Το Greek Freak είναι ένα «Varieté» που καυτηριάζει και θίγει κάθε εκδοχή της καθημερινότητας, με πυρ και μανία, σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα. Greek Freak/Fire and Fury! σε μια παράσταση για τον καθρέφτη που επίμονα κρύβουμε κάτω από το στρώμα μας, εθελοτυφλώντας, για την ιστορία που αδιάφορα αφήνουμε να γράφεται χωρίς να μας διδάσκει και για όλες τις φρικτές συνήθειες που αργά δηλητηριάζουν τη σκέψη μας. Μια παράσταση για τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα .

Είμαι ένας Greek Freak

Το Greek Freak επέστρεψε από το Φεστιβάλ Αθηνών του καλοκαιριού, ανανεωμένο ως προς το περιεχόμενο, στο νέο Θέατρο Χώρος που θα στεγάζει στο εξής την Εταιρεία Θεάτρου Χώρος. Ο κομπέρ Σίμος Κακάλας συνθέτει ένα απάνθισμα στερεοτύπων, άφθονων στην ελληνική κοινωνική, πνευματική, πολιτική και καλλιτεχνική μας ζωή. Μια ακολουθία σκηνών με κοινό παρονομαστή τον αυτοσαρκασμό και το καυστικό χιούμορ,  με τον ίδιο το σκηνοθέτη σε ρόλο παρουσιαστή–μαέστρου, που με αφοπλιστική ευθύτητα και σχεδόν αιφνιδιαστικά μας καλεί στην αποκάλυψη της νοσηρότητας όλων όσων αποτελούν τη σύγχρονη εθνική μας ταυτότητα: «Η Ελλάδα είναι παντού. Είναι μέσα σου κι αυτό είναι το πρόβλημα». Απέναντι του εμείς, τα Greek freaks του κοινού, καθισμένοι ανάμεσα σε υφασμάτινα ανδρείκελα, παραφουσκωμένοι κι οι ίδιοι από  κοινοτοπίες και ιδεοληψία, παρακολουθούμε χωρίς να συνειδητοποιούμε το βάθος της αντανάκλασης του εαυτού μας όπως προβάλλεται μπροστά και πίσω από τη βελούδινη μπορντό αυλαία.

Το Greek Freak ρίχνει τις μάσκες και μας φέρνει αναγούλα(!)

Ο παρουσιαστής του «προγράμματος» στο Greak Freak, αν και κρίνων, δε στέκεται ισχυρός απέναντι. Συνδιαλέγεται και συμβάλλει στην αυτοκριτική μιας ολόκληρης εποχής. Καθώς φέρει στην πλάτη του όλα τα εφόδια της καλλιτεχνικής του διαδρομής, μας φέρνει «Αναγούλα» με κάθε κλισέ έκφραση της καθημερινότητας ενώ μας αιφνιδιάζει με το γλασάρισμα της ίδιας μας της σκέψη, όπως αυτή αλλοιώνεται μέσα από τα προγράμματα τηλε-μαγειρικής (και όχι μόνο) και στη συνέχεια κατατρώγεται λαίμαργα από τα αχόρταγα στόματά μας. Βρίσκεται εκεί όταν συνειδητοποιούμε πόσο βαθιά έχουν ριζώσει οι στερεοτυπικές εικόνες δεκαετιών για το ρόλο της γυναίκας στη ζωή και την τέχνη ενώ μας οδηγεί στη θέαση του πραγματικού μας εαυτού εντός της  παραμορφωτικής σκηνής – οθόνης του. Ξεγυμνώνει με τον τρόπο του τη ζωή μας από τη φαινομενικότητα και την ασχήμια που ο ίδιος βλέπει και μας το φωνάζει χωρίς επιτηδεύσεις. Η απλότητα, η καθαρότητα και η ευθύτητα συγκαταλέγονται στις αρετές του Greek Freak. Ένα θέατρο χειρονομιών, κινήσεων, ήχων, κλισέ σοβαρών και αστείων, παραδοξοτήτων και συγκινητικά  ειλικρινών στιγμών.

Greek Freak, στο Θέατρο Χώρος: «Όταν πονάω το γλεντάω»
Greek Freak/Fire and Fury! σε μια παράσταση για τον καθρέφτη που επίμονα κρύβουμε κάτω από το στρώμα μας εθελοτυφλώντας.
Υπάρχουν τελικά Greek Freaks στη σκηνή του Χώρος;

Υπάρχουν και είναι όλοι άξιοι του χαρακτηρισμού, είναι η απάντηση. Greek είναι γιατί έχουν όλοι εντός και εκτός τους επίγνωση πλήρη της καλλιτεχνικής τους προέλευσης και ταυτότητας μετά από τόσα χρόνια μελέτης και έρευνας στην ελληνική δραματουργία και το ελληνικό θέατρο. Freaks είναι γιατί μόνο η επιμονή και η υπερβολή της μπορούν να διασώσουν έστω και τα ελάχιστα εναπομείναντα καλά στοιχεία μέσα στο σκοτάδι, μεταφορικά και κυριολεκτικά που μας περιβάλλει. Ο Σίμος Κακάλας διευθύνει ιδανικά, η Δήμητρα Κούζα στέκεται δίπλα του με αυθεντικότητα και αληθινές, καθαρές προθέσεις, ο Μιχάλης Βαλάσογλου απέριττος, συγκινεί με τη σωματικότητα και την εκφραστικότητα του, ο Κωνσταντίνος Μωραΐτης  ενσαρκώνει με επιτυχία το παράλογο, ισορροπώντας στη σύμβαση μεταξύ σκηνής του Greek Freak και πλατείας ενώ τέλος ο Γιώργος Λόξας συμπληρώνει άξια το σχήμα με την ευστοχία και την ακρίβεια του.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στο επίσης εύστοχο σκηνικό του Αντώνη Δαγκλίδη που εικονοποιεί με απλότητα όσα Greek και όσα Freak ταίριαζαν στη σύνθεση του Σίμου Κακάλα. Κοντά στα σκηνικά, δένουν απόλυτα τα κοστούμια της Claire Bracewell και φυσικά οι πάντα ξεχωριστές μάσκες της Μάρθας Φωκά. Ο καλός Περικλής Μαθιέλλης φώτισε εντός σκηνής αλλά και εντός πλατείας ενώ οι χορογραφίες του Φωκά Ευαγγελινού μας χάρισαν και το κερασάκι στη τούρτα για να αναχωρήσουμε απολύτως χορτάτοι!

Το Greak Freak είναι στην ουσία όσα συζητάμε χωρίς υπεκφυγές κι όσα σκεφτόμαστε χωρίς φόβο. Καλή σας όρεξη!

Συντελεστές παράστασης Greek Freak

  • Σκηνοθεσία – Σύνθεση: Σίμος Κακάλας
  • Σκηνικό: Αντώνης Δαγκλίδης
  • Κοστούμια: Claire Bracewell
  • Μάσκες: Μάρθα Φωκά
  • Φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλλης
  • Χορογραφίες: Φωκάς Ευαγγελινός
  • Ενορχήστρωση: Χρίστος Θεοδώρου
  • Ειδικά εφέ: Αλέξανδρος Λόγγος
  • Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Καλακίδης
  • Εκτέλεση παραγωγής: Γιώργος Λόξας
  • Με τους: Σίμο Κακάλα, Δήμητρα Κούζα, Μιχάλη Βαλάσογλου, Κωνσταντίνο Μωραΐτη, Γιώργο Λόξα
Πληροφορίες

  • Τοποθεσία: Χώρος Θέατρο
  • Διεύθυνση: Πραβίου 6,Βοτανικός
  • Πληροφορίες – Κρατήσεις : 2103426736
  • Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.00
  • Διάρκεια: 120΄
  • Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος 10€
  • FB PAGE

–Βία: Καθόλου

–Γυμνό: Πολύ

 

 

Διαβάστε περισσότερες Θεατρικές κριτικές εδώ

 

Προηγούμενο άρθροΉρωες του Gérald Sibleyras στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου
Επόμενο άρθροΠαρουσίαση βιβλίου: «Διπλή προσπέραση» του Ζαχαρία Σώκου από τις εκδόσεις Μελάνι
Μαρία Στέλλα Μπινίκου
Απόφοιτη Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων (κατεύθυνση Ψυχολογίας) και Θεατρικών Σπουδών, της Σχολής Καλών Τεχνών, στο Ναύπλιο. Φοιτήτρια στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Σύγχρονες Δημοσιογραφικές Σπουδές», του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.