Γιώργος Κορμπάκης – στιγμές | στον Τεχνοχώρο

Γιώργος Κορμπάκης – στιγμές | στον Τεχνοχώρο

Το Artic.gr και η Ελευθερία Ζάβαλη, παρευρέθησαν στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Γιώργου Κορμπάκη : στιγμές , στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, στο κέντρο της Αθήνας, την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015.

Ο Γιώργος Κορμπάκης είναι ένας νεοανερχόμενος εικαστικός, αρκετά ταλαντούχος, που εμπνέεται όπως και ο ίδιος λέει από τις καθημερινές στιγμές. Τα ανθρωποκεντρικά έργα του εικαστικού, έχουν την ιδιότητα να ταυτίζουν το κοινό με εκείνα, σε κάθε διάσταση. Από τη βρεφική ηλικία μέχρι και την ενήλικη πλέον ζωή. Προχωρόντας προοδευτικά στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, οι « στιγμές » των έργων του Γιώργου Κορμπάκη, απεικονίζονται ρεαλιστικά, με τη χρήση υλικών όπως το ύφασμα, σε πολλά από τα έργα του, αλλά και στο έργο που εγώ η ίδια ξεχώρισα και λάτρεψα. Το βρέφος που κοιμάται.

Η έκθεση ζωγραφικής « στιγμές » και τα έργα του εικαστικού, κοσμούν τον χώρο τέχνης Τεχνοχώρος από την Πέμπτη 11 Ιουνίου εώς και το Σάββατο 4 Ιουλίου 2015.

melita-me-sentoni-2013
Μελίτα με σεντόνι, 2013 – μολύβι, κάρβουνο, παστέλ, νερού σε χαρτί, 70×50 εκ. |του Γιώργου Κορμπάκη | Photo : Eleftheria Zavalis
Γιώργος Κορμπάκης

Ο Γιώργος Κορμπάκης γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα. Το 2006 εισήχθη στη σχολή Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας και ακολούθησε τις κατευθύνσεις της ζωγραφικής (με καθηγητή τον Ι. Καστρίτση) και των Νέων Μέσων (με καθηγητή τον Β. Μπούζα). Το 2011 αποφοίτησε με βαθμό άριστα. Στην μέχρι τώρα πορεία του έχει ασχοληθεί περισσότερο με τη ζωγραφική και το βίντεο, μέσα που και τα δύο επηρεάζουν την αντίληψή του. Η εικαστική του πορεία και προβληματική έχει ως αφετηρία τον άνθρωπο και τη σχέση του με την εποχή μας. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις από το 2010 μέχρι σήμερα σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ το 2014 είχε και την πρώτη του ατομική έκθεση. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Giorgos Kormpakis
Ο Γιώργος Κρομπάκης

Γιώργος Κορμπάκης | επίσημο site, βρείτε το ΕΔΩ.

« στιγμές »

« Στα έργα μου απεικονίζονται σκηνές οικίες στους περισσότερους ανθρώπους. Χειρονομίες, άνθρωποι και σπανιότερα χώροι ή αντικείμενα χαρτογραφούν την δουλειά μου. Σκηνές αγωνίας, χαράς, αναμονής, ονειροπόλησης ή ικανοποίησης υποδηλώνονται μεταξύ άλλων. Σκηνές που ανήκουν σε όλες τις ιστορίες, φανταστικές και πραγματικές. Αυτά τα έργα έχουν προέλθει από την προσωπική μου ιστορία και σε όλα αυτά κοινός παρανομαστής δεν είναι παρά ο άνθρωπος.

Σε αυτήν την σειρά επιχειρώ να μετουσιώσω το καθημερινό σε πνευματικό και άξιο παρατήρησης. Μέσα από εικόνες κοινές με τις οποίες ο θεατής μπορεί να αναγνωρίσει τον εαυτό του, επιχειρώ να κοινωνήσω το προσωπικό και να προσωποποιήσω το κοινωνικό ανιχνεύοντας – προσπαθώντας ίσως – την αλήθεια στην μοναδικότητα και τη διαφορετικότητα. Ίσως και για αυτόν το λόγο οι άνθρωποι αναπαρίστανται ως μονάδες άξιες ενδιαφέροντος. Πιστεύω πως αυτό που χαρακτηρίζει το έργο μου είναι το ενδιαφέρον μου για τον άνθρωπο ως oντότητα, ως έμψυχο ον, ως φορέα αλλαγής συναισθημάτων, ψυχισμών, εν τέλει δημιουργίας.

Αν η δημιουργία είναι πράξη οπότε μπορούμε να την ανιχνεύσουμε ως το τελικό αποτέλεσμα και στόχο των παραπάνω, πώς μπορούν να απεικονιστούν τα υπόλοιπα καθώς μιλάμε για εικαστικό έργο; Πώς απεικονίζεται δηλαδή το συναίσθημα, ο ψυχισμός ή ένα έμψυχο ον; Σε αυτό το ερώτημα, αν και ιστορικά έχουν δοθεί πολλές δυνατές απαντήσεις, η εικόνα-παράσταση είναι η δική μου λύση τόσο για τα ψυχολογικά της παράγωγα αλλά και για τη δυνατότητα της αφήγησης που αυτή παρέχει. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να ανιχνεύσουμε όλες τις παραπάνω έννοιες από τα φαινόμενά τους.

to-parathyro-2015
Το παράθυρο, 2015 – μολύβι, ύφασμα, αερογράφος σε χαρτί,150×65 εκ. |του Γιώργου Κορμπάκη | Photo : Eleftheria Zavalis

Το συναίσθημα μπορεί να μας φανερωθεί σαν την αγωνία, έτσι όπως διαβάζει κανείς ένα γράμμα, ή τον εκστασιασμό μιας κοπέλας όταν κοιτάει κάτι έξω από το παράθυρό στην κουζίνα της (αλήθεια τι μπορεί να είναι;). Η παρουσία ενός ανθρώπου υποδηλώνεται και από το ξέστρωτο κρεβάτι του. Όλα αυτά, αποσπάσματα μιας ιστορίας που καλείται να δημιουργήσει ο θεατής ως άνθρωπος – δημιουργός.

Στα πιο πρόσφατα έργα μου επιχειρείται και ένας διάλογος με έργο παλαιότερων ζωγράφων που θαυμάζω το έργο τους. Έτσι, τα έργα «Το φίλημα» και «Η προσμονή» του Λύτρα, γίνονται αφορμή για παραγωγή δύο έργων δικών μου («Αναμονή» και «Το Παράθυρο). Με αυτόν τον τρόπο, τόσο «Το Παράθυρο» όσο και το παλαιότερο έργο μου Legs Reflection αποτυπώνουν και την (παρ)ετυμολογία της λέξης άνθρωπος με έναν τρόπο που δεν έχω ξαναπαρουσιάσει. Στο έργο μου «Το Γράμμα» έχω επηρεαστεί από το ίδιο θέμα που συναντάται με διαφορά αιώνων στα έργα του Gerhard Richter και Vermeer, Lesende (1994) και Woman Reading a Letter (1663) αντίστοιχα.

Και σε αυτήν την έκθεση, τα έργα που παρουσιάζονται κινούνται στη σχεδιαστική αντίληψή μου για την ζωγραφική, εμπλουτισμένη ωστόσο με συνδυασμούς και άλλων υλικών ανάλογα με το αποτέλεσμα που επιθυμώ να επιτευχθεί στην εκάστοτε περίπτωση. Πολλές φορές οι μορφές θα ντυθούν ενώ άλλες φορές θα κρυφτούν κάτω από διαφανή υφάσματα καλώντας τον θεατή να μαντέψει τι κρύβεται από κάτω. Το ύφασμα για εμένα χρησιμοποιείται όχι τόσο ως υποκατάστατό της ένδυσης, αλλά ως μπογιά με την οποία κάποιος που θα ζωγράφιζε με τον παραδοσιακό τρόπο θα χρησιμοποιούσε και θα κάλυπτε την επιφάνειά του. Έχει δε το πλεονέκτημα να δημιουργεί επίπεδα και χώρους στην δισδιάστατη επιφάνεια ενός ζωγραφικού έργου εξυπηρετώντας έτσι σκοπούς αφήγησης και ανακάλυψης αλλά και συμβολίζει –προσωπικά για εμένα– το αέρινο, το άυλο, το ψυχικό. » Γιώργος Κορμπάκης

Μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε το κατάλογο των έργων ΕΔΩ.

Image galery

 

Δεν υπάρχει επιλεγμένη γκαλερί ή η γκαλερί έχει διαγραφεί

Πληροφορίες

Γιώργος Κορμπάκης – στιγμές

Διάρκεια Έκθεσης : 11 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου 2015

Ημέρες και ώρες λειτουργίας :

  • Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή : 11:00 – 15:00 & 18:00 – 20:30
  • Τετάρτη, Σάββατο : 11:00 – 15:00
  • Κυριακή, Δευτέρα : Ανοικτά κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού

Χώρος : Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος

Διεύθυνση : Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, Αθήνα | metro Ακρόπολη

Τηλέφωνο : 211 182 38 18

ΕίσοδοςΕλεύθερη

 

 

NO COMMENTS

Σημείωση: Το σχόλιο σας θα αναρτηθεί μετά από έγκριση του διαχειριστή

Leave a Reply