Ο Γιώργος Ψυχογιός έρχεται στο φετινό Syros Jazz Festival την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου για να μας παρουσιάσει το νέο του CD με τίτλο «MECHANISM».

Ο Γιώργος Ψυχογιός έρχεται στο Syros Jazz Festival με το νέο δίσκο «MECHANISM»

Ο Γιώργος Ψυχογιός εμπνέεται από τον θαυμαστό ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ, κυκλοφορεί το 5ο cd του με τίτλο MECHANISM και το παρουσιάζει στο φετινό Syros Jazz Festival, την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου.

Μέσα από τα μουσικά θέματα αυτής της δουλειάς επιχειρεί ένα συγκερασμό ανάμεσα στην παράδοση του αυτοσχεδιαστικού πιανιστικού recital και στην κινηματογραφική μουσική της δεκαετίας των 60’s, ενώ ο ακροατής μπορεί να βρει αναφορές ακόμη και στα πιο ακραία avant-garde μουσικά τοπία και στη minimal τεχνοτροπία.

Παράλληλα, θα ακούσουμε και άλλες συνθέσεις του, όπως και ευφάνταστες διασκευές αγαπημένων jazz standards.

Μαζί του ο τρομπετίστας Δημήτρης Παπαδόπουλος.

Είσοδος ελεύθερη.

Ώρα έναρξης: 20.00

Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και Δήμος Ερμούπολης Σύρου.

Κριτικές για το έργο του «MECHANISM»

Για τον Γιώργο Ψυχογιό γράφει η Λένα Λουλούδη στο άρθρο της «MECHANISΜ… μουσική που σε ταξιδεύει στα βάθη του Αιγαίου, από τον Γιώργο Ψυχογιό!»:

«…O Γιώργος Ψυχογιός είναι γνωστός εδώ και χρόνια, τόσο για τις σπάνιες ικανότητές του στον αυτοσχεδιασμό, όσο και για τις συνθέσεις του, που σε γεμίζουν με συναισθήματα … τόσο που νομίζεις μερικές φορές ότι μπορείς να ακολουθήσεις το μονοπάτι της έμπνευσής του!…». 

Ο Γιώργος Χαρωνίτης γράφει από το Αθηνόραμα:

«Σε όλη του την πορεία – έτσι όπως αυτή έχει δισκογραφηθεί – ο πιανίστας Γιώργος Ψυχογιός δείχνει μια σαφέστατη οικειότητα με την τέχνη του αυτοσχεδιασμού σε τέτοια επίπεδα που να υπερβαίνει την συνήθη υπερ-δεξιοτεχνική προσέγγιση και ερμηνευτική ευχέρεια που συνήθως διακρίνει τους προικισμένους μουσικούς της jazz ή της κλασικής. Ο Γιώργος Ψυχογιός είναι μεν βιρτουόζος – όμως την δεξιοτεχνία του την έχει ως όχημά του για το ταξίδι. Και εδώ το «ταξίδι» είναι σαφέστατο – και, παράλληλα, πολύμορφο…».

Ο Γιώργος Ψυχογιός και η μουσική του πορεία

Ο Γιώργος Ψυχογιός γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε ηλικία 14 ετών ξεκίνησε μαθήματα Ακορντεόν στο Ελληνικό Ωδείο, από όπου αποφοίτησε λαμβάνοντας Πτυχίο με Άριστα Παμψηφεί και Διάκριση. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πρότυπο Πειραματικό Ωδείο και αποφοίτησε αποσπώντας Δίπλωμα Σολίστ Πιάνου με Άριστα Παμψηφεί, Α’ Βραβείο και «Εύφημο Μνεία Εξαιρετικής Ιδιοφυίας».

Ο Γιώργος συνέχισε τις σπουδές του στα Ανώτερα Θεωρητικά, ενώ έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σύγχρονης ανάλυσης και σημειογραφίας, διεύθυνσης ορχήστρας και έχει λάβει μέρος σε σεμινάρια πιάνου και μουσικής δωματίου με διακεκριμένους ξένους πιανίστες.

Διάσημες διακρίσεις του μεγάλου καλλιτέχνη

Παράλληλα με την πιανιστική του καριέρα στον χώρο της κλασικής μουσικής, εξασκεί με διακρίσεις την τέχνη της jazz και του αυτοσχεδιασμού και είναι καθηγητής πιάνου επί πολλά χρόνια σε ωδεία και μουσικές σχολές.

Έχει δώσει ρεσιτάλ αυτοσχεδιασμού στο πιάνο με ιδιαίτερη αναγνώριση από κριτικούς και κοινό και έχει συνεργαστεί με κορυφαίους μουσικούς και ορχήστρες. Εμφανίζεται σε φεστιβάλ και θέατρα σε όλη την Ελλάδα και ταξιδεύει στο εξωτερικό, σε επιλεγμένα ρεσιτάλ. Τον Ιανουάριο του 2012 παρουσίασε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ένα μοναδικό ρεσιτάλ αυτοσχεδιασμού, στα βήματα του Keith Jarrett, για το οποίο έλαβε πολύ καλές κριτικές.

Με την παρτιτούρα από το συμφωνικό του έργο Μέδουσα συμμετείχε και τιμήθηκε στην 10η Μπιενάλε της Βενετίας (2006), ως ο μοναδικός Έλληνας Συνθέτης, μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη.

To 2014 επιλέχθηκε και συμμετείχε με το έργο του ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο cd της EBU (European Broadcasting Union) με τίτλο tune in: Jazz, που κυκλοφορεί διεθνώς.

Έχει κυκλοφορήσει τέσσερα cds (Ressurection … A jazz sensation / 2006, Love obsession … A jazz sensation 2 / 2007, The Art of Melancholy / 2011, Yiorgos Psihoyios in Paris / 2013). Για όλα έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές και έχει συνεργαστεί με κορυφαίους σολίστ της jazz σκηνής.

Ο διάσημος πιανίστας, αυτοσχεδιαστής και συνθέτης, Keith Jarrett, έχει πει για τον Γιώργο Ψυχογιό: «A great pianist and composer! George’s improvisation is an incredible gift of God! An absolute surprise to me».

Πληροφορίες για την εμφάνιση:

  • Ημέρα: Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017
  • Χώρος: Θέατρο Απόλλων
  • Διεύθυνση: Πλατεία Βαρδάκα, Σύρος
  • Ώρα έναρξης: 20.00
  • Είσοδος ελεύθερη
  • Facebook
Διαβάστε περισσότερα μουσικά νέα εδώ
Προηγούμενο άρθροΟ Δημήτρης Καρράς έρχεται στο Architecture live stage!
Επόμενο άρθροThessaloniki Food Festival- Athens edition – στην πλατεία Κοτζιά