εκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Ώρες»Δύο «κύκλοι» ζωγραφικών έργων ενώνονται με κοινό θέμα «Ώρες» στην νέα έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Παστάκα, η οποία φιλοξενείται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. 47 έργα εμπνευσμένα από το νησί της Τήνου που το σύνολό τους ντύνει μουσικά το έργο του Γιώργου Κουμεντάκη με τίτλο «requiem για το τέλος του έρωτα».

 

  

 

 

 

 

 

 Ο πρώτος κύκλος αποτελείται από 37 ελαιογραφίες οι οποίες εκτέθηκαν για πρώτη φορά το 2008 με τον τίτλο «Τηνιακοί Εσπερινοί».  Θεματογραφικά προσεγγίζουν το τοπίο του νησιού, τη θρησκευτική ζωή, τα εκκλησάκια και τις μοναχές. Η συγκεκριμένη έκθεση έλαβε εγκωμιαστικά σχόλια  και γι’ αυτήν γράφτηκαν κείμενα από τους ιστορικούς τέχνης Αθηνά Σχινά ,σύμφωνα με την οποία αφορμή για τον εικαστικό δημιουργό υπήρξε η αποκάλυψη μιας ομάδας επιστρωμένων και με τα χρόνια λησμονημένων τοιχογραφιών που βρέθηκαν στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στην Τήνο, από τον Δημήτρη Παυλόπουλο, επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και από τον τέως πρόεδρο της Αδερφότητας των Τηνίων εν Αθήναις Δημήτριο Ζ. Σοφιανό. 

Ο δεύτερος κύκλος απαρτίζεται από 10 ελαιογραφίες μεγάλων διαστάσεων και απεικονίζουν τα λατομεία, τους ανθρώπους που εργάζονται και ζουν από αυτά καθώς και τα λαβωμένα από τις δραστηριότητες των ανθρώπων τοπία της Τήνου. Τα συγκεκριμένα έργα εκτέθηκαν για πρώτη φορά το 2010 με τίτλο «Τα Τραύματα της Πέτρας» στο Μουσείο Μαρμαροτεχνείας του Πολιτισμικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς γνωρίζοντας μεγάλη αναγνώριση. Για την έκθεση έγραψαν κείμενα ο συγγραφέας Γιώργος Ν. Μανιώτης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης και ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Παυλόπουλος.

    Σήμερα, η έκθεση με τίτλο «Ώρες» με εξπρεσιονιστική και αφαιρετική ματιά ενώνει αντιθέσεις όπως το ευλαβικό στοιχείο με σκηνές που χαρακτηρίζουν τη ζωή στο νησί και το αιχμηρό και φαινομενικά άγονο τοπίο που γίνεται τόπος αναγέννησης του πνεύματος και της φύσης. Έτσι ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει το νησί της Τήνου από μια άλλη οπτική που ίσως δεν την έχει φανταστεί και να ταξιδέψει μαζί με τον καλλιτέχνη.

 

 Βιογραφικά στοιχεία Γιώργου Παστάκα 


   Ο Γιώργος Παστάκας γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου 1956, στη Φλώρινα. Σπούδασε στο Λονδίνο, στη Royal Academy of Fine Arts. Αναφορά στο έργο και στη πορεία της δουλειάς του, γίνεται στο νέο Λεξικό Νεοελλήνων Ζωγράφων του εκδοτικού οίκου Μέλισσα (εκδόθηκε το 2000). Από το 1992 μέχρι και σήμερα ασχολείται με τη μελέτη και την κατασκευή βυζαντινών εικόνων, τόσο με την παραδοσιακή μέθοδο όσο και με τη μέθοδο της εγκαυστικής.

 

Πληροφορίες


Διάρκεια: 28 Μαρτίου έως 24 Απριλίου 2014

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή: 18:00 – 22:00
Η έκθεση δεν είναι επισκέψιμη από Μ. Παρασκευή έως Δευτέρα του Πάσχα (18/04 – 21/04).

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Πειραιώς 206, Ταύρος

Εκθεσιακός χώρος 1ου & 2ου ορόφου

Τηλ.: 210 341 8550
E-mail: info@mcf.gr

www.mcf.gr

 

 

Προηγούμενο άρθροΑδερφοί Lumiere – Τα πρώτα φώτα του κινηματογράφου λάμπουν ακόμα…
Επόμενο άρθρο‘‘Wish I was here’’…Κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ της καινούργιας ταινίας του Ζακ Μπραφ