Ένα γιγαντιαίων διαστάσεων άγαλμα του Guan Yu  ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο στην πόλη Jingzhou της επαρχίας Hubei, στην κεντρική Κίνα. Έχει ύψος 48 μέτρα και ζυγίζει περίπου 1.320 τόνους, ενώ περιέχει πάνω από 4.000 φύλλα χαλκού. Στέκεται σε μια βάση ύψους 10 μέτρων, ενώ ο αρχαίος πολεμιστής κρατά ένα όπλο με το μάλλον απειλητικό όνομα «Η Φεγγαρόσχημη Λεπίδα του Πράσινου Δράκου», το οποίο ζυγίζει άλλους 136 τόνους.

Το άγαλμα σχεδιάστηκε από τον Han Meilin, ο οποίος είναι ίσως περισσότερο γνωστός για τις μασκότ (Fuwa) που σχεδίασε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο. Το μνημείο δε είναι τόσο μεγάλο ώστε υπάρχει ακόμη και ένα μουσείο 8.000 τετραγωνικών μέτρων στο εσωτερικό του.

Ο Guan Yu έζησε στην αρχή της ταραχώδους περιόδου των Τριών Βασιλείων (220-280 μ.Χ). Μετά τον θάνατό του ξεκίνησε σταδιακά η αποθέωση του από διάφορες δυναστείες, ενώ η βιογραφία του πέρασε στον θρύλο. Μέχρι σήμερα υπάρχουν ναοί και ιερά σ’ ολόκληρη την Κίνα αφιερωμένοι σ’ αυτόν, ενώ λατρεύεται, εκτός από την παραδοσιακή κινεζική θρησκεία, τόσο στον Ταοϊσμό όσο και στον Βουδισμό.

Το Πάρκο, το οποίο φιλοξενεί το επιβλητικό άγαλμα του Guan Yu και απ’το οποίο παίρνει το όνομά του, ασχολείται εξ ολοκλήρου με την έννοια της Δικαιοσύνης (义), της οποίας ο θρυλικός στρατηγός θεωρείται επιτομή, ωστόσο το μέγεθος και η όψη του γλυπτού οικοδομήματος δεν εντυπωσιάζει μόνο, αλλά και προβληματίζει: «Δεν νομίζω ότι ο Guan Yu θα ενέκρινε τη σπατάλη τόσων χρημάτων από την κυβέρνηση» σχολίαζε ένα χρήστης της ιστοσελίδας Weibo, «ο Guan Yu συμβολίζει τη δικαιοσύνη για όλους».

Το αν η ιδέα της δικαιοσύνης μπορεί ποτέ να εκφραστεί σε ένα έργο τέτοιων φαραωνικών διαστάσεων ή αν πρόκειται απλώς για ένα (γελοιωδώς) επιβλητικό σύμβολο ισχύος μιας ανερχόμενης υπερδύναμης, σε μια εποχή γενικευμένης έντασης και ανταγωνισμών, μένει να φανεί.

Πληροφορίες:

 

[Best_Wordpress_Gallery id=”10″ gal_title=”Guan Yu”]

Προηγούμενο άρθροΗράκλεια 2016: Ημέρες Εθελοντισμού 10-18 Σεπτεμβρίου 2016
Επόμενο άρθρο“Ό,τι φωτεινό έχει να πει, θα πρέπει να μείνει εικασία”