της εικόνας, ακόμα και μέσα από ανατρεπτικές και αιρετικές προτάσεις, το πόσο ισχυρή, πόσο πολύπλευρη και μεταφυσική είναι η ομορφιά. Και πόσο καταλυτικά διαμορφώνει την καθημερινότητά μας. Είναι το θέατρο. Η τέχνη με το μοναδικό συστατικό του ότι ενώνει διαφορετικούς και πολλούς καλλιτέχνες στο να παραγάγουν ένα και μόνο έργο τέχνης. Την παράσταση. Εκεί θα καταλάβουμε ότι τίποτα τελικά δεν είναι απλώς έτσι όπως δείχνει ότι είναι. Αλλά πως είναι στο χέρι μας να δούμε τον κόσμο και με τα μάτια της ψυχής μας, πανέμορφο ή απεχθή, ευαίσθητο ή σκληρό, μικρό ή απέραντο, μέσα από πολύπλευρες διαθέσεις και ποικίλες ερμηνευτικές εκδοχές. Το θέατρο είναι τα δικά μας μάτια.

Στα μαθήματά μας θα επιχειρήσουμε μια γνωστική περιπλάνηση με στόχο να κατανοήσουμε την αναγκαιότητα της θεατρικής μεταμόρφωσης και να μπούμε όσο γίνεται βαθύτερα στο χώρο αυτόν του εξαίσιου ψέματος που λέγεται θεατρική πράξη.

Διάλεξη στο Ίδρυμα Θεοχαράκη - «Η έννοια της μεταμόρφωσης στο θέατρο» μέσα απ' την σκηνογραφία και την ενδυματολογία.
Διάλεξη στο Ίδρυμα Θεοχαράκη – «Η έννοια της μεταμόρφωσης στο θέατρο» μέσα απ’ την σκηνογραφία και την ενδυματολογία.
Πληροφορίες Διαλέξεων με τον Γιάννη Μετζικώφ

  • Τοποθεσία: Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη
  • Διεύθυνση: Λ. Βασιλίσσης Σοφίας 9 και Μέρλιν 1, 106 71 Αθήνα
  • Τηλέφωνο: 210-3611206
  • Ημερομηνίες Διαλέξεων: 9, 16, 23, 30 Ιανουαρίου και 6, 13 Φεβρουαρίου 2017
  • Ημέρα και Ώρα: κάθε Δευτέρα στις 18:00
  • Διάρκεια Διαλέξεων: 2 ώρες
  • Κόστος συμμετοχής: Κύκλος 6 διαλέξεων: 50 και 25 ευρώ, μεμονωμένη διάλεξη: 10 και 5 ευρώ
  • Email | Ιστοσελίδα
Προηγούμενο άρθρο«Ο Καυκασιανός κύκλος με την κιμωλία» έρχεται στο Αλκυονίς
Επόμενο άρθροΗ Αναλογική Φωτογραφία, στην Ψηφιακή Εποχή σήμερα.
Μαρία Nεφέλη Γκότση
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπουδάζει Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Από τα σχολικά της χρόνια παρακολουθεί και διαβάζει θέατρο. Έχει συμμετάσχει σε θεατρικές ομάδες και έχει παρακολουθήσει μαθήματα κλασικού και σύγχρονου χορού. Η αγάπη της για το θέατρο, τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο την οδήγησε στο Artic.gr