Με αφορμή τα τριάντα χρόνια λειτουργίας του Κέντρου Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης «Σχεδία»  κατά τα οποία διάνυσε μια πορεία συνεχούς δράσης, έρευνας και πειραματισμού γύρω από την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσα από την καλλιτεχνική έκφραση και την αντιαυταρχική εκπαίδευση θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου H γοργόνα με το παπιγιόνΗ τέχνη και ο ακτιβισμός στην παιδαγωγική για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017, στις 20:00, στο Polis Art Café.

Στην παρουσίαση θα παρευρεθούν οι συγγραφείς Αναστασία Βαφέα (παιδαγωγός) και Αναστασία Χουντουμάδη (εκπαιδευτική ψυχολόγος). Επίσης, θα μιλήσουν οι Γιάννης Παντής, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Γιώργος Μόσχος, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού και ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης , Αντιδήμαρχος του δήμου Αθηναίων, Μεταναστών Προσφύγων και Δημοτικής Αποκέντρωσης. Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι Μανώλης Γιούργος, Ευγενία Μαλαχία και Καλλιόπη Οικονομοπούλου. Συντονίζει ο Κώστας Λιβιεράτος.

H γοργόνα με το παπιγιόν

Το βιβλίο H γοργόνα με το παπιγιόν, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, αφορά την πορεία από τη θεωρία στην πράξη και από την πράξη στη θεωρία σχετικά με την χρήση της καλλιτεχνικής έκφρασης ως μεθοδολογικού εργαλείου για την κοινωνική συμπερίληψη παιδιών από περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες.

Σαγηνευτικές γυναικείες φιγούρες ή τρομακτικά μυθικά πλάσματα της θάλασσας, πολύχρωμα φτερά με παιχνιδιάρικα πετάγματα αλλά και στερεοτυπικά αξεσουάρ· όλα μπορούν να συνυπάρξουν στην παιδική ζωγραφιά. Αν οι έννοιες της υπέρβασης και της ανατροπής, που είναι συστατικά στοιχεία της καλλιτεχνικής έκφρασης, γίνουν αποδεκτές και στην παιδαγωγική, θα μπορέσουμε να σχεδιάζουμε την καθημερινή εκπαιδευτική πρακτική με τόλμη και αυτοπεποίθηση, όπως σχεδίασε η μικρή Σαζιέ τη γοργόνα της. Ίσως τότε θα έχουμε κατακτήσει την ιδιότητα του παιδαγωγού-ακτιβιστή.

Λίγα λόγια για την Αναστασία Χατζηστεφάνου-Βαφέα και την Αναστασία Χουντουμάδη

Η Αναστασία Χατζηστεφάνου-Βαφέα είναι εκπαιδευτικός. Σπούδασε Παιδαγωγικά στην Αρσάκειο Παιδαγωγική Ακαδημία στην Αθήνα και Γαλλικό Πολιτισμό στο Παρίσι. Το 1975 ίδρυσε μαζί με άλλους δασκάλους το πειραματικό αντιαυταρχικό ιδιωτικό σχολείο Το Εργαστήρι. Από το 1987 είναι ιδρυτικό μέλος και διευθύντρια του Κέντρου Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης Σχεδία, μη κερδοσκοπικού φορέα ο οποίος έχει ως κύριο αντικείμενο την έρευνα-δράση γύρω από τα ζητήματα της καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού με βασικό μεθοδολογικό εργαλείο την τέχνη. Έχει σκηνοθετήσει την ταινία Ο Χαρούμενος Εφιάλτης, που αφορά την αισθητική αγωγή των παιδιών. Έχει γράψει άρθρα και έχει συντονίσει εκδόσεις για την προώθηση της ισότητας των δικαιωμάτων στην εκπαίδευση.

Η Αναστασία Χουντουμάδη, PhD., είναι συνεργάτης της Σχεδίας από το 1992. Γεννήθηκε στην Κηφισιά Αττικής. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Oregon των ΗΠΑ. Δίδαξε Εκπαιδευτική και Αναπτυξιακή Ψυχολογία στο Deree College από το 1978 ως το 2010. Η πρώτη παιδική ηλικία καθώς και η εξέλιξη της ψυχολογίας της μητρότητας αποτελούν τα βασικά ερευνητικά της ενδιαφέροντα, με ιδιαίτερη έμφαση στις διαπολιτισμικές τους πτυχές. Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τέλος, είναι συγγραφέας βιβλίων και άρθρων σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά.

Πληροφορίες για την παρουσίαση

  • Ημερομηνία: Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017
  • Τοποθεσία: Polis Art Café
  • Διεύθυνση: Πεσμαζόγλου 5, Αίθριο Στοάς Βιβλίου, Αθήνα
  • Ώρα: 20:00
  • Τηλέφωνο:  21 0324 9588
Προηγούμενο άρθροΈλληνες δημιουργοί εμπνευσμένοι από την Οκτωβριανή Επανάσταση για τον Ανδρέα Εμπειρίκο, στο Αλκυονίς New Star Art Cinema
Επόμενο άρθρο«Φλας στη νύχτα» του Γιώργου Αριστηνού από τις εκδόσεις της Εστίας