H έκθεση της σημαντικής χαράκτριας Gisèle Deneumoustier, οργανώνεται στο Μουσείο χαρακτικής Τάκη Κατσουλίδη στην πόλη της Μεσσήνης. 

Για την Gisèle Deneumoustier είπαν:

Ο Δήμαρχος της πόλης  τονίζει ότι «Με την πρωτοβουλία αυτή καθώς και με άλλες που έχουμε προγραμματίσει σκοπός μας είναι να εγγράψουμε την Μεσσήνη στον χάρτη των πολιτιστικών δρώμενων της Μεσσηνίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Πολλοί μιλούν για πολιτιστική αποκέντρωση. Εμείς το κάνουμε πράξη. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα που η γειτονική Καλαμάτα βρίσκεται στην τελική ευθεία για να πάρει το χρίσμα της πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Η Μεσσήνη, το Νησί μας, ως τόπος δημιουργίας και έμπνευσης που πάντα υπήρξε, δεν θα ήταν δυνατό να λείψει από αυτή την προσπάθεια. Οι κάτοικοι του Δήμου Μεσσήνης και οι επισκέπτες μας θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να θαυμάσουν έργα υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας».

Η επιμελήτρια  και ιστορικός της τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη, σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης: «Η μορφοπλαστική επιδεξιότητα της  Deneumoustier σε συνδυασμό με την άρτια τεχνική της προσδίδει στα έργα της μια ιδιαίτερη εκφραστικότητα. Επίσης μια μοναδική ονειρική ατμόσφαιρα πέρα από αυτά καθαυτά τα εικονιζόμενα. Oι συνθέσεις της, παρά τη ρεαλιστική τους απόδοση, παραπέμπουν συχνά σε φαντασιακούς τόπους, τοπία και χώρους. Οικείους όσο και ανοίκειους, φυσικούς όσο και υπερφυσικούς. Άλλωστε, η υπερρεαλιστική διάθεση της καλλιτέχνιδας δηλώνεται ενίοτε από περιγραφικές λεπτομέρειες, κυρίαρχες στη συνολική εικόνα, εικόνες-κλειδιά, που παραπέμπουν σε επιλεγμένους εννοιολογικούς συνειρμούς…Τα χαρακτικά έργα της Gisèle Deneumoustier με τους περίτεχνους και ποιητικούς τίτλους. «Το πάζλ του ωκεανού», «το πεπρωμένο ενός φτερού». Χαρακτηρίζονται από την κλασσική αισθητική ενός μαγευτικού ρεαλισμού. Μιας τέχνης ακαθόριστου χρόνου αλλά διαχρονικής αξίας, που προσκαλεί τον θεατή σε μια εκ βαθέων ανάγνωση, αφού τον έχει ήδη κερδίσει με την εξπρεσιονιστική αφηγηματικότητά και τη σημασιολογική βαρύτητά της».

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στη Λουΐζα και τον Τάκη Αναστόπουλο, η καθοριστική συμβολή των οποίων τόσο στη σύλληψη της ιδέας όσο και στην υλοποίηση της επέτρεψε την πραγματοποίηση της έκθεσης καθώς και στο «Μουσείο Χαρακτικής Τάκη Κατσουλίδη» για τη φιλοξενία.

Πληροφορίες έκθεσης Gisèle Deneumoustier:

Εγκαίνια:  Σάββατο 30 Ιουλίου 2016, 20.00 μμ.

Διάρκεια: από τις 30 Ιουλίου έως τις 28 Αυγούστου 2016.

Επιμέλεια: Λουΐζα Καραπιδάκη

Μουσείο Xαρακτικής Τάκη Κατσουλίδη υπό την αιγίδα της Πρεσβείας του Βελγίου στην Ελλάδα και στην Κύπρο

Καρατζά 15, Μεσσήνη, τηλ. 27220 24212

Για περισσότερες πληροφορίες για την καλλιτέχνιδα πατήστε εδώ.

 

Προηγούμενο άρθροΈκλεισε το Τμήμα Νεοελληνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης
Επόμενο άρθροΔωρεάν θερινά σινεμά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη