Good Time – κριτική της ταινίας

Good Time – κριτική της ταινίας

Υπόθεση της ταινίας Good Time: Σε ένα δωμάτιο πραγματοποιείται μια συνεδρία. Ο ψυχίατρος ρωτά τον θεραπευόμενο πως αντιλαμβάνεται κάποιες έννοιες. Εκείνος δείχνει να δυσκολεύεται να επικοινωνήσει. Δείχνει ότι παρουσιάζει μια μορφή νοητικής υστέρησης. Στο δωμάτιο εισβάλλει βίαια ένας άνδρας, και σταματά την συνεδρία. Ισχυρίζεται ότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να επιβάλλουν αυτήν την συνεδρία στον αδελφό του, και τον «απελευθερώνει» από το ίδρυμα. Αμέσως μετά τα δυο αδέρφια Κόνι και Νίκ Νίκας, μεταμφιεσμένοι σε αφροαμερικάνους, θα ληστέψουν μια τράπεζα. Θα πάρουν τα λεφτά, θα πετάξουν τις μεταμφιέσεις και θα διαφύγουν με αυτοκίνητο. Όλα πήγαν καλά. Ο Κόνι υπόσχεται στον Νίκ «απελευθέρωση» από την μίζερη ζωή τους. Ανοίγοντας τον σάκο με τα χρήματα, μια κόκκινη μπογιά θα βάψει τα πάντα μέσα στο αυτοκίνητο. Ο Νικ θα πανικοβληθεί, και θα βγει απ’ το αυτοκίνητο. Δεν θα καταφέρει να διαφύγει, θα πιαστεί και θα φυλακιστεί. Ο Κόνι είναι υπεύθυνος. Πρέπει να τον σώσει. Να κρατήσει την υπόσχεση του. Να τον «απελευθερώσει». Το δυνατόν συντομότερα. Απόψε.

Good-Time-2
Σκηνή από την ταινία Good Time
Κριτική της ταινίας Good Time

Γεννημένοι στην Νέα Υόρκη, οι αδερφοί Benny Safdie και Josh Safdie, φτιάχνουν μια ταινία καταδίωξης, με πυρήνα την αδερφική αγάπη, που διαδραματίζεται στο περιθώριο της γενέτειρας τους.  Το Good Time είναι η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία για τα δυο αδέρφια, που βρίσκει τον έναν (Josh) συνσεναριογράφο μαζί με τον Ronald Bronstein και τον άλλον (Benny) μπροστά απ’ τις κάμερες, συμπρωταγωνιστή με τον Robert Pattinson. Στην παραγωγή και οι Έλληνες  Terry Dougas και Πάρις Κασιδόκωστας-Λάτσης.

Ελληνικής καταγωγής και οι ήρωες του Good Time, Κόνι (απ’ το Κονσταντίν) και Νίκ Νίκας, που ζώντας στο περιθώριο της μεγαλούπολης, στο Κουίνς, ονειρεύονται και αυτοί την έξοδο τους απ’ την μίζερη ζωή τους και την αναζήτηση της δικής τους Εδέμ, όπως την έχει ορίσει το Μεγάλο Αμερικάνικο Όνειρο. Ο ριψοκίνδυνος μικροαπατεώνας Κόνι, υπερπροστατευτικός απέναντι στον αδελφό του Νίκ, ο οποίος πάσχει από μια μορφή νοητικής υστέρησης, καταστρώνει το προσωπικό του σχέδιο απόδρασης από τον πάτο της κοινωνικής διαστρωμάτωσης, της γης των μεγάλων ευκαιριών. Με συνεργό τον αδερφό του Νίκ, οργανώνει μια ληστεία σε τράπεζα. Το σχέδιο φυσικά θα στραβώσει και ο Νίκ θα βρεθεί φυλακισμένος. Ανίκανος να αντιληφθεί τους κανόνες του καινούργιου περιβάλλοντος, θα ξυλοκοπηθεί άγρια και θα μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Ο Κόνι είναι υπεύθυνος για τον αδερφό του. Πρέπει να τον προστατέψει, να τον σώσει, να τον απελευθερώσει. Με αντίπαλο τον χρόνο, θα ξεκινήσει μια προσπάθεια διάσωσης του αδερφού του, που θα τον οδηγήσει σε μια νυχτερινή περιπλάνηση σε περίεργα μονοπάτια, με αναπάντεχες συναντήσεις ανθρώπων του περιθωρίου. Θα αναγκαστεί να πάρει βεβιασμένες αποφάσεις, που θα σφίξουν ακόμα πιο ασφυκτικά τον κλοιό γύρω του. Η εναγώνια περιπέτεια του μοιάζει με χαμένο παιχνίδι.

Good-time-3
Σκηνή από την ταινία Good Time

Οι αδερφοί Safdie με το Good Time, στρέφουν την κάμερα τους στην περιθωριοποιημένη Νέα Υόρκη, και σε αυτούς που ως losers ονειρεύονται την διέξοδο τους απ’ το περιθώριο, επίμονα και γρήγορα. Έξω απ’ την προσωπική τους φυλακή. No Time in. Just Good Time. Μόνο που δεν χάνουν χρόνο να αιτιολογήσουν τους χαρακτήρες και να παρουσιάσουν τα ψυχολογικά και κοινωνικά αίτια της συνθήκης τους, αλλά σκεπτόμενοι καθαρά κινηματογραφικά, φτιάχνουν μια ταινία είδους, που θυμίζει αστυνομικές περιπέτειες των ‘70ς. Γυρίζουν σε φίλμ με έντονο κόκκο, αφηγούνται με γρήγορο πυρετώδη ρυθμό, παρουσιάζουν το βρώμικο αστικό τοπίο μιας μεγαλούπολης. Κέντρο της αφήγησης, η εμμονική αγάπη ανάμεσα σε δυο αδέλφια, δυο ιδιαίτερα αδέρφια. Μόνο που η σχέση αυτή παρουσιάζεται ως δραματουργικό αίτιο και μετά ξεχνιέται, για να ξεδιπλωθεί η νυχτερινή περιπλάνηση του ενός. Η αφήγηση του Good Time συνεχίζεται ρυθμικά μέχρι που στην ιστορία θα μπλεχτεί ένας ακόμα μικροαπατεώνας που ονειρεύεται διέξοδο. Ο χαρακτήρας και η ιστορία του, θα προσθέσουν χιούμορ και ταπεραμέντο, αλλά θα σπάσουν τον ρυθμό.

Γενικά η ταινία των Safdie είναι μια ταινία άριστων προθέσεων, άλλα όχι ανάλογου αποτελέσματος. To Good Time δεν φέρει κάτι το καινούργιο, είναι όμως μια έντιμη προσπάθεια. Στα μεγάλα της συν, οι ερμηνείες τόσο του Benny Safdie όσο και του Robert Pattinson, που συνεχίζει να επενδύει στην καλλιτεχνική του υπόσταση ως ερμηνευτής και όχι μόνο στην δημόσια εικόνα του. Εδώ κάνει ίσως την καλύτερη ερμηνεία του μέχρι στιγμής. Απ’ τα πιο δυνατά στοιχεία της ταινίας και η μουσική. To ηλεκτρονικό beat του Daniel Lopatin (Oneohtrix Point Never) φορτίζει και εξιτάρει, και το τραγούδι του τέλους από τον Iggy Pop, επαναφέρει τον δραματικό πυρήνα του έργου με τον πιο άμεσο τρόπο, και κλείνει την ταινία με ένα δυνατό συναισθηματικό αντίκτυπο.

Το Good Time έλαβε μέρος στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Καννών, και οι αδερφοί Safdie καταγράφονται ως δημιουργοί που σίγουρα θα μας απασχολήσουν στο μέλλον.

Trailer της ταινίας Good Time

Πληροφορίες για την ταινία Good Time

  • Σκηνοθεσία: Benny Safdie & Josh Safdie
  • Σενάριο: Ronald Bronstein, Josh Safdie
  • Πρωταγωνιστούν: Robert Pattinson, Benny Safdie, Buddy Duress, Taliah Webster, Jennifer Jason Leigh, κ.α
  • Έτος Παραγωγής: 2017
  • Χώρα: Η.Π.Α
  • Διάρκεια: 100’
  • ΙMDb
poster-Good-time
Posrer της ταινίας Good Time

NO COMMENTS

Σημείωση: Το σχόλιο σας θα αναρτηθεί μετά από έγκριση του διαχειριστή

Leave a Reply