images/logotexnia-arthra/Oktwvrios-2012/Product3505.Photo1.300x300.jpg

Το όνομα Φρέντυ Γερμανός είναι γνωστό στους περισσότερους. Ήταν ο δημοσιογράφος που ήξερε να γράφει, να μιλά,  να κάνει ρεπορτάζ, να στήνει και να παρουσιάζει σωστά μια τηλεοπτική εκπομπή και παράλληλα να θεωρείται αδιαμφισβήτητα συγγραφέας, έπειτα από την έκδοση είκοσι πέντε βιβλίων.  Διαβάζοντας είτε κάποιο από τα χρονογραφήματά του, είτε μια βιογραφία, είναι έκδηλη ανάμεσα στις σελίδες η δουλεμένη εγκυρότητα των όσων καταγράφει καθώς η ερευνητική φύση του δημοσιογράφου κλείδωσε επάνω στο συγγραφικό του ταλέντο.
Στο βιβλίο ‘Η Θεσσαλονίκη των συγγραφέων’, μια αφιερωματική συλλογική δουλειά πολλών συγγραφέων για την Θεσσαλονίκη, συμπεριλαμβάνεται το διήγημα ‘τα μουσκεμένα φύλλα της Εγνατίας’. Σε κάποιο απόσπασμα ο Φρέντυ Γερμανός αναφέρει πως αγάπησε τον Ίωνα Δραγούμη μέσα από τις κουβέντες του ηλικιωμένου αδερφού του και τις κιτρινισμένες σελίδες του ημερολογίου του.

Ο Φ. Γερμανός, εξήντα πέντε χρόνια μετά το θάνατο του μεγάλου διπλωμάτη, συγκέντρωσε πλούσιο υλικό και ερευνώντας το, ένιωσε τον Δραγούμη οικείο, μετατρέποντάς τον από μια πολιτική φυσιογνωμία, στον πρωταγωνιστή του βιβλίου του: ‘ Η Εκτέλεση’.

Στην Εκτέλεση, ένα από τα ιστορικά  μυθιστορήματά του, ο Φρέντυ Γερμανός συνδυάζει τον έρωτα με την ελληνική ιστορία, μέσα από απίστευτες περιγραφές, παρουσιάζοντας τον Ίωνα Δραγούμη στην ανθρώπινη διάστασή του, δίνοντάς μας ταυτόχρονα την δυνατότητα να τον ζήσουμε όχι μόνο σαν τον ήρωα του μακεδονικού αγώνα, αλλά και σαν τον κεντρικό ήρωα του βιβλίου, που ξεφυλλίζοντας τις σελίδες γνωρίζουμε τα πάθη του. Ο μονολεκτικός τίτλος του βιβλίου δεν θα μπορούσε να είναι πιο κατάλληλος, αφού όλα όσα αναφέρονται δένουν αρμονικά για να καταλήξουν στην στιγμή της εκτέλεσης του Δραγούμη από τους Βενιζελικούς στρατιώτες. Ο συγγραφέας βάζει τον αναγνώστη σε κατάσταση αγωνίας από την αρχή, απλά και μόνο από τον τίτλο του εξωφύλλου και φτάνει στην κορύφωση με μια ζωντανή περιγραφή που συγκλονίζει. Στο απόσπασμα αυτό, διαβάζοντας τον ακριβή χρόνο και τόπο που συνέβησαν όσα περιγράφονται, αποκτούμε την αίσθηση πως είμαστε κάποιοι από τους περαστικούς που έγιναν μάρτυρες της τότε ψυχρής δολοφονίας.

Ο  Ίων Δραγούμης ερωτεύτηκε δυνατά την Πηνελόπη Δέλτα. Ερωτεύτηκε το ίδιο δυνατά την Μαρίκα Κοτοπούλη. Ο Φρέντυ Γερμανός στο βιβλίο αυτό με την περίτεχνη γραφή του, μας παρουσιάζει εξίσου δυνατά τόσο την τραγωδία όσο και την κορύφωση του ανεκπλήρωτου και καταστροφικού αυτού έρωτα. Η Π. Δέλτα ήταν παντρεμένη με τον Στέφανο Δέλτα και μαζί είχαν αποκτήσει τρία παιδιά. Ο κοινωνικός ‘καθωσπρεπισμός’ της εποχής την έκανε να μείνει τελικά πιστή στον σύζυγό της, παραχωρώντας στον συγγραφέα το δικαίωμα να μας παρουσιάσει τον μεγάλο πλατωνικό έρωτα που είχε για τον Ίωνα, μα κι εκείνος γι’ αυτήν. Όταν ο Γερμανός βάζει την Κοτοπούλη στα κεφάλαιά του, κανένας μας δεν περιμένει πως θα μας επιτρέψει να την δούμε να γίνεται έρμαιο των συναισθημάτων και του πόθου της.

Δίπλα στις φιγούρες αυτές παρουσιάζονται πολλά πρόσωπα της ελληνικής πραγματικότητας, που σε πολλούς από εμάς είναι γνωστά μόνο μέσα από τα σχολικά βιβλία. Ο συγγραφέας αφήνει την εισαγωγική ιστορία που έχουμε διδαχθεί οδηγώντας μας μέσα στην ίδια την ιστορία, καλύπτοντας έτσι τα κενά μας. Μέσα από την μυθιστορηματική του αφήγηση κυκλώνει τα ιστορικά δρώμενα στις αρχές του 20ου αιώνα: χρησιμοποιεί παρελθοντικές αναδρομές ενώ εμείς συσχετίζουμε τις οικογενειακές σχέσεις των προσωπικοτήτων που διαβάζουμε και αντλούμε πληροφορίες για το κοινωνικό τους στάτους κάτω από το ανθρωποκεντρικό πρίσμα, που ο Φρέντυ Γερμανός προσέγγισε. Τέτοια παραδείγματα μέσα στο βιβλίο είναι αυτά του Εμμανουήλ Μπενάκη, που από σημαντικός  πολιτικός συστήνεται ξανά στα μάτια μας ως ο προστατευτικός, αυστηρός πατέρας της Πηνελόπης Δέλτα. Ή της μεγάλης ηθοποιού Κοτοπούλη, που παρά τις λαμπρές κριτικές που ‘καρπώνεται’ , κάνει χρήση μορφίνης, οδηγούμενη στον εθισμό. Μέχρι και ο Παύλος Μελάς από αγωνιστής του μακεδονικού αγώνα γίνεται απλά ο σύζυγος της αδερφής του Ίωνα Δραγούμη, Ναταλίας.

Από  έρευνα του περιοδικού “Διαβάζω” πληροφορούμαστε ότι ο Φρέντυ Γερμανός είναι ένας από τους πιο πολυδιαβασμένους συγγραφείς του καιρού μας. Προφανώς γιατί στα έργα του ο αναγνώστης  γυρνάει γρήγορα τη μία σελίδα μετά την άλλη για να μάθει την συνέχεια των όσων διαβάζει. Το βιβλίο έγινε τηλεοπτική σειρά με τον ομώνυμο τίτλο. Σε απόσπασμα πάλι από το διήγημα ‘τα μουσκεμένα φύλλα της Εγνατίας’, ο Φρέντυ Γερμανός γράφει πως χαιρόταν που κατάφερε να βάλει τον Ίωνα μέσα στα σπίτια πολλών, σαν λαϊκό ήρωα, εβδομήντα χρόνια μετά το θάνατο του.

 Όταν μου πρότειναν να διαβάσω την εκτέλεση, μου είπαν πως θα με κερδίσει επειδή είναι μια πραγματική ιστορία, που ενώ την ξέρω, διαβάζοντάς τη από τον Φρέντυ Γερμανό  θα αποκτήσει πραγματικό ενδιαφέρον. Είναι, ίσως ο  καλύτερος λόγος που μπορώ να πω κι εγώ με τη σειρά μου. 

 

Προηγούμενο άρθροMarquis de Sade: Το ακόλαστο πνεύμα της γαλλικής λογοτεχνίας
Επόμενο άρθροΟ George Clooney συγκεντρώνει το καλύτερο cast στη νέα του ταινία