Γιάννης ΚολιόςΟ τελευταίος μήνας του φθινοπώρου έφτασε και μαζί και η ατομική έκθεση του Γιάννη Κολιού σε επιμέλεια της Λήδας Καζαντζάκη. Ο τίτλος «Η δίκη του Γιόζεφ Κ.» μας βάζει στο πνεύμα της έκθεσης η οποία συνάδει απόλυτα με την «κρίση» της εποχής. Η πρώτη έκδοση εικαστικού βιβλίου  από τον Τεχνοχώρο είναι  προ των πυλών.  Πρόκειται για το  τρίγλωσσο βιβλίο του Γιάννη Κολιού με τίτλο «Η Δίκη του Γιόζεφ Κ.» με 42 σχέδια του που αφορούν την « Δίκη» του Φραντς Κάφκα. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει μέσα στον Δεκέμβριο στα βιβλιοπωλεία και φυσικά θα υπάρχει στον Τεχνοχώρο. Σύντομα θα σας ενημερώσουμε για την πρώτη παρουσίαση του βιβλίου, που θα γίνει στην Αθήνα, καθώς και τις υπόλοιπες που θα γίνουν σε άλλες πόλεις της  Ελλάδας.

  

 

«Εν αρχή ην «Η Δίκη» του  Τσέχου, Γερμανόφωνου συγγραφέα Εβραϊκής καταγωγής Φραντς Κάφκα(1883-1924). Άρχισε να γράφεται το 1914 και δημοσιοποιήθηκε, παρά τις αντιρρήσεις του συγγραφέα του που ήθελε να καούν τα ημιτελή χειρόγραφά του, μετά το θάνατό του από το φίλο το Μαρξ Μπροντ το 1925. Αποτυπώνει με τα εργαλεία της αφήγησης του μοντέρνου, το όνειρο και το θραύσμα, τη σύγχρονη ιστορία της κατάρρευσης ενός άδολου ανθρώπου μέσα στους άτεγκτους μηχανισμούς μιας δόλιας εξουσίας. Παρουσιάζει ως «τραγική ειρωνεία» την περιπέτεια ενός καθόλα συνηθισμένου και προσαρμοσμένου στο σύστημα ατόμου, διευθυντικού στελέχους μιας τράπεζας μάλιστα, που βλέπει όλη του τη ζωή να ανατρέπεται, όταν πέφτει θύμα μιας δικαστικής πλάνης.
 Στη «Δίκη του Γιόζεφ Κ.» ο Γιάννης Κολιός εισδύει στο προφητικό δράμα του συγγραφέα της. Μεταφέρει την επερχόμενη απειλή μιας τεχνοκρατικής και ψυχρής αντίληψης του κόσμου και των πλασμάτων της που συνεχίζει να πλανάται και μετά την καταστροφική επήρεια του 2ου Μεγάλου Πολέμου και του λεγόμενου Ψυχρού Πολέμου, που ακολούθησε, πάνω από ολόκληρη την υφήλιο. Πυκνώνει τα γνωρίσματά της σε γεωμετρικούς, καθαρά περιγεγραμμένους,  διαγώνιους, κάθετους και οριζόντιους σκοτεινούς όγκους, ανορθόδοξες προοπτικές και κενές, λευκές επιφάνειες. Προτάσσει την αλήθεια που διέβλεπε ο Κάφκα μέσα στο σκοτάδι ως μήνυμα αυτογνωσίας και αντίδοτο της εκτυφλωτικής και παραπλανητικής λάμψης των εκτυφλωτικών προβολέων των καιρών μας.»

Λήδα Καζαντζάκη, ιστορικός τέχνης

 

 «Η δίκη του Γιόζεφ Κ.» – Γιάννης Κολιός 


Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει την ατομική έκθεση  χαρακτικών και σχεδίων του Γιάννη Κολιού με τίτλο «Η δίκη του Γιόζεφ Κ.», που θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου. Τα έργα που παρουσιάζονται είναι αποτέλεσμα δουλειάς 5 ετών και μετεξέλιξη των σχεδίων που έχει κάνει, πάνω στο ίδιο θέμα, για το λεύκωμα που εκδίδεται από τον “Τεχνοχώρο” . Το βιβλίο προβάλει μέσα από 42 επιλεγμένα σχέδια και αντίστοιχα κείμενα στα γερμανικά, αγγλικά και ελληνικά το κορυφαίο μυθιστόρημα  «Η Δίκη» του   Φραντς  Κάφκα. Η έκθεση τελεί υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας της Τσέχικης Δημοκρατίας.

 Ο Γιάννης Κολιός γεννήθηκε  το 1964 στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται . Σπούδασε Ζωγραφική και Χαρακτική στην Αccademia Di Belle Arti Φλωρεντίας και Χαρακτική στην Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνας. Έχει παρουσιάσει την δουλειά του σε τέσσερις ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και σε δεκατρείς Bienalle και Trienalle στο εξωτερικό. Η δουλειά του περιλαμβάνει τις ενότητες  Ψυχογραφήματα (1992 – 1995) – Idols (1996 -2000) – Transformation 1+1 (2001 – 2006 ) – Lily (2005 – 2007 ) – Ad Hoc (2007 – 2008)  Statement (2007 -2009 ) – Plan B (2012) – Η Δίκη του Γιόζεφ Κ. (2013 -2014).

 Από το 2009 συνεργάζεται στην εικονογράφηση κειμένων του πολιτιστικού ένθετου «Αναγνώσεις» της «Αυγής της Κυριακής». Εικόνες από τα έργα του κοσμούν το βιβλίο «Από το 1821 στο 2012» (επιμέλεια Μάρθα Πύλια, εκδόσεις Βιβλιόραμα-2012) καθώς και το εξώφυλλο του βιβλίου «Κ.Π. Καβάφης, κλασικός και μοντέρνος ελληνικός και παγκόσμιος» (επιμέλεια Κώστας Βούλγαρης, εκδόσεις Poema-2013). Τo 2013 επιμελήθηκε μαζί με την ιστορικό τέχνης Λήδα Καζαντζάκη την έκθεση σκίτσου, comics και γελοιογραφίας στο «1st Festival Comics» του Δήμου Καλαμαριάς στον Πολιτιστικό χώρο Remezzo. Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί δύο φορές  στην τηλεοπτική εκπομπή «Συνεικόνες»  της Ε.Ρ.Τ.  Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών, του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Εταιρίας «Α.Τάσσος», της ομάδος «Lo and Behold» και της ομάδας «Greek artists».

 

Ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης έχει αφιερώσει στην έκθεση το παρακάτω ποίημα του 


 

 ΤΙ ΕΙΠΑΤΕ;

 

Θα σας φωνάξουμε

όταν θα ‘ρθει η σειρά σας

προς το παρόν καθίστε 
στην καρέκλα σας ήσυχα

 

και μην κάνετε μορφασμούς

μην κουνάτε τα χέρια σας

πάνω κάτω το κεφάλι ακίνητο

κοιτάχτε λίγο πιο πάνω: κλικ

 

κλικ κλικ – υπομονή ακόμα

λίγο και τελειώνουμε κλικ

τέλειο κλικ – πώς γεννηθή-

 

κατε; γιατί; πότε; πού;

θαυμάσια έχω όλα τα

στοιχεία – θα σας φωνά-

ξουμε όταν θα ‘ρθει η σειρά

 

Σας… με ακούσατε, τι συμ-

βαίνει – κουφαθήκατε; πώς;

σας φώναξαν αλλά δεν

το πήρατε είδηση: τώρα

 

είναι πια αργά σχολάσαμε

ελάτε αύριο μεθαύριο

όποτε μπορείτε όποτε

θέλετε… δεν θα ΄μαστε πια

εδώ ούτε πουθενά αλλού

 

Νάνος Βαλαωρίτης Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2011

Από την ποιητική συλλογή «Πικρό Καρναβάλι», Αθήνα 2013, Εκδόσεις Ψυχογιός

 

Την έκθεση θα συνοδεύσουν τα εξαιρετικά κρασιά του Κτήματος Σιγάλα.

 

 Πληροφορίες  


  Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014, 20:00

Διάρκεια Έκθεσης: 13 Νοεμβρίου – 6 Δεκεμβρίου 2014

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:00 – 14:30 & 17:30 – 20:30

Τετάρτη, Σάββατο: 11:00 – 16:00

Κυριακή, Δευτέρα: Ανοικτά κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού

 

 

Προηγούμενο άρθροΜορφές από το έργο του Βιζυηνού
Επόμενο άρθρο«Ο Δυϊσμός στην Τέχνη»