Τη Δευτέρα 27 Μαρτίου η Γιούλη Βεντούρα θα πραγματοποιήσει μια μοναδική συναυλία με έργα για τσέμπαλο Ελλήνων και Αμερικανών συνθετών. Η συναυλία παρουσιάζεται από το Πρόγραμμα Μουσικής (ΒΜ) του Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Manchester, NH, USA) και την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017, στις 20:30, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι.

Η τσεμπαλίστα Γιούλη Βεντούρα παρουσιάζει σε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα στο πλαίσιο των 100 χρόνων από τη γέννηση του Αμερικανού συνθέτη Lou Harrison τις «6 σονάτες για σόλο τσέμπαλο» (1943), καθώς και το πρώτο ελληνικό έργο για τσέμπαλο, τη «Μικρή σουίτα» (1958-1959) του Γιώργου Λεωτσάκου.

Δύο ακόμη έργα, ειδικά γραμμένα για τη συναυλία αυτή, θα παρουσιαστούν σε 1η εκτέλεση παρουσία των συνθετών τους. Πρόκειται για τα Le cheval rouge (Το κόκκινο άλογο) (2017) για κιθάρα και τσέμπαλο της Ελένης Σκάρκου, με τη συμμετοχή της συνθέτριας στην κιθάρα και το έργο Music swims back to me (2017) για σοπράνο και τσέμπαλο του Παύλου Βεντούρα σε ποίηση της Αμερικανίδας ποιήτριας Ann Sexton, με τη συμμετοχή της σοπράνο Έφης Δημητρέλου. Στη συναυλία θα παρουσιαστούν εκτός από έργα για σόλο τσέμπαλο και έργα μουσικής δωματίου των Θόδωρου Αντωνίου, Μπάμπη Κανά, Ντίνου Κωνσταντινίδη, Θεόδωρου Σπάθη και Dominick Argento. Την καλλιτεχνική διεύθυνση της συναυλίας έχει ο Θόδωρος Αντωνίου, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και Διευθυντής του Προγράμματος Μουσικής του Hellenic American College σε συνεργασία με το Hellenic American University.

Συμμετέχουν επίσης οι: Έφη Δημητρέλου (σοπράνο), Ιωάννα Βρακατσέλη (μέτζο σοπράνο), Ναταλί Κορνιλύκ – Σδράλη (βιολί) και Ελένη Σκάρκου (κιθάρα).

Λίγα λόγια για τη Γιούλη Βεντούρα

Η Γιούλη Βεντούρα είναι πτυχιούχος πιάνου από το Εθνικό Ωδείο και διπλωματούχος τσεμπαλίστα του Ωδείου Ατενέουμ. Συνέχισε με σπουδές μετεκπαίδευσης με τον καθηγητή Gordon Murray στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και παρακολούθησε masterclasses με σημαντικούς δημιουργούς. Είναι σολίστ τσέμπαλου, με ειδικότητα στο γερμανικό μπαρόκ και το σύγχρονο ρεπερτόριο. Έχει δώσει πάνω από τριάντα συναυλίες και έχει ηχογραφήσει δώδεκα έργα. Το 2004, ο συνθέτης Μίμης Πλέσσας, της έγραψε το πρώτο κοντσέρτο για τσέμπαλο και συνεργάστηκαν συνολικά σε επτά έργα.

Το 2010 ο Γιώργος Κουρουπός της εμπιστεύτηκε την Ορχήστρα των Χρωμάτων και ερμήνευσε σε πρώτη πανευρωπαϊκή παρουσίαση το κονσέρτο για τσέμπαλο και ορχήστρα δωματίου του Philip Glass, στο Μουσείο Μπενάκη. Είναι ιδρύτρια και Διευθύντρια του Ωδείου Νικόλαος Μάντζαρος, της μεγαλύτερης σχολής παλαιάς μουσικής στην Ελλάδα και επιμελείται τη διοργάνωση συναυλιών και εκπαιδευτικών σεμιναρίων με καλλιτέχνες διεθνούς φήμης.

Γιούλη Βεντούρα «Έργα για τσέμπαλο Ελλήνων και Αμερικανών συνθετών» – Πληροφορίες

Προηγούμενο άρθρο«Ο Γκάτσος Που Αγάπησα» Μανώλης Μητσιάς και Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στον «Παρνασσό»
Επόμενο άρθροΑστέρια Michelin 2017- Διάκριση για πέντε ελληνικά εστιατόρια