Το έργο η Βιέννη ανά τους αιώνες παρουσιάζεται την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου υπό την επιμέλεια της Κρατικής ορχήστρας Θεσσαλονίκης στο Α.Π.Θ.

Στο όμορφο αυτό μουσικό ταξίδι στο χρόνο, οδηγός μας είναι ο ισραηλινός μουσικός David Greilsammer. Η Βιέννη είναι αδιαμφισβήτητα μια από τις παγκόσμιες πρωτεύουσες της μουσικής. Ήχοι από τις πρώιμες περιόδους του κλασικισμού, του ρομαντισμού και του εξπρεσιονισμού κορυφαίων εκπροσώπων των ειδών αυτών, που καθόρισαν τις μουσικές εξελίξεις θα πλαισιώσουν όμορφα το έργο. Αυτή την μουσική θα ερμηνεύσει στο πιάνο, ταυτόχρονα με τη διεύθυνση της κρατικής ορχήστρας Θεσσαλονίκης, ο Greilsammer.

Η Βιέννη ανά τους αιώνες
Η Βιέννη ανά τους αιώνες από την κρατική ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο Α.Π.Θ.
Το μουσικό πρόγραμμα στο έργο η Βιέννη ανά τους αιώνες

Όλα ξεκινούν με έργα από το μακρινό 1908 οπότε και ο Άντον Βέμπερ μόλις έχει ολοκληρώσει την τετράχρονη μαθητεία του δίπλα στο Σένμπεργκ. Τότε γράφει το έργο «Πασακάλια για ορχήστρα», με ανανεωμένες αρμονικές γραμμές, προχωρημένη γλώσσα και ενορχήστρωση πιο διακριτική από τις προηγούμενες δουλειές του. Το Passacaglia για ορχήστρα είναι ένα άψογο δείγμα εξπρεσιονισμού με φανερές μεν επιρροές από τον  δάσκαλό του, πάνω όμως σε μία μουσική φόρμα του 17ου αιώνα.

Παράλληλα στα τέλη του 18ου αιώνα, ο Μότσαρτ ενώ καλλιεργούσε ακόμη με αξιοζήλευτο ζήλο και ιδιαίτερη στοργή τη φόρμα του κοντσέρτου, γράφοντας αριστουργήματα για κάθε όργανο, συνθέτει και ένα από τα πιο ωραιότερα κοντσέρτα για πιάνο που έχουν γραφεί ποτέ.

Η βραδιά κλείνει με τον Σούμπερτ και ένα έργο του 1928 οπότε και έγραψε την επικών διαστάσεων «Μεγάλη Συμφωνία» του. Έτσι η Βιέννη ανά τους αιώνες θα κλείσει με ένα έργο ανυπέρβλητης γοητείας που στέκεται στην πρώτη γραμμή της μετά-Μπετόβεν περιόδου και ανοίγει διάπλατα το δρόμο στον επερχόμενο ρομαντισμό.

Η Βιέννη ανά τους αιώνες
Ο πιανίστας και διευθυντής ορχήστρας David Greilsammer
Σχετικά με τον πιανίστα David Greilsammer

Γεννημένος στο Ισραήλ άρχισε τις μουσικές του σπουδές σε ηλικία έξι ετών στην Ακαδημία Rubin στην Ιερουσαλήμ. Μετά την στρατιωτική του θητεία πήγε στην Νέα Υόρκη οπού εισήλθε στο Julliard school έγινε μαθητής του Yoheved Kaplinsky. Μετά το πέρας των σπουδών στη διεύθυνση και στο πιάνο συνεργάζεται με τον Αμερικανό πιανίστα Richard Goode. Το 2004 κάνει την πρώτη του εμφάνιση ως σολίστ στο Lincoln center Νέας Υόρκης. Από το 2010, Greislammer υπήρξε ο Μουσικός Διευθυντής και βασικός μαέστρος της Καμεράτα της Γενεύης. Είναι λάτρης της μουσικής του Μότσαρτ γι’ αυτό και το 2008 εμφανίστηκε σε έναν μονοήμερο μαραθώνιο στο Παρίσι όπου έπαιξε όλες τις σονάτες για πιάνο του Μότσαρτ. Κυκλοφόρησε το πρώτο του δίσκο το 2005 ο οποίος φυσικά αφορούσε έργα του Μότσαρτ για πιάνο. Το Νοέμβριο μας επισκέπτεται στην αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ. για να μας παρουσιάσει τη Βιέννη ανά τους αιώνες μαζί με την κρατική ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

 

Διεύθυνση ορχήστρας-πιάνο:David Greilsammer

Πρόγραμμα:

Άντον Βέμπερ (1883-1945): Πασακάλια για ορχήστρα, έργο 1

Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791): Κοντσέρτο για πιάνο αρ.20 σε ρε ελάσσονα, Κ.466

Φρανς Σούμπερτ (1797-1828): Συμφωνία αρ.9 σε ντο μείζονα, D.944 («Μεγάλη Συμφωνία»)

Ακούτε κάθε Τρίτη 18:00-18:30 την κρατική ορχήστρα Θεσσαλονίκης στην εκπομπή «Η Κ.Ο.Θ. στην Ελληνική Ραδιοφωνία» με τον Θανάση Γωγάδη, από τον 9,58 fm και το Γ’ Πρόγραμμα.

Πληροφορίες

Μέρος διεξαγωγής: Αίθουσα τελετών Α.Π.Θ.

Ημερομηνία: Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Ώρα: 20:30

Πληροφορίες σχετικά με τα εισιτήρια

Προπώληση εισιτηρίων από το εκδοτήρια της Κ.Ο.Θ. Λεωφόρος Νίκης 73,

τηλ. 2310 236990  (Δευτέρα-Πέμπτη 09:00-17:00, Παρασκευή 09:00-14:00)

και από το www.tsso.gr

Τιμές εισιτηρίων:

  • Πλατεία 15 €
  • Εξώστης 10 €
  • Μειωμένο 5 €

Δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου:

Άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, Α.Μ.Ε.Α., κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού, μέλη Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, διοικητικοί υπάλληλοι και εκπαιδευτικό προσωπικό Α.Π.Θ., μέλη Χ.Α.Ν.Θ.

Η είσοδος για τους φοιτητές του Α.Π.Θ. και του Τ.Μ.Ε.Τ. του ΠΑ.ΜΑΚ. είναι δωρεάν!

Χορηγοί φιλοξενίας: Mediterranean Palace Hotel, Grand Hotel Palace

Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ, ΕΡΤ3, Γ’ Πρόγραμμα, 958 FM, 102 FM, TV100, FM100, Καθημερινή, Χρώμα 105.8 fm, Cityportal, Grekomania, 1000news.gr, gr4you.gr

Links

http://www.tsso.gr/

 

Προηγούμενο άρθροJitterbugs Live στου Στράτου το Σάββατο 12 Νοεμβρίου στις 10.00μμ
Επόμενο άρθροFragmenta: η νέα ζωγραφική έκθεση του Γιάννη Γούνα