Γιορτή Κρητικής Διατροφής – Στον Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου

Γιορτή Κρητικής Διατροφής – Στον Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου

Για 6η φορά διοργανώνεται φέτος η Γιορτή Κρητικής Διατροφής. Η γιορτή αυτή της γαστρονομίας , του πολιτισμού και της παράδοσης, διοργανώνεται στον Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου. Σκοπός είναι η  ανάδειξη του φυσικού πλούτου και των τοπικών προϊόντων της Κρήτης. Μέσα από καινοτόμες κάθε φορά δράσεις, η Γιορτή Κρητικής Διατροφής κερδίζει συνεχώς έδαφος και μετατρέπεται σε θεσμό. Φέτος μάλιστα, συγκέντρωσε 45 συμμετοχές, αριθμός αρκετά αυξημένος σε σχέση με τον περσινό.

Κρητική γαστρονομία

Μέσα στις πολυάριθμες τοπικές παραδόσεις της  χώρας μας, αυτή της Κρήτης  είναι από τις πιο ξεχωριστές.  Το εύφορο έδαφος είναι ο παράδεισος των πρώτων υλών. Λαχανικά, φρούτα, ελιές , ελαιόλαδο, κρασί, ρακή  και πληθώρα βοτάνων είναι μερικά μόνο από τα βασικά προϊόντα της κρητικής  γης. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι όλη η μεσογειακή διατροφή βασίζεται στο κρητικό διατροφικό πρότυπο. Το δεύτερο δε, έχει ως πιο μεγάλο μυστικό το αγνό ελαιόλαδο, το οποίο λέγεται να είναι και η αιτία της μακροζωίας των Κρητικών.

giorti kritikis diatrofis ntakos
Παραδοσιακός κρητικός ντάκος με ντομάτα, ελιές, μυζήθρα και βασιλικό

Για την γαστρονομία των Κρητικών και την ιεροτελεστία του κάθε γεύματος υπάρχουν πολλά να πει κανείς. Τα γεύματα έχουν αρώματα από μάραθο, θυμάρι και αρίσμαρι . Συνοδεύονται από ντάκο, μυζήθρα και φρέσκια ντομάτα. Στις εξόδους, την μυρωδάτη τσικουδιά συνοδεύει το απάκι και η ξυνομυζήθρα. Για όσους προτιμούν τις γλυκιές γεύσεις, τα καλτσούνια με μυζήθρα και κανέλα, τα γλυκά του κουταλιού και τα ξεροτήγανα θα αποτελέσουν μερικές από τις πιο γλυκιές γαστρονομικές εμπειρίες τους.

giorti kritikis diatrofis tsikoudia
Η τσικουδιά με τα «συνοδευτικά» της, σε μια κλασσική κρητική γαστρονομική εικόνα.

 

Γιορτή Κρητικής Διατροφής

Η Γιορτή Κρητικής Διατροφής, αναγνωρίζει τον παραπάνω γαστρονομικό πλούτο, συνάμα με άλλα πολιτιστικά στοιχεία του νησιού και στοχεύει στην ανάδειξη του. Αντικείμενα λαϊκής τέχνης, μαθήματα ζαχαροπλαστικής, γευσιγνωσίες και παρουσιάσεις είναι μερικές από τις δραστηριότητες της ημέρας. Κάθε γαστρονομική εμπειρία ολοκληρώνεται κάθε βράδυ με μουσικές, χορούς και πολιτιστικά δρώμενα από Κρήτη και όχι μόνο.

giorti kritikis diatrofis 2015
Παραδοσιακοί χοροί. Στιγμιότυπο από την Γιορτή Κρητικής Διατροφής το 2015.

Οι πιο σημαντικές εκδηλώσεις θα είναι σχετικές με το ελαιόλαδο, το κρασί και το τυρί, που αποτελούν τα τιμώμενα προϊόντα.

Το πέρασμα του από την γιορτή έκανε και ο Στέλιος Παρλιάρος. Με βάση το ελαιόλαδο, δημιούργησε γλυκές συνταγές, ενώ ο βραβευμένος σεφ Βασίλης Λεωνίδου πραγματοποίησε γευσιγνωσίες ποιοτικών ελαιόλαδων. Την Τρίτη 4 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε επίσης το σεμινάριο  «Τυριά και Κρητικά κρασιά – Ξεφεύγοντας από τα όρια της Κρήτης» με εισηγητές τους διακεκριμένους δημοσιογράφους και συμβούλους οίνου Ανδρέα Ανδρουλιδάκη και Σίμο Γεωργόπουλο.

Οι οργανωμένες δραστηριότητες είναι πολυάριθμες και περιλαμβάνουν μικρούς και μεγάλους. Τα ενημερωτικά σεμινάρια και ημερίδες ,είναι σχετικά με την σημασία της διατροφής και της σωστής επιλογής τροφών. Επιπλέον  μέσω των εκδηλώσεων δίνεται μεγάλη σημασία στο περιβάλλον και την οικολογία –τα οποία εκτός των άλλων έχουν άμεση σχέση με την τροφή στο πιάτο μας-.

giorti kritikis diatrofis 2014
Προετοιμασία παραδοσιακών συνταγών στην Γιορτή Κρητικής Διατροφής το 2014.

Από τις τοπικές αρχές της Κρήτης γίνεται προσπάθεια, μέσω της Γιορτής Κρητικής Διατροφής, να συνδεθεί ο πρωτογενής τομέας με τον τουρισμό. «Θα πρέπει να στραφούμε πέρα από τον τουρισμό, να στοχεύσουμε στην ποιότητα και μέσω των προϊόντων μας γιατί έτσι θα στοχεύσουμε σε ένα άλλου είδους επισκέπτη», ήταν τα λόγια της αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κα Λιoνή. Στον δημοτικό κήπο Ρεθύμνου για αυτήν την βδομάδα, έχουν δώσει ραντεβού ο πολιτισμός, η ψυχαγωγία, η εκπαίδευση και η γεύση . Φορείς και εθελοντές καταβάλλουν κάθε χρόνο μεγάλη προσπάθεια και έχουν καταφέρει μια κλιμακούμενη αναβάθμιση. Η Γιορτή Κρητικής Διατροφής είναι εν τέλει, μια ιδανική ευκαιρία να γνωρίσει κανείς την μεγαλόνησο μέσω του πλούτου της γαστρονομίας της.

Πληροφορίες

  • Διεύθυνση: Δημοτικός Κήπος Ρεθύμνου
  • Ημερομηνίες: 1-7 Ιουλίου. Από τις 19:00
  • Ιστότοπος : cretandietfestival.gr
  • Facebook: CretanDietFestival

NO COMMENTS

Σημείωση: Το σχόλιο σας θα αναρτηθεί μετά από έγκριση του διαχειριστή

Leave a Reply