Το νέο βιβλίο της Κλαίρης Καμπάνη «Γίνομαι Συγγραφέας» απευθείνεται σε παιδιά που θέλουν να κάνουν το μεγάλο βήμα και να γίνουν συγγραφείς. Σε παιδιά, δηλαδή, με περιέργεια, παρατηρητικότητα και αγάπη για τη γραφή και την ανάγνωση. Αυτά είναι, εξάλλου, τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν έναν αληθινό λογοτέχνη. Σύμφωνα με προτροπή της συγγραφέως: «Αν δεν θέλεις να γίνεις συγγραφέας, ΜΗΝ αγοράσεις αυτό το βιβλίο»! Η Κλαίρη Καμπάνη καλεί τα παιδιά κάθε ηλικίας να πάρουν χαρτί και μολύβι και να βυθιστούν στην τέχνη της συγγραφής και να ανακαλύψουν τα μυστικά του κόσμου, των ανθρώπων και του εαυτού τους.

Το βιβλίο «Γίνομαι συγγραφέας» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση από τον Οκτώβριο του 2016.

«Αρκετά το σκέφτηκες. Είναι ώρα να το κάνεις πραγματικότητα. Ποιο; Μα… το δικό σου βιβλίο φυσικά! Ναι, καλά κατάλαβες, για το βιβλίο που έχεις μέσα στο μυαλό σου τόσο καιρό και δεν έχεις ακόμα στρωθεί να γράψεις. Τέρμα οι δικαιολογίες λοιπόν. Ναι, σ’ εσένα το λέω, που τόση ώρα ξεφυλλίζεις και ταρακουνάς πάνω κάτω αυτό το βιβλίο.

Είσαι έτοιμος/η; Περίμενε, περίμενε για να τσεκάρω κάτι. Έχεις μαζί σου μολύβι; Γόμα; Νερό; Έφαγες καλά; Έκανες τα μαθήματα του σχολείου σου; Πήγες τουαλέτα; Αν δεν έχεις κάνει κάτι από τα παραπάνω, κάν’ το τώρα. Εγώ θα περιμένω.

Ένα, δύο, τρία και πάμε! Να τι θα σου πω πριν αρχίσουμε: το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις, αφού φυσικά με διαβάσεις, είναι ν’ αφήσεις το μυαλό σου, τη φαντασία σου, την καρδιά σου, να πετάξουν μακριά στους πιο μαγικούς και αγαπημένους σου προορισμούς. Όλα τ’ άλλα θα έρθουν από μόνα τους, θα δεις. Όχι, όχι, δεν σου κάνω καθόλου πλάκα. Θα δεις».

από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Γίνομαι συγγραφέας

Το βιβλίο «Γίνομαι συγγραφέας» είναι ένα διαδραστικό βιβλίο, με οδηγίες για μικρούς συγγραφείς. Τα παιδιά μαθαίνουν πώς να δομούν το κείμενό τους, πώς να ξεκινούν την ιστορία τους, πώς να παρουσιάσουν τον πρωταγωνιστή τους. Έπειτα, καλούνται να ξεδιπλώσουν τον ήρωά τους, να του δώσουν πνοή, υπόσταση και στόχους, οι οποίοι θα τον ακολουθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του βιβλίου. Τι κάνει μια ιστορία συναρπαστική κι έναν ήρωα ενδιαφέρων; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσω της ανάγνωστης του βιβλίου της Κλαίρης Καμπάνη.

Με γλώσσα διασκεδαστική και ουσιαστική, η συγγραφέας καταφέρνει να τραβήξει την περιέργεια των παιδιών και να τους «μιλήσει». Στόχος της είναι να τα γεμίσει με αυτοπεποίθηση για τις ιδέες και τις ικανότητές τους, τονίζοντάς τους ταυτόχρονα πολύ σημαντικές σημειώσεις που κάνουν τον καλό συγγραφέα. Φυσικά, δεν ξεχνά να υπογραμμίσει τη σημασία της συνεχούς ανάγνωσης βιβλίων, ως αναπόσπαστο κομμάτι της ανάπτυξης του συγγραφικού ταλέντου.

Έπειτα από τις οδηγίες, έρχεται η στιγμή της υλοποίησης. Πολλές απ’ τις σελίδες του βιβλίου είναι κενές και καλούν το παιδί να τις γεμίσει με τις δικές του ιστορίες, σύμφωνα πάντα με τις συμβουλές της δασκάλας-συγγραφέως. Στην αρχή, η συγγραφέας καθοδηγεί τα βήματα των παιδιών για τη δόμηση των χαρακτήρων και της ιστορίας, μα έπειτα τα αφήνει να δημιουργήσουν μόνα τους το ολόδικό τους έργο.

Πρόκειται για ένα άκρως διδακτικό βιβλίο, με ουσία και αγάπη για τα παιδιά και τα βιβλία. Εξάπτει την περιέργεια, κινεί το ενδιαφέρον και, πάνω απ’ όλα, μαθαίνει στους μικρούς αναγνώστες του να συγκροτήσουν τη σκέψη τους και να ξεδιπλώσουν τη φαντασία και τις μοναδικές τους σκέψεις.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Κλαίρη Καμπάνη ζει στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται εδώ και 17 χρόνια ως γραφίστρια. Είναι παντρεμένη και μητέρα 2 παιδιών, της Λένας και του Μάνου. Ο μικρός της Μάνος, συγκεκριμένα, αποτέλεσε πηγή έμπνευσής της για το βιβλίο «Γίνομαι Συγγραφέας», αφότου εξέφρασε την επιθυμία του να γράψει την πρώτη του ιστορία. Η Κλαίρη Καμπάνη κατάλαβε ότι, αφού μπορούσε να βοηθήσει τον γιό της στα πρώτα του συγγραφικά βήματα, ήταν ικανή να καθοδηγήσει πολλά ακόμα παιδιά σε αυτόν τον κόσμο δημιουργίας και τέχνης.

Πληροφορίες για το βιβλίο

  • Τίτλος: Γίνομαι Συγγραφέας
  • Συγγραφέας: Κλαίρη Καμπάνη
  • Εκδόσεις Διάπλαση
  • Ημερομηνία έκδοσης: 3 Οκτωβρίου 2016
  • Σελίδες: 48
  • ISBN: 978-960-567-110-5
Προηγούμενο άρθρο«Ειρήνη» και «Όρνιθες» στη σειρά Αριστοφάνης για παιδιά των εκδόσεων Διάπλαση, της Χρυσάνθης Καραΐσκου
Επόμενο άρθροΔωρεάν Σεμινάριο στο Σχολείο του Σινεμά- «Νταρντέν εναντίον Λόουτς»